Eχουμε χρέος να μη λησμονούμε . Έχουμε χρέος να μην παρασυρόμαστε από τους ποικιλώνυμους παραχαράκτες τού σήμερα, οι οποίοι προσπαθούν να σχετικοποιήσουν τους σταθμούς της Ιστορίας για να υποβαθμίσουν γεγονότα και να ρίξουν στάχτη στα μάτια του κόσμου. Όπως επίσης δεν έχει νόημα να επαναλαμβάνουμε τα συνήθη επετειακά αφιερώματα με τις τετριμμένες αναφορές στις μάχες και στην έκβασή τους.
Σήμερα, που το αρπακτικό καπιταλιστικό σύστημα αρπάζει με την μεγαλύτερη αδηφαγία που έχει ποτέ σημειωθεί στην Ιστορία ό,τι έχει απομείνει από τους δυναστευόμενους λαούς, με παράλληλη εμφάνιση του νεοναζιστικού καρκίνου, η επέτειος της αντιφασιστικής νίκης του Μάη του 1945 επιτάσσει να αμυνθούμε στο σημερινό τέρας που σκορπίζει τον θάνατο και την καταστροφή. Μιλούμε για τους πολέμους στη Μέση Ανατολή, στην Κεντρική Ασία, στη Λιβύη αλλά και στη σημερινή Ουκρανία.
Πριν 72 χρόνια, το φασιστικό τέρας αναγκαζόταν να συνθηκολογήσει κάτω από τη συντριπτική επέλαση του Κόκκινου Στρατού, που ξέπλυνε ολόκληρη την Ευρώπη από την μαύρη λάσπη του ναζισμού και του φασισμού.
Σε μια Ευρώπη που το μεγαλύτερο μέρος της υποτάχτηκε στα χιτλερικά στρατεύματα, τρεις ήταν οι εξαιρέσεις: Η Σοβιετική Ένωση, η Γιουγκοσλαβία και η Ελλάδα. Οι λαοί αυτών των χωρών ύψωσαν το ανάστημά τους και με ποτάμια αίματος και θυσιών μπόρεσαν να αντιστρέψουν τη φορά των πραγμάτων και να οδηγήσουν τον φασισμό στην ήττα.
Όμως η Σοβιετική Ένωση με τους 20.000.000 νεκρούς σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της άμυνας αρχικά και της αντεπίθεσης εν συνεχεία, που κατέληξε στην ύψωση της κόκκινης σημαίας στο Ράιχσταγκ. Αυτά τα είκοσι εκατομμύρια νεκρών, αντιστοιχούσαν σε χιλιάδες κάθε μήνα και σε εκατοντάδες κάθε μέρα! Ο ηρωικός αγώνας του σοβιετικού λαού διεξάχθηκε στα μέτωπα της Ευρωπαϊκής Ρωσίας και κυρίως στις μάχες του Στάλινγκραντ, του Κουρσκ, του Χάρκοβον, του Ρζεφ και της Σεβαστούπολης.
Αλλά και σήμερα η κρίση στην Ουκρανία, όπου διεξάγεται ένας ακόμη πόλεμος, φέρνει σε αντιπαράθεση τους φασίστες του Κιέβου και της Δυτικής Ουκρανίας με τους πληθυσμούς της Ανατολικής Ουκρανίας και του Ντονμπάς. Εκατοντάδες τα θύματα από τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των φασιστικών στρατευμάτων του Κιέβου κατά τα τρία τελευταία χρόνια. Χιλιάδες οι τραυματίες και οι ανάπηροι με τα ακρωτηριασμένα μέλη. Χιλιάδες οι άστεγοι. Εκεί που πριν 74 χρόνια οι ενωμένοι λαοί της ΕΣΣΔ έδιναν τον υπέρ πάντων αγώνα, η διάλυση της χώρας πριν 26 χρόνια διαμόρφωσε καινούργιες αντιθέσεις, με τον φασισμό να ξανασηκώνει κεφάλι στην πάλαι ποτέ ένδοξη Ουκρανία.
Αυτή η μεγάλη ημέρα πανικοβάλλει όσο τίποτε άλλο όλον τον εσμό των απογόνων των προδοτών σε όλη την Ευρώπη αλλά και στη χώρα μας, των ταγματασφαλιτών, των χιτών, των συνεχιστών του μεταξικού καθεστώτος, των δικτατόρων αλλά και των νεωτεριστών ιστορικών, των νεοφιλελεύθερων κάθε είδους, των κατ’ όνομα σοσιαλιστών που πρόδωσαν και προδίδουν αγώνες και αίμα εκατομμυρίων ανθρώπων όπου γης.
Σήμερα, κάθε άνθρωπος που σέβεται την ιστορία αυτών των αγώνων, οφείλει να παλέψει για να εξαφανισθούν από προσώπου γης τα δηλητηριώδη φίδια των νέων ναζί. Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟ ΕΠΙΤΑΣΣΕΙ! Οι ομογάλακτοι των χιτλερικών δημίων εμφανίζονται και πάλι σήμερα με κύρια αποστολή τους τη στήριξη ενός συστήματος που παραπαίει σε μια άνευ προηγουμένου κρίση, με κύριους εκπροσώπους τα νεοφιλελεύθερα κόμματα και με στρατηγικό τον ρόλο των τραπεζών, των χρηματιστηρίων και των άλλων χρηματοπιστωτικών κολοσσών.
Ι. Ζηβας
Το Αθάνατο Τάγμα στην Αθήνα
Στις 9 Μαΐου 1945, η χιτλερική Γερμανία συνθηκολογεί άνευ όρων, σηματοδοτώντας τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το Αθάνατο Τάγμα είναι μια πορεία μνήμης και τιμής, που πραγματοποιείται σε δεκάδες πόλεις του κόσμου με αφορμή την 9 Μαΐου – Ημέρα της Νίκης κατά του φασισμού.
Για πρώτη φορά η δράση του Αθάνατου Τάγματος πραγματοποιήθηκε το 2012 στην πόλη Τομσκ της Ρωσίας.
Κάθε χρόνο ο αριθμός των συμμετεχόντων αυξάνεται όλο και περισότερο σε όλο τον κόσμο. Ο βασικός σκοπός της δράσης είναι η διατήρηση της μνήμης της γενιάς του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου σε κάθε οικογένεια. Όποιος θυμάται και τιμά τον συγγενή του – τον βετεράνο του Στρατού, του Ναυτικού, τον Μαχητή της Αντίστασης, τον Αιχμάλωτο του Στρατοπέδου Συγκέντρωσης, τον Αποκλεισμένο, το Παιδί του Πολέμου- στις 9 Μαΐου βγαίνει στους δρόμους της πόλης με τη φωτογραφία ή το όνομα του συγγενή του, για να λάβει μέρος στην παρέλαση του Αθάνατου Τάγματος.
Το Αθάνατο Τάγμα ενώνει τους ανθρώπους. Το Τάγμα είναι τα εκατομμύρια των νεκρών του πολέμου και οι απόγονοί τους. Να ενταχθεί στο τάγμα μπορεί οποιοσδήποτε (και χωρίς φωτογραφία), ανεξάρτητα από την εθνικότητα, τη θρησκεία και τις πολιτικές πεποιθήσεις.
Προσκαλούμε όλους, για όσους είναι σημαντική η μνήμη των αγωνιστών και νικητών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου να συνταχθούν στο Αθάνατο Τάγμα στις 9 Μαΐου. Εάν οι παππούδες και οι προππαπούδες σας πολέμησαν ενάντια στο φασισμό, πάρτε μαζί σας τις φωτογραφίες τους και ελάτε στις 9 Μαΐου και ώρα 19:00 στη ρωσική εκκλησία Αγίας Τριάδας (οδός Φιλλελήνων 21).
Το Αθάνατο Τάγμα θα ακολουθήσει την εξής πορεία: λεωφόρος Αμαλίας, Πλ. Συντάγματος, δίπλα στο κτίριο της Βουλής των Ελλήνων, κατά μήκος του Εθνικού Κήπου μέχρι το Ζάππειο Μέγαρο.
Μετά την πορεία, συναυλία
Μετά την πορεία του Αθάνατου Τάγματος, το οποίο καταλήγει στην πλατεία μπροστά από το Ζάππειο Μέγαρο, σας προσκαλούμε όλους σε μια μεγάλη εορταστική συναυλία, αφιερωμένη στη Μεγάλη Νίκη κατά των φασιστών. Η συναυλία θα ξεκινήσει στις 20:30 στο Ζάππειο.
Το πρόγραμμα της συναυλίας περιλαμβάνει: αγαπημένα σοβιετικά πολεμικά τραγούδια και γνωστές συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη – αφιερωμένες στο Aντιστασιακό Kίνημα της Ελλάδας και στην απελευθέρωσή της από την κατοχή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου – σε εκτέλεση της καταπληκτικής ορχήστρας της Πολεμικής Αεροπορίας του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας, υπό τη μουσική διεύθυνση του Αλέξανδρου Λιτσαρδόπουλου και με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Δήμου Αθηναίων.
Μετά τη συναυλία ο ουρανός θα φωτιστεί με πυροτεχνήματα.
Η είσοδος σε όλες τις εκδηλώσεις είναι ελεύθερη.