Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό στην τελετή βράβευσης των ελληνικών συμμετοχών στην εκστρατεία «Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019» , με θέμα «Ασφαλές περπάτημα, ασφαλής ποδηλασία» και σύνθημα «Ας περπατήσουμε μαζί», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο την Πέμπτη 9 Ιουλίου.
Ανάμεσα σε συνολικά 86 ελληνικές συμμετοχές, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας βράβευσε τις πόλεις που ξεχώρισαν ως πρότυπα βιώσιμης αστικής κινητικότητας. Μεταξύ των Ελληνικών πόλεων που συμμετείχαν, η Καρδίτσα κατέκτησε το βραβείο στην κατηγορία μικρών πόλεων και το Ρέθυμνο κατέκτησε τη 2η θέση στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων, ενώ δέκα ακόμα ελληνικές πόλεις βραβεύτηκαν. Βραβεία βιώσιμης αστικής κινητικότητας απονεμήθηκαν επίσης στους δήμους Ηγουμενίτσας, Λάρισας, Ανατολικής Σάμου, Αγίου Δημητρίου, Νέας Προποντίδας, Ηρακλείου, Αλίμου, Τρικκαίων, Γρεβενών, Νεάπολης – Συκεών, ενώ τιμητικές διακρίσεις απονεμήθηκαν επίσης στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, καθώς και στους δήμους Παλλήνης και Φαρκαδόνας.
Τις δύο πόλεις που διακρίθηκαν, βράβευσαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας, ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος & Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο γενικός γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμης Μπακογιάννης.
Παρόντες στην εκδήλωση, μεταξύ άλλων, ήταν επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Δ. Οικονόμου, η γενική γραμματέας Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλ. Σδούκου και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου.
Κατά την διάρκεια του χαιρετισμού της, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εξέφρασε τηνχαρά της, για την βράβευση ελληνικών πόλεων στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, σημειώνοντας ότι δίνει ένα ισχυρό μήνυμα στο εξωτερικό ότι και η χώρα μας συμμετέχει και συμβάλλει στη συλλογική προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής των Ευρωπαίων πολιτών.
Όπως τόνισε «η ανάδειξη της Καρδίτσας στην πρώτη θέση στην κατηγορία των μικρών πόλεων και του Ρεθύμνου στη δεύτερη θέση στην κατηγορία των μεγάλων πόλεων το 2019 είναι μια σημαντική αναγνώριση των προσπαθειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να συνδυάσει δράσεις και μεθόδους για την μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων, προωθώντας λύσεις χαμηλών και μηδενικών εκπομπών στις ατομικές και δημόσιες μεταφορές και προτάσσοντας την πεζοπορία και την ποδηλασία ως βέλτιστους τρόπους μετακίνησης των ανθρώπων».
Παράλληλα, εξήρε το γεγονός ότι η πατρίδα μας βρέθηκε στην τρίτη θέση σε σύνολο 59 χωρών που πήραν μέρος στην εκστρατεία για την προαγωγή βιώσιμων τρόπων μετακίνησης και μεταφοράς στον αστικό ιστό, υπογραμμίζοντας ότι μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον.
«Λύσεις που διασφαλίζουν την ζωτική ροή ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών»
Αναφερόμενη στην κινητικότητα, η Κ. Σακελλαροπούλου, υποστήριξε ότι αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε σήμερα και πρόσθεσε ότι προκειμένου να λειτουργήσουν οι κοινωνίες και οι οικονομίες, απαιτείται ένα απέραντο δίκτυο οχημάτων και συστημάτων μεταφοράς. Αυτοκίνητα, λεωφορεία, τρένα, φορτηγά. «Τρόποι μετακίνησης και μεταφοράς που αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια στο περιβάλλον. Ανεξίτηλα και βαθιά. Περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα οφείλονται στις μεταφορές ανθρώπων και προϊόντων, ενώ η ηχορύπανση αποτελεί πλέον έναν σοβαρό, αν και αόρατο αστικό κίνδυνο» συμπλήρωσε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Περιγράφοντας την υπέρμετρη σωματική και ψυχική επιβάρυνση από την ζωή στις πόλεις μας, σημείωσε ότι «δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών» και εξήγησε ότι «ο τρόπος, για παράδειγμα, με τον οποίο διαχειριζόμαστε τον δημόσιο χώρο χαρακτηρίζεται από έντονο αίσθημα αδιαφορίας, αν όχι απαξίωσης».
Παρατήρησε, επίσης, ότι στα μεγάλα αστικά κέντρα δεν είναι λίγοι οι πολίτες που από τη μία πλευρά αισθάνονται ότι ο κόσμος τους τελειώνει στο κατώφλι του σπιτιού τους, και από την άλλη αντιμετωπίζουν τον δημόσιο χώρο με ιδιοκτησιακή-ατομικιστική αντίληψη.
Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι το γενικό συμφέρον απεμπολείται υπέρ του ειδικού, με αποτέλεσμα να μεταπίπτει δημόσιος χώρος σε «ιδιωτικό», ενώ επικαλούμενη την Χάρτα των Αθηνών, υπενθύμισε ότι «η ζωή ανθεί μόνον εφόσον εναρμονίζονται οι δύο αντίμαχες αρχές που κυβερνούν την ανθρώπινη προσωπικότητα: το ατομικό και το συλλογικό».
Επιπροσθέτως, τόνισε, ότι «η αλλοίωση αυτή της σχέσης με τον δημόσιο χώρο οφείλεται στην απουσία οργανωμένου σχεδιασμού διαχείρισης των δημόσιων χώρων, στις παλινωδίες, τις αστοχίες θα έλεγα, της νομοθεσίας – όπως για παράδειγμα τη μη πρόβλεψη υποχρεωτικών χώρων στάθμευσης, με αποτέλεσμα την παράδοση της πόλης στα σταθμευμένα οχήματα – στη σύγχυση αρμοδιοτήτων, τις συναρμοδιότητες, την ανεπάρκεια των διοικητικών δομών, την έλλειψη ή κακοδιαχείρηση των πόρων, την απουσία συστηματικής αστυνόμευσης».
Τέλος, επισήμανε ότι η βιώσιμη αστική κινητικότητα απαιτεί ριζική αλλαγή νοοτροπίας και διαμόρφωση ενός νέου περιβαλλοντικού ήθους, με σημαντικό βήμα την σταδιακή μετάβαση σε διαφορετικούς τρόπους δημόσιας μεταφοράς – ποδήλατα, πεζοδρόμους, ηλεκτρικά οχήματα, σιδηροδρομικές μεταφορές εμπορευμάτων.
«Πρόκειται για λύσεις που διασφαλίζουν την ζωτική ροή ανθρώπων, αγαθών και υπηρεσιών, ενώ ταυτοχρόνως αποτρέπουν την περιβαλλοντική απορρύθμιση που εκφράζεται με πλημμύρες, ξηρασίες, ή αιφνίδια κυνικά καύματα» κατέληξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Γ. Πατούλης: «Με σχέδιο και όραμα για Περιφέρεια- πρότυπο»
Την προτεραιότητα που δίνει με συγκεκριμένες δράσεις και παρεμβάσεις η Περιφέρεια Αττικής σε ζητήματα που σχετίζονται με τη βιώσιμη κινητικότητα και την οδική ασφάλεια, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, χαιρετίζοντας την τελετή βράβευσης.
«Η Περιφέρεια Αττικής έχει ήδη διαμορφώσει ικανές βάσεις προκειμένου να βρίσκεται ψηλά στους ευρωπαϊκούς στόχους για βιώσιμη κινητικότητα, ασφάλεια και εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης, όπως η ηλεκτροκίνηση», τόνισε ο κ. Πατούλης και διέτρεξε τις μέχρι τώρα δράσεις προς αυτή την κατεύθυνση αναφέροντας, μεταξύ άλλων, τις πρότυπες διαβάσεις πεζών και τον εκσυγχρονισμό θαλάμων επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας.
«Με αφορμή τη σημερινή μέρα, μας δίνεται η δυνατότητα να γνωστοποιήσουμε το έργο μας, τον στρατηγικό σχεδιασμό και το όραμά μας, στους ευρωπαίους εταίρους μας έτσι ώστε από κοινού να δημιουργήσουμε μια αμφίδρομη σχέση συνεργασίας έτσι ώστε να καταφέρουμε το επόμενο χρονικό διάστημα να έχουμε στην Αττική μας σύγχρονες έξυπνες πόλεις όπου θα μπορούμε όλοι να μετακινούμαστε με ασφάλεια, με άνεση και πάνω απ’ όλα προστατεύοντας το περιβάλλον μας» τόνισε και πρόσθεσε πως στους στόχους της Περιφέρειας είναι η αύξηση του δικτύου των ποδηλατοδρόμων. «Ξεκινώντας από τον βόρειο άξονα, θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης δημιουργώντας σταθμούς φόρτισης σε κεντρικά σημεία του λεκανοπεδίου» ανέφερε.
Ολοκληρώνοντας τον χαιρετισμό του, ο περιφερειάρχης ευχαρίστησε για τη συμβολή και τη συνεργασία σ’ αυτή την προσπάθεια, τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Υποδομών και Μεταφορών και Προστασίας του Πολίτη, επισημαίνοντας ότι «μαζί με την Ελληνική Αστυνομία έχουμε ήδη δημιουργήσει γερές βάσεις και δουλεύουμε όλοι μαζί για την ανάπτυξη της βιώσιμης κινητικότητας στην χώρα μας σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Την εκδήλωση διοργάνωσαν το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Πράσινο Ταμείο και η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων.
Δ. Παπαστεργίου: «Αλλαγές με υπομονή, επιμονή και όραμα»
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου παραβρέθηκε το βράδυ της Πέμπτης 9 Ιουλίου,στην τελετή βράβευσης των ελληνικών πόλεων που ξεχώρισαν με τις πρωτοβουλίες τους για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας.
Μιλώντας στους προσκεκλημένους της εκδήλωσης, ο πρόεδρος της Ένωσης και δήμαρχος Τρικκαίων, δήλωσε:
«Συγχαρητήρια στο Ρέθυμνο, την Καρδίτσα, τη Φαρκαδόνα και τις άλλες πόλεις που διακρίθηκαν και παλεύουν να δώσουν περισσότερο ελεύθερο δημόσιο χώρο στους πολίτες και αποδεικνύουν ότι μπορούμε να ζήσουμε αλλιώς!
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση σχεδιάζει το μέλλον των πόλεων που θα είναι φιλικές και προσβάσιμες για όλους τους πολίτες. Θέλει διάθεση, κέφι και συνεργασία. Πρέπει να κάνουμε συμμάχους μας τους πολίτες για να αλλάξουμε τις πόλεις μας. Πρέπει να δείξουμε ενθουσιασμό και να επιμείνουμε. Τίποτα δεν αλλάζει από μόνο του. Πρέπει να γίνουμε, πρώτα εμείς, η αλλαγή που θέλουμε.
Η βιώσιμη κινητικότητα είναι ο δρόμος που οφείλουμε να χαράξουμε για το μέλλον των πόλεων μας. Οι αλλαγές χρειάζονται σχεδιασμό και διαβούλευση με την κοινωνία για να μπορέσουμε να ανακτήσουμε ελεύθερο χώρο στις πόλεις μας. Το ποδήλατο που μέσα στην καραντίνα κέρδισε τον χώρο που του αξίζει στις πόλεις, πρέπει να παγιωθεί ως φιλικό, πράσινο μέσο μετακίνησης. Νιώθω περίεργα όταν κινούμαι με το ποδήλατό μου στην Αθήνα, δίπλα σε ουρές αυτοκινήτων, όμως οι αλλαγές, όπως η φιλόδοξη προσπάθεια του Δημάρχου Αθηναίων, θέλουν χρόνο και υπομονή. Θέλει υπομονή και επιμονή η αλλαγή νοοτροπίας και αυτή την υπομονή πρέπει να την επιδείξουμε όλοι μας».