Άρθρο του υποψηφίου περιφερειάρχη Αττικής και επικεφαλής της παράταξης «Νέα Αρχή για την Αττική»
Η Περιφέρεια Αττικής μπορεί να αποτελέσει την «ατμομηχανή» της αναπτυξιακής επανεκκίνησης της χώρας. Είναι ακατανόητο η μεγαλύτερη μητροπολιτική περιφέρεια της Ελλάδος, να είναι ουραγός στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων. Δεν μπορούμε να διανοηθούμε ότι η Αττική δεν θα διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας. Για να γίνει όμως αυτό, χρειάζεται όραμα, μακροπρόθεσμος σχεδιασμός κι ένα συγκροτημένο στρατηγικό αναπτυξιακό πλάνο, με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα.
Αυτό το σχέδιο δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ τα προηγούμενα χρόνια απο τις διοικήσεις που πέρασαν απο την Περιφέρεια Αττικής. Δεν υπήρχε μια ενιαία στρατηγική αντίληψη, που θα λειτουργούσε ως «ομπρέλα» για την εκτέλεση των έργων που γίνονταν με χρήματα της Περιφέρειας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα προηγούμενα χρόνια, οι Διοικήσεις της Περιφέρειας έδιναν βάρος στη δημοπράτηση των έργων , χωρίς να υπάρχει συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο και για όσο χρονικό διάστημα υπήρχαν χρήματα. Στη συνέχεια, κανένας δεν ασχολείτο ούτε με την ποσοτικοποίηση του οφέλους και με το αν επιτυγχάνονται οι στόχοι από την υλοποίηση των έργων. Αλλά ούτε και πως θα συντηρηθούν τα έργα αυτά, σε βάθος χρόνου.
Η απόδειξη της αποτυχίας του μοντέλου που μέχρι σήμερα ακολουθήθηκε είναι το γεγονός ότι ξοδεύτηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε κρίσιμης σημασίας ζητήματα για την Αττική όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η αντιπλημμυρική θωράκιση, η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών απο φυσικές καταστροφές, η αναβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών , η προστασία του περιβάλλοντος, κλπ.
Αυτό το αποτυχημένο μοντέλο εμείς θα το αλλάξουμε. Το δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη της Αττικής, στηρίζεται σε συγκεκριμένους άξονες.
-Άξονας πρώτος, συνεργασία με την εκάστοτε κυβέρνηση και διεκδίκηση για εκτέλεση με πόρους του Κεντρικού Κράτους μεγάλων έργων και παρεμβάσεων, που δημιουργούν ανάπτυξη, θέσεις εργασίας, καλύτερα εισοδήματα, αυξάνουν την αξία της περιουσίας των πολιτών, κάνουν καλύτερη την καθημερινότητά τους. Μιλώ για έργα όπως η βελτίωση του δικτύου αστικών μετακινήσεων και μεταφορών, με επέκταση του Μετρό και του προαστιακού. Οι επεκτάσεις των οδικών αξόνων. Η αναβάθμιση των λιμανιών της Αττικής. Η δημιουργία logistics centers. Η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
-Άξονας δεύτερος, σύνδεση του προγράμματος έργων της Περιφέρειας, με τα έργα που εκτελεί το Κράτος, ώστε να λειτουργούν πολλαπλασιαστικά για την Αττική και τους πολίτες.
-Άξονας τρίτος, παροχή διευκολύνσεων και κινήτρων σε όσους επιθυμούν να επενδύσουν στην Αττική. Θεωρούμε αδιανόητο εμβληματικές επενδύσεις, όπως αυτή του Ελληνικού, που θα αλλάξουν την εικόνα και τις προοπτικές της Αττικής, να μην στηρίζονται με κάθε μέσο απο τη Διοίκηση της Περιφέρειας.
-Άξονας τέταρτος, θέλουμε να δημιουργηθούν μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια πάνω απο 100.000 νέες θέσεις εργασίας στην Αττική. Αυτός ο στόχος θα επιτευχθεί αν πέραν των έργων που θα εκτελεστούν, αναπτύξουμε ως Περιφέρεια συνέργειες με τις δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας κι επενδύσουμε σε τομείς όπως η εκπαίδευση, ο θεματικός τουρισμός, η υγεία και ευεξία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός.
Με ολοκληρωμένο πρόγραμμα, σοβαρότητα και υπευθυνότητα, η Αττική μπορεί να ελπίζει σε ένα καλύτερο μέλλον.