Σκληρή ήταν η απάντηση της διοίκησης της Περιφέρειας Αττικής στις δηλώσεις της επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας και πρώην περιφερειάρχη Ρένας Δούρου περί εγκατάλειψης του Κέντρου Logistics (Διαχείρισης Αποθήκευσης και Εφοδιασμού Ειδών Πρώτης Ανάγκης των Σημείων Διαμονής των Προσφύγων), κάνοντας λόγο για «ψέματα» και «μικροπολιτική εκμετάλλευση της έμπρακτης αλληλεγγύης».
Η δήλωση Δούρου
Με ανάρτησή της στα social media, η επικεφαλής της περιφερειακής παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ ανέφερε τα εξής: «Αλληλεγγύη σημαίνει πράξη. Σημαίνει έργο. Σημαίνει πρωτοβουλία, οργάνωση, υλοποίηση. Το Κέντρο Διαχείρισης Αποθήκευσης και Εφοδιασμού Ειδών Πρώτης Ανάγκης των Σημείων Διαμονής των Προσφύγων”, το πρώτο στην Ελλάδα, που ίδρυσε τον Μάρτιο του 2016, σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου, η Διοίκηση της Δύναμης Ζωής στην Περιφέρεια Αττικής, υπήρξε ένα υποδειγματικό παράδειγμα οργανωμένης αλληλεγγύης»
Και πρόσθεσε: «Το Κέντρο Logistics βασίστηκε στην προσφορά αλληλέγγυων και εθελοντών συμπολιτών μας σε όλα τα επίπεδα και αναγνωρίστηκε ως καλή πρακτική από το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο στη διαχείριση του προσφυγικού – μεταναστευτικού: ο αρχικός στόχος που ήταν η κάλυψη των αναγκών της χωρικής ενότητας της Περιφέρειας Αττικής, γρήγορα ξεπεράστηκε, καλύπτοντας ανάγκες και στην υπόλοιπη Ελλάδα».
Εκατοντάδες τόνοι υλικών, αναγκαίων για τους πρόσφυγες, μεταφέρονταν σε καθημερινή βάση σε 41 κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών σε όλη τη χώρα. Το Κέντρο ενίσχυσε επίσης, κρατικές δομές, όπως, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας με μεγάλες ποσότητες αναγκαίου υλικού (π.χ. τρόφιμα, είδη υγιεινής, ρουχισμός, κουβέρτες, υπνόσακους, σκηνές κ.ά. είδη πρώτης ανάγκης)».
Επίσης, η Ρ. Δούρου τονίζει: «Σύντομα το Κέντρο μετατράπηκε σε κρίσιμη δομή αλληλεγγύης, επεκτείνοντας τη δράση του και ενισχύοντας διαφορετικές κοινωνικές δομές δήμων, συσσίτια ιερών ναών, καταστήματα κράτησης ανηλίκων, κοινωνικά παντοπωλεία, ιατρεία και φαρμακεία, δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων, δομές ΑΜΕΑ, κ.λπ.». Σημαντική ήταν επίσης η συνεισφορά του στο συντονισμό και την οργάνωση της αλληλεγγύης για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών όπως, στη Μάνδρα, τη Ραφήνα, όπου στήθηκαν τα πρώτα εικοσιτετράωρα προσωρινές δομές, με σκοπό την ανακούφιση των κατοίκων που είχαν πληγεί.
Σήμερα η δομή αυτή έχει εγκαταλειφθεί. Γιατί; Έχουν εκλείψει οι ανάγκες των πολιτών; Έχουν καλυφθεί εκείνες που συνδέονται με την αντιμετώπιση του προσφυγικού / μεταναστευτικού; Όχι. Εκείνο που έχει εκλείψει είναι το ενδιαφέρον της σημερινής διοίκησης για τις δράσεις αλληλεγγύης και για τη συνέχιση μιας υποδειγματικής πρωτοβουλίας όπως ήταν το Κέντρο Logistics. Η «Δύναμη Ζωής» επιμένει: η αλληλεγγύη και η κοινωνική συνοχή δεν είναι photo opportunity. Είναι υπόθεση Δημοκρατίας».
Περιφέρεια: «Το Κέντρο Logistic δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα»
Στην καυστική απάντησή της, η διοίκηση του Γιώργου Πατούλη εξαπολύει επίθεση στην Ρ. Δούρου, κατηγορώντας την για «ψέματα», ενώ παραθέτει μια σειρά από ενέργειες που έχουν γίνει μέσα από το Κέντρο Logistics από τότε που ανέλαβε.
Η πλήρης απάντηση της Περιφέρειας:
«Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε η παράταξη Δύναμη Ζωής και η επικεφαλής της κα Ρ. Δούρου, σχετικά με τη λειτουργία του Κέντρου Logistic της Περιφέρειας Αττικής, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:
Πρώτον, λέει ψέματα η κ. Δούρου, όταν ισχυρίζεται ότι σήμερα η συγκεκριμένη κοινωνική δομή υπολειτουργεί. Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, από την πρώτη μέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά της, αξιοποιεί με συστηματικό τρόπο το Κέντρο. Με στοχευμένες καθημερινές παρεμβάσεις αποδεικνύει με πράξεις κι όχι με λόγια, ότι στέκεται με σεβασμό κι αξιοπρέπεια στο πλευρό των συνανθρώπων μας που έχουν ανάγκη.
Δεύτερον, θα έπρεπε να γνωρίζει η κα Δούρου ότι η έμπρακτη αλληλεγγύη δεν διαφημίζεται με δελτία τύπου γεμάτα ανακρίβειες, ούτε μπορεί να αποτελεί «προϊόν» που προσφέρεται για μικροπολιτική εκμετάλλευση. Μαθήματα ανθρωπιάς κι ευαισθησίας, από παρατάξεις που στήριξαν την πολιτική τους διαδρομή κι ανέλιξη στην μικροκομματική εκμετάλλευση της αγωνίας κι ανασφάλειας των συμπολιτών μας, δεν δεχόμαστε.
Τρίτον, η σημερινή Διοίκηση από την αρχή της θητείας της, το Σεπτέμβριο του 2019, αξιοποίησε το Κέντρο Διαχείρισης, Αποθήκευσης και Εφοδιασμού ειδών πρώτης ανάγκης, το οποίο φρόντισε να μας «κληρονομήσει» η προηγούμενη Περιφερειάρχης με μόλις μια υπάλληλο. Μια υπάλληλος για μια τόσο σημαντική δομή. Τόσο «μεγάλο» ήταν το ενδιαφέρον της κας Δούρου για τη συγκεκριμένη κοινωνική δομή , όσο μεγάλο όπως αποδεικνύεται είναι και το πλεόνασμα της υποκρισίας της. Η αλήθεια είναι ότι το Κέντρο Logistics δεν σταμάτησε ούτε μια μέρα να ανταποκρίνεται με συνέπεια και αμεσότητα , από τον Σεπτέμβριο 2019 μέχρι και σήμερα , στα αιτήματα που δέχτηκε.
Αναφέρουμε μεταξύ άλλων ότι :
1. Τους μήνες Σεπτέμβριο και Νοέμβριο του 2019, μετά από διαδοχικά αιτήματα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εστάλησαν προς τα ΚΥΤ Χίου, Κω, Λέρου, Λέσβου και το Φυλάκιο Έβρου, συνολικά 99 παλέτες (με 6.239 κλινοσκεπάσματα, 340 υπνόσακους, 189 οικογενειακές σκηνές 15 τετραγωνικών μέτρων, 600 σκηνές 4 ατόμων, καθώς και 20.694 είδη ατομικής υγιεινής και φροντίδας βρεφών, 1067 είδη ένδυσης.
2.Τον Νοέμβριο 2019, μετά από αίτημα του ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Αμυγδαλέζας εστάλησαν 2 παλέτες (με 2.104 είδη ατομικής υγιεινής και 557 είδη καθαρισμού).
3.Τον Δεκέμβριο 2019, μετά από αίτημα του Λιμεναρχείου Γυθείου, εστάλη 1 παλέτα(με 80 κλινοσκεπάσματα και 250 μάσκες μιας χρήσης).
4.Τον Οκτώβριο 2019 εστάλησαν στο «ΔΗΜΗΤΡΕΙΟΝ» – Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Μοσχάτου της «Αποστολής» 809 σχολικά είδη και 70 παιχνίδια.
5.Τον Δεκέμβριο του 2019 εστάλη σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες 1 παλέτα (με 28 είδη καθαρισμού, 62 είδη ατομικής υγιεινής και φροντίδας βρεφών, 61 παιχνίδια, 3 κλινοσκεπάσματα, 49 είδη ένδυσης κλπ.
6.Τον Δεκέμβριο του 2019, μετά από αίτημα του ΑΤ Ν.Σμύρνης, εστάλη 1 παλέτα (με 603 είδη ατομικής υγιεινής, 29 είδη καθαρισμού και 12 είδη φαρμακευτικού υλικού). Συσκευάσθηκαν και είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμες προς αποστολή 63 παλέτες προς τους σεισμοπαθείς της Αλβανίας , εφόσον δώσει το «πράσινο φως» ο Πρόεδρος του Ερυθρού Σταυρού της Αλβανίας.
7.Παράλληλα, έχουν ήδη συσκευασθεί και συντονίζεται η αποστολή 3 παλετών προς το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνας, καθώς και 2 παλετών προς τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες «ΑΜΥΜΩΝΗ». Όλες αυτές οι παλέτες περιέχουν πάνες παιδικές, πάνες ακράτειας, κλινοσκεπάσματα, είδη προσωπικής υγιεινής, στρώματα, κρεβάτια, πετσέτες, σκηνές, υπνόσακους, πλαστικά πιάτα – ποτήρια — μαχαιροπήρουνα.
8.Σήμερα είναι σε εξέλιξη η προετοιμασία 2 επιπλέον αποστολών προς το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Αμυγδαλέζας και το ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α. Κορίνθου.
Τέλος, ζητάμε από την κα Δούρου, να μας πει ποιο έτος έγινε η μεταφορά τόνων υλικών προς τα 41 κέντρα διαμονής προσφύγων και μεταναστών, όπως αναφέρει στο δελτίο τύπου που εξέδωσε; Το 2018; Το 2019; Ή μήπως το 2016; Μήπως θυμάται την ένταση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών στη χώρα μας το 2016; Οι δε «έκτακτες ανάγκες όπως στη Μάνδρα, τη Ραφήνα» που τόσο απλοϊκά μνημονεύει στο ίδιο δελτίο τύπου , ποιες ομοιότητες έχουν και με τι ακριβώς τις συγκρίνει σε σχέση με τη σημερινή πραγματικότητα; Ας μην ματαιοπονεί η κα Δούρου. Κανένας πολίτης της Αττικής δεν πείθεται πια από το όψιμο κι υποκριτικό ενδιαφέρον της. Κυρίως οι πολίτες στη Μάνδρα, τη Ραφήνα, το Μάτι».