Σύσκεψη με θέμα τον καθαρισμό οικοπεδικών και λοιπών ακάλυπτων χώρων, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για την επικείμενη αντιπυρική περίοδο πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας την Τρίτη 1 Απριλίου, υπό τον υπουργό Γιάννη Κεφαλογιάννη. Σκοπός της σύσκεψης, την οποία συγκάλεσε ο υπουργός, ήταν ο συντονισμός και ο προγραμματισμός δράσεων, στο πλαίσιο της συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σχετικά με τον αποτελεσματικότερο και αποδοτικότερο τρόπο εφαρμογής των διατάξεων για τον καθαρισμό των οικοπέδων.
Συμμετείχαν ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς, ο γ.γ. Πολιτικής Προστασίας Νίκος Παπαευσταθίου, ο γ.γ. Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης Σάββας Χιονίδης, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Θεόδωρος Βάγιας, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ) Λάζαρος Κυρίζογλου, καθώς και ο πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ και δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης Βλάσης Σιώμος.
Ο υπουργός τόνισε τη σημασία της συνεργασίας με τους Δήμους, τους οποίους χαρακτήρισε «πολύτιμους εταίρους στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας», ενώ επισήμανε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτών για τις υποχρεώσεις καθαρισμού καθώς και εγγραφής των Δήμων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών, προκειμένου να διευκολυνθεί η διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων επί των υποβληθέντων δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων καθώς και η εξέταση ψηφιακών καταγγελιών.
Παράλληλα, έκανε λόγο για αυξημένη χρηματοδότηση προς τους Δήμους για την ενίσχυση των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας. Συγκεκριμένα, όπως είπε, για το 2025 η χρηματοδότηση ανέρχεται σε 40.000.000 ευρώ, έναντι 31.000.000 ευρώ το 2024 και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα AntiNero, για την ενίσχυση της πρόληψης και της αποτελεσματικότητας της πολιτικής προστασίας σε τοπικό επίπεδο.
Προτάσεις από ΚΕΔΕ
Στην τοποθέτησή του, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λ. Κυρίζογλου τόνισε την «σημαντικότατη συνεισφορά των Δήμων της χώρας στις προληπτικές ενέργειες πυροπροστασίας που διενεργούνται στη χώρα», χαρακτήρισε ως «πιο έγκαιρη από ποτέ» την κατανομή των πόρων για πυροπροστασίας προς τους Δήμους, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, την «σημαντική υστέρηση των Δήμων σε οικονομικούς πόρους και κυρίως σε ανθρώπινο δυναμικό».
Επίσης συμφώνησε με τον υπουργό στην αναγκαιότητα ενημέρωσης των πολιτών για τις υποχρεώσεις καθαρισμού καθώς και εγγραφής των Δήμων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Μητρώου Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας Ιδιοκτησιών.
Ο ορόεδρος της Επιτροπής Πολιτικής Προστασίας της ΚΕΔΕ Βλ. Σιώμος επισήμανε, μεταξύ άλλων, τις «αστοχίες που εξακολουθούν να υπάρχουν στον Κανονισμό Καθαρισμού Ακινήτων», όπως σημείωσε, προτείνοντας παράλληλα βελτιώσεις και προτάσεις που έχουν αποφασιστεί από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΕΔΕ.
Τόνισε, εξάλλου, ότι οι Δήμοι πρέπει να τύχουν επιπλέον χρηματοδότησης, «προκειμένου να διαχειριστούν την υπερβολικά μεγάλη ποσοτήτα προϊόντων καθαρισμών που θα προκύψουν φέτος», όπως εκτίμησε.
Τέλος, συμφωνήθηκε η βελτίωση της πρότασης του γ.γ. Αυτοδιοίκησης Σάββα Χιονίδη για την χρήση drone για τον προβλεπόμενο έλεγχο από τους Δήμους του καθαρισμού των οικοπέδων, σύμφωνα με τον ισχύοντα κανονισμό και τις ισχύουσες πυροσβεστικές διατάξεις