Η Νομαρχία Αθηνών ανακήρυξε, για 12η συνεχή χρονιά, σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, τους «Πρεσβευτές Ελληνισμού 2009».
Κατά τη διάρκεια της τελετής αποδόθηκαν επίσης ιδιαίτερες τιμές, για το ανθρωπιστικό και ιεραποστολικό έργο του στην Αφρικανική Ήπειρο, στον Πάπα Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ. Θεόδωρο Β’, ο οποίος τίμησε με την παρουσία του την εκδήλωση. Παράλληλα, ιδιαίτερη τιμητική βράβευση πραγματοποιήθηκε για τους κ.κ. David Hill, Πρόεδρο της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, Anthony Snodgrass, Πρόεδρο, Christopher Price, Αντιπρόεδρο, Eleni Cubitt και Marlen Taffarello, μέλη της Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα. Ως Πρεσβευτές Ελληνισμού ανακηρύχθηκαν τέσσερις καθηγητές από τη Γαλλία, την Αμερική, την Ισπανία και την Κίνα.
Ο χαιρετισμός
Ο Νομάρχης Αθηνών, Γιάννης Σγουρός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του τόνισε: «Αγαπητοί προσκεκλημένοι, σας καλωσορίζω, εκ μέρους του Νομαρχιακού Συμβουλίου της Αθήνας στην τελετή ανακήρυξης του ‘‘Πρεσβευτή Ελληνισμού 2009’’. Είναι μεγάλη η τιμή για τη Νομαρχία Αθηνών να παρευρίσκεται σήμερα μαζί μας: η Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρος Β’. Θέλω ιδιαίτερα να καλωσορίσω τους τιμώμενους Πρεσβευτές Ελληνισμού μαζί με τους εκλεκτούς μας προσκεκλημένους. Τους Νέους Πρεσβευτές Ελληνισμού: Ντιντιέ Πραλόν, Ιωάννη Σιμωνίδη, Μαρία Ντελ Αμόρ Λόπεζ Χιμένο και Λούο Τζιν-Λιν. Τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, κ. Ντέιβιντ Χιλ και τα μέλη της «Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα»: Άντονι Σνόντγκρας, Κρίστοφερ Πράις και Ελένη Κιούμπιτ. Κι εδώ συμβολικά θα πω ότι έχουμε κοντά μας τους εκφραστές των δυο πόλων του Ελληνισμού: της ορθοδοξίας και της κλασικής αρχαιότητας. Ελληνικός πολιτισμός και ορθοδοξία μεγαλούργησαν από κοινού και δημιούργησαν τις σταθερές διαχρονικές αξίες του Οικουμενικού Ελληνισμού.
Κυρίες και Κύριοι, ο ‘‘Πρεσβευτής Ελληνισμού’’ είναι η εκδήλωση, για την οποία είμαστε υπερήφανοι. Είναι η εκδήλωση που μας βγάζει από τα σύνορα της Ελλάδας και μας δίνει τη δυνατότητα να περάσουμε από το μικρό στο μεγάλο, από το ασήμαντο στο σημαντικό. Και πάνω από όλα είναι μια εκδήλωση που μεταδίδει μηνύματα αισιοδοξίας. Μηνύματα που έχει ανάγκη η σημερινή εποχή: τον διάλογο, τη λογική, την αρμονία, την ελευθερία, τη Δημοκρατία, τη φιλία, το σεβασμό στον άνθρωπο και στο περιβάλλον. Αυτά είναι τα δημιουργήματα του Ελληνισμού: ένα σύστημα αξιών και ιδεών, ανθρώπινο, επίκαιρο και αναγκαίο για να δώσει λύσεις στα σημερινά αδιέξοδα της ανθρωπότητας. Κυρίες και Κύριοι, η σημερινή εκδήλωση, όπως και οι 11 προηγούμενες, είναι αφιερωμένες στη μεγάλη Ελληνίδα που ο ελληνικός λαός αγάπησε με πάθος, τη Μελίνα Μερκούρη. Στη Μελίνα που υπήρξε η μεγάλη, η ανεκτίμητη, Πρεσβευτής του Ελληνισμού σε χρόνους καλούς, αλλά και σε εποχές δύσκολες. Ο άνθρωπος που αγωνίσθηκε για την επιστροφή των μαρμάρων μέχρι το θάνατό της. Στη διάρκεια της εκστρατείας της για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, είχε απευθύνει στις Βρετανικές Αρχές τα παρακάτω λόγια:
‘‘Πρέπει να καταλάβετε τι σημαίνουν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα για μας. Είναι το καμάρι μας. Είναι οι θυσίες μας. Είναι το υπέρτατο σύμβολο ευγένειας. Είναι φόρος τιμής στη δημοκρατική φιλοσοφία. Είναι η φιλοδοξία και το όνομά μας. Είναι η ουσία της ελληνικότητάς μας. Και … ελπίζω να δω τα Μάρμαρα πίσω στην Αθήνα προτού πεθάνω. Αν όμως έρθουν αργότερα, εγώ θα ξαναγεννηθώ…’’.
Θέλω να ευχαριστήσω την Επιτροπή Αξιολόγησης και τα μέλη του Νομαρχιακού Συμβουλίου που και αυτή τη χρονιά, επέλεξαν μεταξύ ίσων τους πρώτους. Τους Νέους Πρεσβευτές Ελληνισμού: Ντιντιέ Πραλόν, Σιμωνίδη Ιωάννη, Μαρία Ντελ Αμόρ Λόπεζ Χιμένο, Λούο Τζιν-Λιν. Θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ, γιατί με τη δράση και το πλούσιο έργο τους αποτελούν τους θεματοφύλακες του Ελληνισμού σε όλο τον κόσμο.
Κυρίες και Κύριοι,
Το Νομαρχιακό Συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα να απονείμει ειδικές βραβεύσεις:
Στην Αυτού Θειοτάτη Μακαριότης Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ. κ. Θεόδωρο για το τεράστιο ιεραποστολικό και ανθρωπιστικό έργο του σε φτωχές χώρες και λαούς της Αφρικής ανεξάρτητα από το θρήσκευμά τους.
Στον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα, κ. Ντέιβιντ Χιλ και στα μέλη της «Βρετανικής Επιτροπής για την Επανένωση των Μαρμάρων του Παρθενώνα» για το μεγάλο τους αγώνα για την εκπλήρωση του ιερού αυτού στόχου.
Τα μέλη που θα βραβευτούν είναι: Ντέιβιντ Χιλ, Άντονι Σνόντγκρας, Κρίστοφερ Πράις και Ελένη Κιούμπιτ.
Εκ μέρους όλων των Νομαρχιακών Συμβούλων της Νομαρχίας Αθηνών θέλω από τα βάθη της καρδιάς μου, να συγχαρώ και να ευχαριστήσω όλους τους τιμώμενους, όλους τους άξιους Πρεσβευτές του Ελληνικού Πολιτισμού και της εικόνας της σύγχρονης Ελλάδας. Σας ευχαριστώ όλους και όλες που είστε σήμερα μαζί μας».
Αντιφωνήσεις
Παραλαμβάνοντας την τιμητική πλακέτα, ο Πάπας Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’ τόνισε: «Αισθήματα χαράς και συγκινήσεως κατακλύζουν την καρδιά μου αυτήν την ιδιαίτερη στιγμή. «Πρεσβευτής του Ελληνισμού»! Έκφραση μεγάλης τιμής και μεγαλύτερης ακόμη ευθύνης. Πρεσβευτής ενός περιλάλητου πολιτισμού, οι απαρχές του οποίου ανάγονται στον αρχαίο ελληνικό κόσμο που αναζήτησε τα συνθετικά στοιχεία ενός έθνους, τα οποία συνόψισε σε τρία δομικά χαρακτηριστικά: το «όμαιμον», το «ομόγλωσσον» και το «ομόθρησκον».
Εκφράζω για μία ακόμη φορά ευγνώμονες ευχαριστίες για την υψηλή αυτή τιμητική διάκριση, η οποία αποτελεί εφαλτήριο νέας δυνάμεως και ηθικής υποστηρίξεως στην δύσβατη, αλλά μεστή ουρανίων δωρεών και θαυμάτων, ιεραποστολική πορεία.
Να είσθε βέβαιοι ότι το μαρτυρικό και ένδοξο Πατριαρχείο μας, πιστό στη παρακαταθήκη του ιδρυτού του Αποστόλου Μάρκου, ως φιλόστοργη μητέρα αγρυπνεί και μεριμνά και οι διακονούντες αυτό παραμένουμε αγωνιστές και φρυκτωροί των ελληνορθοδόξων αρχών και αξιών στον παρόντα αιώνα, στην σύγχρονη και διαρκώς μεταβαλλόμενη παγκόσμια κοινωνία, αγωνιζόμενοι με σύνεση και πνεύμα αυτοθυσίας, τίμιοι με την ιστορία, τίμιοι με την Ορθοδοξία.
Εκφράζοντας και πάλι την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας των Αλεξανδρέων, εύχομαι και προσεύχομαι «ο πατήρ των οικτιρμών και Θεός πάσης παρακλήσεως» να είναι πάντοτε μαζί σας, κατευθύνοντας τα διαβήματά σας “εις παν έργον αγαθόν”».
Ο κ. Ντινιέ Πραλόν, κατά τη βράβευσή του, τόνισε: «Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος για την τιμή που μου κάνετε σήμερα στην Ελλάδα: ακόμα κι αν δεν ξέρω τη σύγχρονη Ελλάδα, όπως θα ήθελα, δεν έχω ζήσει όσο θα ήθελα, δεν έχω ταξιδέψει όσο θα ήθελα, έχω περάσει όλη μου τη ζωή να διαβάζω με πάθος και να σχολιάζω τους μεγάλους φιλοσόφους και ποιητές της Αρχαίας Ελλάδας. Έχω μάλιστα φθάσει μέχρι και τη βυζαντινή λογοτεχνία, γιατί είμαι πεπεισμένος ότι πρέπει να παίρνει κανείς τον ελληνικό πολιτισμό στην ολότητά του. Δεν μιλάω καλά σύγχρονα ελληνικά, αλλά τίποτα δεν είναι χαμένο ακόμα, άλλωστε αγαπώ τους σύγχρονους συγγραφείς. Είμαι περήφανος που έχω κάνει αυτή τη δουλειά 38 χρόνια τώρα, που έχω μεταδώσει την αγάπη μου σε πολλές γενιές φοιτητών, αλλά και που έχω συνεργασθεί, πέρα από τον στενό κλοιό του Πανεπιστημίου, με τις ελληνικές οργανώσεις της διασποράς στην Προβηγκία».
Ο κ. Ιωάννης Σιμωνίδης, κατά τη βράβευσή του, τόνισε: «Είναι αδύνατο σε δυο στιγμές να συμπεριληφθεί ένα χρονικό γέννησης στην Πόλη, ανάπτυξης και μόρφωσης στην Αθήνα, δράσης και ζωής στην Αμερική και ανά τον κόσμο, ούτε να περιγραφεί η συγκίνηση του Έλληνα της Διασποράς, παιδιού της Μεγάλης Ελλάδας, για το στεφάνωμα αυτό από την πατρίδα, για αυτό το μαγικό συμπλήρωμα κύκλου ζωής. Για αυτό επιτρέψτε μου, να επικεντρωθώ στα βασικά, στο λάδι που κρατάει καυτή την εσωτερική φλόγα. Τρία είναι τα συναισθήματα, οι ψυχικές καταστάσεις μου: Θαυμασμός, Καημός, Παράκληση. Θαυμασμός για μια Ελλάδα που την άφησα χώρα τριτοκοσμική, φτωχή, Ψωροκώσταινα, σημαδεμένη ακόμα από τις τρύπες σφαιρών του εμφυλίου και της κατοχής και που δεκαετίες τώρα την βλέπω να παλεύει σαν τον Διγενή στ’ αλώνια της παγκόσμιας άμιλλας και να ξαναγεννιέται και να θριαμβεύει και να γεμίζει ημίθεους και ημίθεες, νέες και παλικάρια ενός καινούργιου Ολύμπου και τώρα να βασιλεύει, ουσιώδης συντελεστής στο παγκόσμιο στερέωμα, διαμάντι, όχι πια ακατέργαστο. Καημός, γιατί η Ελλάδα πάντα πληγώνει, με την απουσία της και με την άμεση συνεχή παρουσία της – γιατί πονάω όταν βλέπω κι ακούω: ‘‘δυο Έλληνες, τρία κόμματα…’’, ‘‘α, δεν πρόκειται να προκόψουμε, τί θέλεις όταν όλοι τρώνε και το κράτος πεινάει…’’, ‘‘α, ξέγραψε τους Έλληνες, μόνο τον εαυτό τους κοιτάνε και ποτέ το σύνολο…’’, ‘‘ε, τι θέλουν πια αυτοί οι Έλληνες κι όλο παραπονιούνται, γαντζωμένοι στους μύθους τους και σε παλιά μεγαλεία, δεν κοιτάζουν τους αιματοβαμμένους δρόμους τους και τα απελπισμένα παιδιά τους, χωρίς κατεύθυνση και σκοπό, χαμένα σε ένα πρωτόγνωρο και βάρβαρο πλούτο…’’. Παράκληση, ταπεινή, με το συχώριο, να σταματήσουμε όλοι μαζί για μια στιγμή, να πάρουμε μια συλλογική ανάσα, όπως προσπαθεί να κάνει ο λαός που με φιλοξενεί όλα αυτά τα χρόνια που τώρα έχει φτάσει στο απροχώρητο και να αναθεωρήσουμε ξανά, να επισκεφτούμε ξανά, να αγκαλιάσουμε ξανά τις αξίες που μας κρατάνε Έλληνες χιλιετηρίδες τώρα, να δουλέψουμε ξανά μαζί, χέρι με χέρι, όπως το καταφέραμε με τους Ολυμπιακούς, που έκαναν τον γιό μου Έλληνα από τη μια στιγμή στην άλλη και που τον κρατάνε Έλληνα περήφανο κι αφοσιωμένο από τότε. Όπου πάω στον κόσμο μιλάω για τη συνέχεια της ελληνικής παράδοσης, επιμένω στο αδιάσπαστο του Ελληνισμού, απορρίπτω σθεναρά τη μικρότητα του. ο Ελληνισμός, έλεγε ο Καβάφης, επιβιώνει και βασιλεύει όχι γιατί είναι πούρος, αλλά γιατί είναι μπάσταρδος, γιατί είναι μίγμα και κράμα χιλιάδων λαών και πολιτισμών, που τους αφομοιώνει και τους μετουσιώνει με μια αλχημεία δωρισμένη απ’ τους θεούς».
Η κα Μαρία Ντελ Λόπεζ Χιμένο, κατά τη βράβευσή της, τόνισε: «Πρόκειται για μια αναγνώριση που φυσικά με τιμά και που δέχομαι με βαθιά ευχαρίστηση. Αν και σε τέτοιες περιπτώσεις ακούγεται σαν πολύ κλασικό να λέει κανείς πως είναι μεγάλη τιμή για μένα, τόσο πολύ αφού δεν το περίμενα ούτε μου αξίζει, και ότι ευχαριστώ κατάκαρδα όσους στήριξαν και έκριναν την υποψηφιότητα μου, αληθινά αναγκάζομαι να επαναλάβω κι εγώ τα ίδια και να σας ομολογήσω ότι είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για μένα να με αναγνωρίζουν, ως ‘‘Πρεσβευτή Ελληνισμού’’ στη γενέτειρα μου πόλη της Ισπανίας, Valladolid. Στα ισπανικά λέει μια παροιμία ότι ‘‘el toro es de donde pace, no de donde nace’’ δηλαδή, ο τόπος γεννήσεως είναι κάτι το τυχαίο, ενώ μεγαλώνοντας επιλέγεις τον τόπο, όπου αισθάνεσαι καλά, ευχαριστημένος, με τον οποίο ταυτίζεσαι και τον υιοθετείς σαν οικία σου, όπως γεννιέσαι σε μια οικογένεια, η οποία σε σημαδεύει για την μετέπειτα ζωή σου, αλλά τους φίλους τους επιλέγεις από συμπάθεια, κοινά ενδιαφέροντα και αγάπη. Μολονότι, ότι έχω ταξιδεύσει αρκετά, δεν βρήκα άλλη χώρα να με έχει συναρπάσει, όπως η Ελλάδα. Ακόμα και τις πρώτες, πρώτες φορές, όταν δεν καταλάβαινα καλά καλά τη γλώσσα, αισθάνθηκα αμέσως σαν στο σπίτι μου, ανάμεσα σε φίλους, σε οικείο περιβάλλον».
Ο κ. Λούο Τζιν Λιν κατά τη βράβευσή του τόνισε: «Πρώτα από όλα να ευχαριστήσω για την τιμή που μου έκαναν οι έλληνες φίλοι να μου απονείμουν τον τίτλο του ‘‘Πρεσβευτή του Ελληνισμού’’. Είναι τιμή και αναγνώριση για τη δουλειά που έκανα. Είναι και μια απόδειξη φιλίας των Ελλήνων προς τον κινεζικό λαό. Προσωπικά με γεμίζει κουράγιο και πεποίθηση για να συνεχίσω του έργου μου. Αυτή τη στιγμή αναπολώ ιδιαίτερα τον πατέρα μου, τον κινέζο ελληνιστή, τον καθηγητή Luo Nian Sheng. Πρόκειται για τον πρώτο κινέζο φοιτητή που ήρθε ποτέ στην Ελλάδα, στη δεκαετία του ‘30, και στη συνέχεια αφιέρωσε όλη την ζωή του στην προβολή του Ελληνισμού, στο 1 δισ. των συμπατριωτών μου. Θεώρησε την Ελλάδα δεύτερη πατρίδα του και μας δίδαξε με πάθος, ως το τέλος της ζωής του, τον ελληνικό πολιτισμό. Χωρίς τα έργα του εμείς δεν θα φτάναμε ποτέ στη σημερινή επιτυχία. Με πολλή χαρά βλέπω τώρα, ότι τα βήματα του μεγάλου ελληνιστή και πατέρα μου, ακολουθούνται όχι μόνο οικογενειακά από εμένα και από την κόρη μου, αλλά και από πολλούς νέους μελετητές στη χώρα μου. Οι τρεις γενιές της οικογένειάς μας και όλοι οι φίλοι που αγαπάνε τους δύο πολιτισμούς οικοδόμησαν μια ισχυρή γέφυρα πολιτιστικών ανταλλαγών. Κάτι που θα έκανε και τον πατέρα μου υπερήφανο».