Την αναβολή της συζήτησης για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές της 8ης Οκτωβρίου του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών για την αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης των ΟΤΑ ζήτησε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ από τον αν. υπουργό Θ. Λιβάνιο, ο οποίος παραβρέθηκε σε συνεδρίαση με τηλεδιάσκεψη. την Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου.
Ο λόγος που η ΚΕΔΕ θέτει θέμα αναβολής, όπως εξήγησε ο πρόεδρός της Λάζαρος Κυρίζογλου είναι «πρώτον, για να υπάρξει πλήρης συζήτηση και ανάλυση όλων των νέων δεδομένων που εισάγει το εν λόγω νομοσχέδιο και δεύτερον, για να ληφθούν υπόψη οι επικουρικές προτάσεις και βάσεις που θέτει η αυτοδιοίκηση».
Οι προτάσεις
Ειδικότερα, ως προς τις προτεινόμενες διατάξεις του νομοσχεδίου για το σύστημα διακυβέρνησης ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και σύμφωνα με την εισήγηση των Επιτροπών της ΚΕΔΕ, Θεσμών και Διαφάνειας και Οικονομικών των ΟΤΑ, την οποία παρουσίασε ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και δήμαρχος Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Γρηγόρης Κωνσταντέλλος, η ΚΕΔΕ μεταξύ των άλλων προτείνει:
-το ποσοστό αύξησης των άμισθων αντιδημάρχων να παραμείνει στο 1/3 όπως επίσης και όλες οι πρόνοιες του προηγούμενου νόμου για την αύξηση του αριθμού των αντιδημάρχων στις περιπτώσεις συνένωσης πρώην δήμων και κοινοτήτων
-να προβλεφθεί διάταξη σύμφωνα με την οποία ο δήμαρχος, όταν για κάποιο λόγο παραιτηθεί από τη θέση του να παραμείνει δημοτικός σύμβουλος εφόσον το επιθυμεί
-να μη θεσμοθετηθεί η ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας δημοτικής Αρχής και αντί αυτού, να υπάρξουν εγγράφως κατατεθειμένες, τρεις ερωτήσεις ανά δημοτική παράταξη, οι οποίες και θα συζητούνται στην επικείμενη συνεδρίαση του Τακτικού Δημοτικού Συμβουλίου. Εναλλακτικά να πραγματοποιείται αυτή η ειδική συνεδρίαση κάθε τέσσερις μήνες με εγγράφως κατατεθειμένες 20 ερωτήσεις, με ταυτόχρονη τροποποίηση του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση του σταδίου των ερωτήσεων και επερωτήσεων .
-για τη συγκρότηση και εκλογή Δημοτικής Επιτροπής. στην οποία συνενώνονται η Οικονομική Επιτροπή και η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, προτείνεται η διατήρηση του ισχύοντος καθεστώτος.
Οι διαφωνίες
Ως προς τις διατάξεις (άρθρο 24-25-26) του νομοσχεδίου για την κατάργηση των ΝΠΔΔ των ΟΤΑ και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους δήμους, τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων των Σχολικών Επιτροπών στους δήμους και τη λύση των Κοινωφελών Επιχειρήσεων και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους δήμους, η ΚΕΔΕ προτείνει τα εξής:
-να παραμείνει ως έχει το ισχύον καθεστώς και μετά τις εκλογές σε συνεργασία με το Υπουργείο να συζητηθεί το θέμα
-στο πλαίσιο μιας μεταβατικής διαδικασίας να κινητροδοτηθεί η διαδικασία κατάργησης των ΝΠΔΔ και πάντα σε εθελοντική βάση .
-να διατηρηθούν σε κάθε δήμο μία Δημοτική Επιχείρηση και μία Σχολική Επιτροπή.
-να αυξηθεί ο αριθμός των ειδικών συμβούλων ή ειδικών συνεργατών που θα στελεχώσουν τις επιτροπές που συστήνονται στους δήμους για την καλύτερη διαχείριση θεμάτων των ΝΠΔΔ που καταργούνται.
-σε περίπτωση ψήφισης του νόμου να ληφθεί πρόνοια αναδρομικής ισχύος 2 ετών για τους δήμους που κατήργησαν Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου ή Δημοτικές Επιχειρήσεις και να αυξηθεί ο αριθμός των αντιδημάρχων και για αυτούς.
Συναίνεση στον Κόμβο Παρακολούθησης
Σε ό,τι αφορά την θέσπιση «Κόμβου Παρακολούθησης Επιδόσεων Τοπικής Αυτοδιοίκησης», η ΚΕΔΕ θεωρεί σωστή τη συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία, καθώς, σύμφωνα με το σκεπτικό του Δ.Σ., η μέτρηση των επιδόσεων των ΟΤΑ, σε συνδυασμό με τους υπάρχοντες ηλεκτρονικούς συνδέσμους και κόμβους, θα αναβαθμίσει το παραγόμενο έργο και θα δημιουργήσει συνθήκες βελτίωσης των επιδόσεων αυτών.
Ωστόσο, το Δ.Σ. της Ένωσης ξεκαθάρισε πως, αν και τάσσεται σταθερά υπέρ της μέτρησης και της αξιολόγησης, «σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εξελιχθεί σε μια διαδικασία μεταβίβασης ευθυνών». Προτείνει δε η γνώμη της ΚΕΔΕ για το περιεχόμενο των δεικτών και στοιχείων για τη θέσπιση των βραβείων, να είναι η σύμφωνη γνώμη και όχι απλή.
Τέλος αναφορικά με την πρόβλεψη για μεταφορά της αρμοδιότητας καθαριότητας οδικού δικτύου των παράπλευρων δρόμων, των νησίδων τους, καθώς και των πρανών, η ΚΕΔΕ τονίζει ότι «σε κάθε περίπτωση πρέπει να διασφαλιστεί η μεταφορά στους δήμους, των ανάλογων πόρων, προσωπικού και τεχνικού εξοπλισμού».
«Άκυρο» στην αναβολή από τον αν. υπουργό
Ο αν. υπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος κατά την τοποθέτησή του δεν άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αναβολής του νομοσχεδίου για μετά τις εκλογές.
Στην τοποθέτηση του ανέφερε πως «δεν έχει καμιά εμμονή με κανένα νομοσχέδιο», προσθέτοντας: «Δεν μπαίνουμε στην λογική ότι επειδή έχουμε εκλογές δεν μπορεί να λειτουργήσουμε. Πρέπει να κάνουμε τώρα τις παρεμβάσεις, για να έχουμε καθαρό πεδίο μετά τις εκλογές να δουλέψουμε».
Αναφερόμενος στην λογοδοσία, υποστήριξε ότι «δεν έχει τίποτα να φοβηθεί καμιά δημοτική Αρχή, δεν αντέχω να ακούω να λένε ότι για όλα ευθύνονται οι δήμοι. Ότι είναι Νομικά Πρόσωπα του υπουργείου, ότι είναι θυγατρικές»
Αναφερόμενος στην κατάργηση των Νομικών Προσώπων ο αν. υπουργός τόνισε: «Σήμερα έχουμε Νομικά Πρόσωπα “σκελετούς”. Πώς σήμερα ένα ΝΠΔΔ λειτουργεί με ένα και δυο υπαλλήλους; Με ποια νομική και οικονομική υπηρεσία; Έχουν σημαντικές αρμοδιότητες αλλά δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν θα μπορούν να λειτουργούν για παράδειγμα τα ΚΑΠΗ στο προτεινόμενο καθεστώς. Έχοντας μια διεύθυνση ΚΑΠΗ και ένα αντιδήμαρχο από πάνω».
«Πρέπει να κάνουμε τις αλλαγές»
Απαντώντας στις διαφωνίες της ΚΕΔΕ, ο Θ. Λιβάνιος τόνισε: «Ακούω τις ενστάσεις, αλλά αν θεωρείτε ότι η ΚΕΔΕ δεν μπορεί να προσχωρήσει, θα το εξετάσω σοβαρά. Είμαι όμως πεπεισμένος ότι πρέπει να κάνουμε αυτές τις αλλαγές. Για ποιο λόγο θα πρέπει το ρεύμα, τα καύσιμα των σχολείων να τα πληρώνει η Σχολική Επιτροπή; Ακούω το επιχείρημα της ευελιξίας και θα το δούμε».
«Έχουμε μπροστά μας σημαντικότερες προκλήσεις να αντιμετωπίσουμε, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός. Το πρώτο που έχουμε να κάνουμε μετά τις εκλογές είναι να καταθέσουμε τον Κώδικα Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θέλω να συνεργαστούμε σε αυτό. Θέλω να αξιοποιήσουμε το χρόνο μετά τις εκλογές για να δουλέψουμε σοβαρά σε αυτό».
Τέλος, ο αν. υπουργός σημείωσε ότι άκουσε προσεκτικά όλα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της συζήτησης και ότι «θα επανέλθουμε και θα είμαστε σε επικοινωνία, καθώς έτσι και αλλιώς υπάρχει ακόμη λίγος χρόνος για διαβούλευση», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.