«Να προσχωρήσει ο Δήμος Αθηναίων»
Το αίτημα «να μπει ο Δήμος Αθηναίων στο Σύνδεσμο» προέβαλε ο δήμαρχος Νέας Ιωνίας, Γιάννης Χαραλάμπους, τονίζοντας ότι «είναι ο μεγάλος και κεντρικός δήμος της Αθήνας και η παρουσία του δίνει το αναγκαίο και μεγαλύτερο κύρος που απαιτείται για την ολοκλήρωση αυτού του έργου». Αξίζει να σημειωθεί πως ο Δήμος Αθηναίων, ενώ συμφώνησε αρχικά, δεν έχει προσχωρήσει ακόμα.
«Τιμή για το Ψυχικό» ανέφερε πως είναι το γεγονός ότι αποτελεί έδρα του Συνδέσμου, η δήμαρχος Ψυχικού Ειρήνη Κατσαρού, συμπληρώνοντας ότι «έχει γίνει πια συνείδηση όλων ότι το περιβάλλον και η προστασία του είναι πρώτη προτεραιότητα».
«Παρών» μέσω εκπροσώπων τους έδωσαν και οι άλλοι δύο δήμαρχοι του Συνδέσμου, εκφράζοντας τη στήριξή τους και τονίζοντας τη σημασία της πρωτοβουλίας.
Στην εκδήλωση συζητήθηκε επίσης η «σημασία των διαδημοτικών σχέσεων» με εισηγητή τον κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο, πρόεδρο της Τοπικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και δήμαρχο του Αιγάλεω, ο οποίος δήλωσε πως «πρέπει να υπάρξει ενιαία στάση απο όλους, πέρα από ταμπέλες».
Σε αυτό συμφώνησε και ο κ. Νίκος Χιωτάκης, πρόεδρος του Ενιαίου Σύνδεμου Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής και δήμαρχος Κηφισιάς, ο οποίος στην ομιλία του για την «αποκατάσταση των ανενεργών λατομείων», ανέφερε ότι «όταν κάτι γίνεται ενωμένα έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας», ενώ συμπλήρωσε πως παρά την ομόφωνη απόφαση να γίνουν τα Τουρκοβούνια μητροπολιτικός χώρος πρασίνου «η εξουσία είναι το υπουργείο Γεωργίας και το ΥΠΕΧΩΔΕ».
Επιπλέον την εμπειρία του από τον Σύνδεσμο Δήμων και Κοινοτήτων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού μοιράστηκε ο πρόεδρος του και δήμαρχος Πεντέλης, Δημήτρης Στεργίου, ενώ στην εκδήλωση παρουσιάστηκε και ιστορική αναδρομή της ιδιοκτησίας της λοφοσειράς των Τουρκοβουνίων.
Επιστολές υποστήριξης στις προσπάθειες του Συνδέσμου απέστειλαν ο Επίτροπος της Ε.Ε. για το Περιβάλλον Σταύρος Δήμας και ο υπουργός Παιδείας Άρης Σπηλιωτόπουλος.
«Είµαστε δίπλα σας»
Την υποστήριξή τους στις διεκδικήσεις του Συνδέσμου εξέφρασαν όλοι οι παράγοντες των κομμάτων και της δημόσιας διοίκησης που παρέστησαν στην εκδήλωση. «Δεν είστε μόνοι, είμαστε μαζί και στηρίζουμε την προσπάθειά σας», τόνισε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της Ν.Δ., Λευτέρης Ζαγορίτης, ενώ την οικονομική διάσταση του ζητήματος ανέδειξε ο βουλευτής Β’ Αθηνών, Κυριάκος Μητσοτάκης, και πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Προστασίας του Περιβάλλοντος της Βουλής, τονίζοντας ότι «το κόστος του έργου θα είναι μεγάλο, αλλά πολύ μικρότερο από διάφορα σημαντικά δημόσια έργα που εκπονούνται αυτή τη στιγμή, τα οποία, αν και απαραίτητα, δεν μπορούν να συγκριθούν σε σημασία με τη δημιουργία πρασίνου στα Τουρκοβούνια».
Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ, Απόστολος Κακλαμάνης, τόνισε ότι «το θέμα της αναδάσωσης των Τουρκοβουνίων μας αφορά όλους. Και όσους νομίζουν πως είναι προνομιούχοι αλλά και όσους πραγματικά δεν είναι». Μικρή ένταση προκλήθηκε με την ομιλία της Λίλας Καφαντάρη, βουλευτή Α’ Αθηνών του ΚΚΕ, η οποία δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η αγάπη για το περιβάλλον δεν έχει χρώμα. Η επιθετικότητα για το περιβάλλον έχει δύο: μπλε και πράσινο». Στο ίδιο κλίμα και η τοποθέτηση της βουλευτή Α’ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, Άννας Φιλίνη, η οποία δήλωσε ότι «ο δήμαρχος Αθηναίων, Νικήτας Κακλαμάνης, έχει την τάση να προτιμά γκαράζ απο τα δέντρα».
«Χώρα του παραλόγου» χαρακτήρισε την Ελλάδα ο Άδωνις Γεργιάδης, βουλευτής Β’ Αθηνών του ΛΑΟΣ, αφού «αν και όλοι συμφωνούμε, παρ’όλα αυτά κάνουμε αγώνα», ενώ συμπλήρωσε ότι πρόκειται για «θαύμα» το ότι «η Ελλάδα έχει τους αυστηρότερους νόμους αλλά το λιγότερο πράσινο απο οποιαδήποτε άλλη χώρα του κόσμου».
«Πανηγυρική» χαρακτήρισε τη μέρα ο περιφερειάρχης Αττικής, Χαράλαμπος Μανιάτης, ο οποίος στάθηκε στην σημασία που έχει η σύμπλευση δασαρχών και Δήμων, δηλώνοντας ότι «οι Δήμοι φυτεύουν περισσότερα δέντρα απο τους δασάρχες και αυτό πρέπει να εκλείψει».
Μαριέτα Χριστοπούλου