Πρόσθετους πόρους άνω των 2 δισ. ευρώ στο νέο ΕΣΠΑ και έκτακτη ενίσχυση 8 εκατ. ευρώ στις Περιφέρειες της χώρας, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε τηλεδιάσκεψη που είχε με τους 13 Περιφερειάρχες της χώρας την Τετάρτη 9 Μαρτίου.
«Είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι έχει αυξηθεί η απορρόφηση των περιφερειακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από εκεί που το παραλάβαμε. Είναι σίγουρα μια μεγάλη επιτυχία την οποία την πιστωνόμαστε όλοι», ανέφερε, στην τοποθέτησή του ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Και επίσης σημαντικό είναι το γεγονός ότι θα έχουμε στη διάθεσή μας λίγο παραπάνω από 2 δισ. ευρώ πρόσθετους πόρους για το επόμενο ΕΣΠΑ. Ο υπουργός Ανάπτυξης γνωρίζει πόσο επιμένω στην τήρηση των σχετικών χρονοδιαγραμμάτων για την ψήφιση του νόμου για να μπορέσουμε και εμείς να είμαστε συνεπείς ως προς το χρονοδιάγραμμα των προσκλήσεων, έτσι όπως παρουσιάστηκε. Θέλουμε να έχουμε ένα ΕΣΠΑ το οποίο να τρέχει με πλήρεις ρυθμούς και να φαίνεται η απορρόφησή του»,
Με εισηγητές τον πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριο Φαρμάκη και τον Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη στην τηλεδιάσκεψη συζητήθηκαν εκτός από το ΕΣΠΑ 2021-2027, τα θέματα του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης, του Ταμείου Ανάκαμψης και του προσωπικού των Περιφερειών.
Ειδικά για το ΕΣΠΑ, για την περίοδο 2014-2020 η πρόοδος υλοποίησης των περιφερειακών προγραμμάτων κρίνεται ικανοποιητική καθώς ο μέσος όρος δαπανών ανέρχεται σήμερα στο 72%, έναντι ποσοστού απορρόφησης 25% τον Ιούλιο του 2019. Για την περίοδο 2021-2027, στα 13 περιφερειακά προγράμματα κατανέμονται αυξημένοι πόροι σε σχέση με το ΕΣΠΑ 2014-2020, δηλαδή 8 εκατ. ευρώ, έναντι 5.980 εκατ. ευρώ στο ΕΣΠΑ 2014-2020. Το σχετικό νομοσχέδιο για το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να εισαχθεί αύριο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής και για ψήφιση στην Ολομέλεια την επόμενη Παρασκευή.
Από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, για το 2022 προβλέπεται αυξημένο Όριο Πληρωμών 200 εκατ. ευρώ, έναντι 160 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ οι δαπάνες λόγω φυσικών καταστροφών σε επίπεδο πιστώσεων δεν θα προσμετρούνται και θα δίνονται με υπερδέσμευση, κατόπιν έγκρισης της Επιτροπής Κρατικής Αρωγής και της διαθεσιμότητας των πόρων από το ΓΛΚ.
Έκτακτη ενίσχυση 8 εκατ. ευρώ προς τις Περιφέρειες
Παράλληλα από το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώθηκε η έκτακτη ενίσχυση ρευστότητας προς τις Περιφέρειες για την αντιμετώπιση του αυξημένου ενεργειακού κόστους συνολικού ύψους 8 εκατ. ευρώ, μέσω έκδοσης νέας συμπληρωματικής ΚΑΠ. Το ύψος της αντιστοιχεί σε μία πρόσθετη μηνιαία ΚΑΠ και έρχεται να προστεθεί στην τακτική επιχορήγηση που λαμβάνουν οι Περιφέρειες. Το ποσό αυτό πρόκειται να καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις: 4 εκατ. ευρώ εντός του Μαρτίου και 4 εκατ. ευρώ μέχρι τις αρχές Μαΐου.
Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο αν. υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο αν. υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης, ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, η γ.γ. Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη, ο γ.γ. Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης και ο διοικητής της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού του Ταμείου Ανάκαμψης του Υπουργείου Οικονομικών Νίκος Μαντζούφας.
Το ζήτημα της υποστελέχωσης έθεσε ο Γ. Πατούλης
Στην αναγκαιότητα να επιλυθούν άμεσα τα σημαντικά προβλήματα και οι δυσλειτουργίες που έχουν προκληθεί σε νευραλγικές υπηρεσίες των Περιφερειών της χώρας λόγω της υποστελέχωσής τους, εστίασε ο περιφερειάρχης Αττικής και Α’ αντιπρόεδρος της ΕΝΠΕ Γ. Πατούλης κατά την εισήγησή του για θέματα που άπτονται στο προσωπικό της Αυτοδιοίκησης Β΄ Βαθμού, στην τηλεδιάσκεψη εργασίας της ΕΝΠΕ με τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη και συναρμόδιους υπουργούς.
Μόλις 53.7% ποσοστό κάλυψης στην Περιφέρεια Αττικής
Ο Γ. Πατούλης παρουσίασε την εικόνα των ελλείψεων όπως διαμορφώνεται σε κάθε Περιφέρεια, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Περιφέρεια Αττικής στην οποία το ποσοστό κάλυψης φτάνει μόλις στο 53,7%. Κατά την εισήγηση του ο κ. Πατούλης επισήμανε πως τα τεράστια κενά στις υπηρεσίες των Περιφερειών οφείλονται σε ένα συνδυασμό παραγόντων όπως:
-Της μη διενέργειας προσλήψεων
-Των αποχωρήσεων προσωπικού λόγω συνταξιοδότησης,
-Της κινητικότητας προσωπικού
-Των μισθολογικών διαφορών στις απολαβές του προσωπικού που απασχολείται στις Περιφέρειες και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.
Ως ενδεικτικό παράδειγμα ανέφερε, την Περιφέρεια Αττικής, η οποία αποτελεί τη μεγαλύτερη Περιφέρεια της Χώρας και το ποσοστό κάλυψης των θέσεων ανέρχεται σήμερα σε ποσοστό 56%. Το αντίστοιχο ποσοστό των πραγματικά υπηρετούντων (λόγω αποσπάσεων και μακροχρόνια απόντων) ανέρχεται σε 53,74%.
Από το 2011 πάνω από 1.282 υπάλληλοι έχουν φύγει
Στη συνέχεια ο περιφερειάρχης υπογράμμισε πως το τελευταίο διάστημα έχει περιοριστεί σημαντικά το φαινόμενο της μετακίνησης προσωπικού από τις Περιφέρειες σε άλλες υπηρεσίες, γεγονός το οποίο οφείλεται στη διαμόρφωση νέου θεσμικού πλαισίου το οποίο καταρτίστηκε μετά από την αποδοχή από την κυβέρνηση της πρότασης περί υποχρεωτικής λήψης σύμφωνης γνώμης Περιφερειαρχών για τις αποσπάσεις και μετατάξεις υπαλλήλων. Ωστόσο όπως ανέφερε το πρόβλημα των αποχωρήσεων και των μετακινήσεων είναι υπαρκτό. Ενδεικτικά υπογράμμισε και επικαλούμενος τα ποσοστά εισροών και εκροών ανθρωπίνου δυναμικού σε όλες τις Περιφέρειες, από την 1η Σεπτεμβρίου του 2019, οπότε και ανέλαβαν οι νέες διοικήσεις, στην Περιφέρεια Αττικής έφυγαν 307 υπάλληλοι, ενώ προσχώρησαν μόλις 54. Παράλληλα το ποσοστό κάλυψης θέσεων στο β΄κύκλο κινητικότητας 2021, ήταν μόλις στο 3.97%. Ενδεικτικό της «αιμορραγίας» του προσωπικού στην Περιφέρεια Αττικής, είναι, όπως σημείωσε ο κ. Πατούλης και το γεγονός, ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2011, ο αριθμός των αποχωρήσεων των υπαλλήλων αγγίζει τους 1282.
Μόνιμες προσλήψεις προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών
Αναγνωρίζοντας τα σημαντικά προβλήματα που προκαλεί στη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης η έλλειψη προσωπικού, ο υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης και απαντώντας στην πρόταση- αίτημα του Περιφερειάρχη περί άμεσης έκδοσης των αποτελεσμάτων για την προκήρυξη 13Κ/2021, ανακοίνωσε πως μέχρι το Μάιο του 2022 θα εκδοθούν τα σχετικά αποτελέσματα και θα γίνουν μόνιμες προσλήψεις στους ΟΤΑ, ενώ πρόσθεσε πως μέχρι τα τέλη του χρόνου θα εγκριθούν και νέες αποφάσεις που αφορούν σε προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην Αυτοδιοίκηση.
Ο Γ. Πατούλης έκανε λόγο για πολύ θετικές ανακοινώσεις από την κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας πως η κάλυψη των κενών θα συμβάλλει ουσιαστικά στην καλύτερη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης.
Δέσμευση Βορίδη για δίμηνη παράταση των συμβάσεων ΙΔΟΧ
Με δεδομένη τη σημαντική έλλειψη προσωπικού από νευραλγικές υπηρεσίες των Περιφερειών, ιδιαίτερη μνεία έκανε ο Περιφερειάρχης στις υπηρεσίες που προσφέρουν όλο το διάστημα της υγειονομικής κρίσης οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ) που προσελήφθησαν στις περιφέρειες και στους δήμους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες ανάγκες της πανδημίας. Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην ανάγκη παράτασης των συμβάσεων τους, που λήγουν τέλη Μαρτίου. Μετά και το σχετικό αίτημα-εισήγηση του κ. Πατούλη ο αρμόδιος Υπουργός Μ. Βορίδης, δεσμεύθηκε κατά την τηλεδιάσκεψη ότι θα δοθεί δίμηνη παράταση, έως και τις 31 Μαΐου του 2022.
Οι προτάσεις για την άμεση κάλυψη των κενών στις Περιφέρειες
Ολοκληρώνοντας την εισήγησή του ο Περιφερειάρχης και με στόχο τον περιορισμό του προβλήματος της υποστελέχωσης στις Περιφέρειες, πρότεινε μεταξύ άλλων τα εξής:
-Την επιπλέον τροποποίηση των προϋποθέσεων του ενιαίου συστήματος κινητικότητας για τη διενέργεια μετάταξης ή απόσπασης υπαλλήλου Περιφερειών σε άλλους φορείς.
-Τη χορήγηση της δυνατότητας έκδοσης προκήρυξης πλήρωσης θέσεων με μετάταξη ή απόσπαση κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, ιδιαίτερα για κρίσιμες υπηρεσίες των Περιφερειών, όπως οι οικονομικές, τεχνικές, ελεγκτικές, δημόσιας υγείας και άλλες υπηρεσίες.
-Την άμεση έκδοση των αποτελεσμάτων για την προκήρυξη 13Κ/2021, καθώς και την προκήρυξη των λοιπών θέσεων που έχουν εγκριθεί.
-Την εξαίρεση των Περιφερειών από το πεδίο εφαρμογής των προκηρύξεων άλλων φορέων για μετατάξεις ή αποσπάσεις προσωπικού κατά παρέκκλιση των κείμενων διατάξεων, τουλάχιστον για ένα μεταβατικό διάστημα έως ότου καλυφθούν σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 80% οι κενές οργανικές θέσεις.
-Την εξασφάλιση οικονομικών κινήτρων αντίστοιχων των χορηγούμενων από άλλους φορείς του Ελληνικού Δημοσίου.