Ενεργή ήταν η συμμετοχή του δημάρχου Παπάγου – Χολαργού και προέδρου του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΙΤΑ) Ηλία Αποστολόπουλου, στη συνάντηση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) με την αντίστοιχη αντιπροσωπεία της Λιθουανίας.
Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στο ερευνητικό και μελετητικό έργο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, υπογραμμίζοντας τη συμβολή του στη διαμόρφωση πολιτικών, βασισμένων σε τεκμηριωμένα δεδομένα. Με βάση ενημέρωση του ΙΤΑ, Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά της λιθουανικής αντιπροσωπείας προκάλεσε η τελευταία έρευνα του Ινστιτούτου για το δημογραφικό πρόβλημα στην Ελλάδα.
Ο Ηλ. Αποστολόπουλος παρουσίασε τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μία εξαιρετική και πρωτοποριακή μελέτη, η οποία έχει προσελκύσει την προσοχή όχι μόνο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, που πρόκειται να αξιοποιήσει τα συμπεράσματά της για τη χάραξη πολιτικών αντιμετώπισης του κρίσιμου αυτού ζητήματος».
«Το ΙΤΑ αποτελεί έναν σύγχρονο φορέα επιστημονικής τεκμηρίωσης, ο οποίος παρέχει ουσιαστική γνώση και ανάλυση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι δήμοι μας», σημείωσε ο ίδιος, προσθέτοντας: «Η πρόσφατη μελέτη μας για το δημογραφικό ζήτημα στην Ελλάδα είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμβολής του Ινστιτούτου στη διαμόρφωση δημόσιων πολιτικών με μακροπρόθεσμο αντίκτυπο».
Σύμφωνα με την ίδια ενημέρωση, «η λιθουανική αντιπροσωπεία εξέφρασε τον θαυμασμό της για τη μεθοδικότητα και την τεκμηρίωση της έρευνας, ζητώντας περαιτέρω ενημέρωση για τις πρακτικές και τα ευρήματα που μπορούν να αξιοποιηθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».