
Δρ Αλέξιος Παναγόπουλος
ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟΣ & ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ
Η σύγχρονη εθνική πολιτική εντός της ΕΕ, συμπεριλαμβάνει και την ισόβια φορολογική απαλλαγή για τις Ούγγρες Μητέρες. Μέχρι σήμερα περιοριζόταν για μητέρες με τέσσερα παιδιά, τώρα όμως αυτή η εξαίρεση θα επεκταθεί και για τις μητέρες με τρία παιδιά απ’ τον Οκτώβριο του 2025. Στη συνέχεια και για μητέρες δύο παιδιών απ’ τον Ιανουάριο του 2026. Αυτή η νέα μεταρρύθμιση είναι μεγάλου εθνικού και σημαντικού οικονομικού μεγέθους, που θα ευνοήσει χιλιάδες οικογένειες.
Με μια νέα πολιτική πρόταση για οικονομική σταθερότητα, μέσω του καθοριστικού παράγοντα για την ενθάρρυνση νέων γεννήσεων, υπέρ της οικογένειας και της μητρότητας, η Ουγγαρία θα προχωρήσει με αυξημένες φορολογικές εκπτώσεις ή και την απαλλαγή από τον φόρο εισοδήματος για τους γονείς. Έτσι ο Όρμπαν δημιουργεί ένα νέο εθνικό καθεστώς υποστήριξης, όπως υπάρχει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Τα νέα οικονομικά μέτρα θα ανασάνουν τις οικογένειες με ένα παιδί, με δύο παιδιά, με τρία παιδιά και ΑμεΑ.
Οι οικονομικές ενισχύσεις που συνδέονται με τη γονική άδεια και τα οικογενειακά επιδόματα θα απαλλάσσονται απ’ τους φόρους. Η νέα εθνική δημοσιονομική επένδυση, δημιουργεί μια νέα οικονομική κατάσταση που επιτρέπει τη χρηματοδότησή τους. Με επιπλέον ρυθμίσεις, αναμένουν σταθερή ανάπτυξη και συνεχή μείωση δημόσιου χρέους, παρά τις δαπάνες. Το νέο εναλλακτικό εθνικό μοντέλο μέσα στην ΕΕ, κάνει τους Ούγγρους να ξεχωρίζουν για μια φιλόδοξη εθνική προγεννητική πολιτική. Παρότι η πολιτική αυτή έχει βρεθεί σε μία αντίθεση με επιλογές άλλων δυτικών εθνών.
Οι τεχνοκράτες με τους πολιτικούς προσπαθούν να αντισταθμίσουν τον κίνδυνο απ’ τη δημογραφική μείωση, μέσω της ανεξέλεγκτης, επικίνδυνης, μαζικής μετανάστευσης. Τα οικονομικά μέτρα, συμπεριλαμβάνουν τα δάνεια με μηδενικό επιτόκιο, για τους νεόνυμφους, για τα νέα ζευγάρια, που θα μπορούν να είναι μετατρέψιμα σε επιχορηγήσεις, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών τους. Επίσης, αντί να επιχορηγούν τα νέα οχήματα με μπαταρίες και ανεμογεννήτριες, ενισχύουν οικονομικά την αγορά των οικογενειακών οχημάτων, και ιδιαίτερα, τα μίνι βαν για ΑμεΣ και τις πολύτεκνες οικογένειες.
Επιπλέον τα νέα οικονομικά μέτρα έχουν δημιουργήσει μεγάλη εντύπωση σε Ευρωπαίους και κάποιοι το αναφέρουν ως παράδειγμα για μίμηση. Η πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για «δημογραφική εργαλειοθήκη», εστιάζει σε μια αύξηση της εξω-ευρωπαϊκής μετανάστευσης, με σκοπό την αντιμετώπιση της γήρανσης του ευρωπαϊκού πληθυσμού. Κάτι που επικρίθηκε έντονα. Η ενίσχυση των οικογενειακών και των εθνικών ριζών της Ουγγαρίας, ΔΕΝ βασίζεται στην εργασία των μεταναστών, σε αντίθεση με το κυρίαρχο πολιτικό δόγμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ανοίγει τα σύνορά της, αντί να βοηθήσει τους Ευρωπαίους να κάνουν περισσότερα παιδιά!
Η πολύτεκνη οικογένεια είναι ο στυλοβάτης του Έθνους, η ζωντανή ελπίδα της Πατρίδας, επίσης οι τρίτεκνοι και οι μητέρες με δύο παιδιά. Δεν μπορούμε να μιλάμε για λύση στο δημογραφικό, όταν το κράτος αντί να στηρίζει, τιμωρεί τη Μάνα. Η τεκμαρτή φορολόγηση, που αντιμετωπίζει τις οικογένειες ως φορολογικούς εχθρούς, πρέπει να καταργηθεί! Δεν μπορεί το κράτος να ζητά από τους γονείς να φέρουν στον κόσμο τα νέα παιδιά και για να τους εξοντώσει οικονομικά. Οι φοροαπαλλαγές στις πολύτεκνες οικογένειες, με γενναία επιδόματα και κίνητρα για νέες γεννήσεις. Η στήριξη στη μητέρα, στην εργασία, στην κατοικία, στην εκπαίδευση των παιδιών. Όπως η Ουγγαρία εφαρμόζει εθνική πολιτική με φοροαπαλλαγές και ενίσχυση όχι μόνο για τρίτεκνες αλλά και δίτεκνες μητέρες από το νέο έτος.
Είναι λάθος η μονομερής χρηματοδότηση ηλεκτρικών οχημάτων, δίχως ειδική μέριμνα οχημάτων «βαν» για τρίτεκνες και δίτεκνες μητέρες και ΑμεΑ όλων των κατηγοριών, δίχως τις εξαιρέσεις, μόνο των κινητικά αδυνάτων. Η κατάργηση του πενιχρού επιδόματος των 130 ευρώ στην πολύτεκνη Ελληνίδα Μητέρα, ήταν μια απάνθρωπη ρύθμιση, που δεν βοήθησε οικονομικά σε τίποτα! Η εθνική πολιτική υπέρ του γηγενούς πληθυσμού είναι με το όχι στην ανεξέλεγκτη μετανάστευση της αλλοίωσης του πληθυσμού μας. Το δημογραφικό είναι μείζον εθνικό ζήτημα. Θα στηρίξουμε τις οικογένειες ή θα συρρικνωθούμε, εδώ και τώρα.
Συνεπώς, η πολιτική για μια ευρύτερη ιδεολογική σύγκρουση μεταξύ δύο κόσμων ή αντιλήψεων στην Ευρώπη, είναι μπροστά μας και αυτών που υποστηρίζουν το άνοιγμα για τις μεταναστευτικές εισροές, για να αντιμετωπίσουν το δημογραφικό πρόβλημα. Η εθνική άποψη βασίζεται στην οικογενειακή και εθνική κυριαρχία, για τη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας και αυτό το «μοντέλο Orbán», θα μπορούσε να γίνει πρότυπο παράδειγμα. Κάποια συντηρητικά κόμματα σε Ιταλία, Πολωνία και Γαλλία, υποστηρίζουν εθνικές πολιτικές για τους πληθυσμούς τους, που είναι όλο και πιο αρνητικοί στη μαζική ανεξέλεγκτη μετανάστευση. Ας δούμε και το παράδειγμα της Ρωσίας που έχει τα πάντα για να ζήσει και επιζήσει, αυτόνομη και ανεξάρτητη.
Προτείνοντας εναλλακτικές λύσεις για κακές επιλογές των Βρυξελλών, ας παραδειγματίσουμε κι άλλα έθνη να ακολουθήσουν το παράδειγμα υπέρ της μητρότητας και υπέρ των γονέων κι όχι την αφαίμαξη των υγιών ταμείων της ΕΕ για την αισχρή αποστολή όπλων στην Ουκρανία, για έναν πόλεμο δίχως ειρήνη!
Ναι, στο φορολογικό μέτρο του 15%.
* Κάτοχος Phd Ν/Πολιτικών Επιστημών, Phd Βιοηθικής, Phd Θεολογίας. PostDoc Νομικής, PostDoc Βιοηθικής, Διπλωματούχος Υφηγητής Δικαίου – Dr.Habilitation. Καθηγητής Παν/μίου και Ακαδημαϊκός Τριών ξένων Ακαδημιών των Επιστημών, EASA, MCA, CAC.