Την πρώτη Εγκύκλιο για την άσκηση των αρμοδιοτήτων της
«νέας» Δημοτικής Αστυνομίας απέστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών στην Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) στις 3 Ιανουαρίου 2025.
Με την Εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες προς τις υπηρεσίες Δημοτικής Αστυνομίας της χώρας ως προς την άσκηση των διευρυμένων αρμοδιοτήτων, ακόμη και κατασταλτικού χαρακτήρα (π.χ. συλλήψεις), οι οποίες έχουν ανατεθεί δυνάμει των διατάξεων του ν. 5003/ 2022 (Α’ 230). Στις οδηγίες περιλαμβάνονται:
α) το νομικό πλαίσιο
β) περιγραφή της αρμοδιότητας
γ) νομολογία (όπου υφίσταται)
δ) έντυπα Εκθέσεων Ελέγχου (όπου δεν υφίσταται κανονιστική πράξη)
ε) ενέργειες Δημοτικής Αστυνομίας ανά αρμοδιότητα.
«Η Δημοτική Αστυνομία αποτελεί ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό θεσμό για την εύρυθμη λειτουργία μιας πόλης. Συνιστά το όργανο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης που συμβάλλει στην άσκηση και εφαρμογή της πολιτικής των τοπικών αρχών, καθώς και στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών, κατοίκων και επισκεπτών του Δήμου. Γι’ αυτό υφίσταται και λειτουργεί ως επιτυχημένος θεσμός σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρει το ΥΠΕΣ στο ξεκίνημα της Εγκυκλίου, συνεχίζοντας: «Στο ανωτέρω πλαίσιο, το Υπουργείο Εσωτερικών, μερίμνησε για την στελέχωση των Δημοτικών Αστυνομιών της χώρας με νέο προσωπικό, μέσω διαδικασίας που διενεργήθηκε από το Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού. Με τις διατάξεις του ν. 5003/ 2022, ΦΕΚ Α’ 230, επιχειρήθηκε ο ορθολογικός
επανασχεδιασμός της Δημοτικής Αστυνομίας, με βάση την πολυετή εφαρμογή των διατάξεων του προϋφιστάμενου νομικού πλαισίου, ιδίως σε ό,τι αφορά στην άσκηση των αρμοδιοτήτων της».
Οι 3 κατηγορίες αρμοδιοτήτων
Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο οριοθετήθηκαν τρεις κατηγορίες αρμοδιοτήτων, η άσκηση των οποίων συναρτήθηκε με τον μόνιμο πληθυσμό κάθε δήμου και την στελέχωση της Δημοτικής Αστυνομίας, ως ακολούθως:
- Πρώτη κατηγορία αρμοδιοτήτων, σχετικά με τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων που αφορούν:
α) στις κανονιστικές αποφάσεις του εκδίδουν οι Δήμοι της χώρας
β) σε συγκεκριμένες διατάξεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας
γ) στην λειτουργία των παιδότοπων
δ) στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε καταστήματα ή επιχειρήσεις αρμοδιότητας του οικείου Δήμου
ε) στην εφαρμογή σχεδίων για την πολιτική προστασία
στ) στην διενέργεια αυτοψίας για την έκδοση διοικητικών πράξεων και την σύνταξη πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής
ζ) στην εναλλακτική διαχείριση των οχημάτων στο τέλος του κύκλου ζωής τους
η) στην προστασία της δημοτικής περιουσίας από πράξεις φθοράς
θ) στην διατάραξη της λειτουργίας των υπηρεσιών του Δήμου
ι) στην ύπαρξη οικοδομικών αδειών για τις εργασίες που προβλέπεται και στην ασφάλεια από τις επικίνδυνες οικοδομές,
ια) στην πώληση και κατανάλωση προϊόντων καπνού,
ιβ) στην επίδοση των πάσης φύσεως εγγράφων του οικείου Δήμου ή άλλων δημοτικών Αρχών εντός των διοικητικών ορίων του οικείου Δήμου,
ιγ) στην βεβαίωση κατ’ οίκον του γνησίου της υπογραφής για φυσικά πρόσωπα με κινητικά προβλήματα, υπερήλικες ή ασθενείς,
ιδ) στα ζώα συντροφιάς.
- Δεύτερη κατηγορία αρμοδιοτήτων, σχετικά με τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων που αφορούν:
α) στην υπαίθρια διαφήμιση,
β) στο υπαίθριο εμπόριο και στις λαϊκές αγορές.
– Τρίτη κατηγορία αρμοδιοτήτων, σχετικά με τον έλεγχο τήρησης των διατάξεων που αφορούν:
α) στην αδειοδότηση ή γνωστοποίηση λειτουργίας καταστημάτων αρμοδιότητας Δήμων
β) στην ηχορύπανση και στην κοινή ησυχία και στην λειτουργία μουσικής στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (ΚΥΕ)
γ) στο ωράριο λειτουργίας ΚΥΕ και λοιπών εμπορικών καταστημάτων,
δ) στη λειτουργία εμποροπανηγύρεων, εποχικών υπαίθριων αγορών και λοιπών ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.
Εξοπλισμός, στολή, σήμα, ιεραρχία
«Παράλληλα», σημειώνεται στην Εγκύκλιο, « προβλέφθηκε ευρεία συμμετοχή της Αυτοδιοίκησης αναφορικά με την επιλογή άσκησης αρμοδιοτήτων, με απόφαση του οικείου Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο συνιστά το κυρίαρχο βουλευόμενο όργανο της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, με γνώμονα την στελέχωση και τις τοπικές ανάγκες και προτεραιότητες κάθε δήμου». Επίσης, τονίζεται ότι «με γνώμονα την ασφάλεια των στελεχών της Δημοτικής Αστυνομίας, για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε η προμήθεια αμυντικού εξοπλισμού, οι προδιαγραφές του οποίου καθορίστηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση του αν. υπουργού Εσωτερικών και του υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Εξάλλου, καθορίστηκαν:
α) το ειδικό διακριτικό σήμα,
β) η στολή,
γ) τα διακριτικά όλων των βαθμών της ιεραρχίας
δ) ο τύπος της ειδικής ταυτότητας του ειδικού ένστολου προσωπικού της Δημοτικής Αστυνομίας.
Τέλος, σημειώνεται ότι «δεδομένων των μεταβολών της κείμενης νομοθεσίας καθώς και της εκδοθείσας νομολογίας, αυτονόητο είναι ότι η Εγκύκλιος θα συμπληρώνεται και επικαιροποιείται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να αποτελεί σε πραγματικό χρόνο χρήσιμο εργαλείο για τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας».
Η ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων για τις 1.213 προσλήψεις στην Δημοτική Αστυνομία μέσω ΑΣΕΠ, αναμένεται το επόμενο διάστημα, καθώς στόχος του Υπουργείου Εσωτερικών, όπως είχε αναφέρει στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Ρόδο η υφυπουργός Εσωτερικών Βιβή Χαραλαμπογιάνη, είναι οι Δήμοι να έχουν τους δημοτικούς αστυνομικούς διαθέσιμους πριν από την τουριστική περίοδο.
- Δείτε ΕΔΩ ολόκληρη την εγκύκλιο