Σκληρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης για τον «Καλλικράτη» εξαπέλυσε ο πρώην υπουργός Εσωτερικών, βουλευτής Α΄Αθηνών της Νέας Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Σχολιάζοντας τις ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:
«Με ασκήσεις επιλεκτικής μνήμης και τεχνητές συγκολλήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς ουσιαστική προεργασία δημιουργίας των αναγκαίων υποδομών και, κυρίως, των αντίστοιχων οικονομικών αντηρίδων, δεν μπορεί να θεμελιωθεί σοβαρή πολιτική Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Α. Ο ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ θεσμοθετήθηκε από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρόχειρα και σπασμωδικά, χωρίς στέρεες διοικητικές υποδομές και, κυρίως, χωρίς τους αναλογούντες πόρους. Για επτά χρόνια, ως το 2004, διατέθηκαν μόλις 1,5 δισ ευρώ, τα οποία σπαταλήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ με πλήρη έλλειψη προγραμματισμού και πρωτοφανή αδιαφάνεια. Αποτέλεσμα της όλης πρακτικής του ΠΑΣΟΚ ήταν να οδηγηθούν, ταχύτατα, στα πρόθυρα της οικονομικής κατάρρευσης οι ΟΤΑ α΄βαθμού. Χρειάσθηκε, από την κυβέρνηση Καραμανλή και το υπουργείο Εσωτερικών, ο «ΘΗΣΕΑΣ», για την ανόρθωσή τους, αφού για πέντε χρόνια έδωσε διπλάσιους πόρους, ήτοι 3,5 δισ. ευρώ, τα οποία διατέθηκαν, μέσω της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, με πλήρη διαφάνεια, δεδομένου ότι κάθε δαπάνη, ως το τελευταίο ευρώ, αποτυπώνεται έκτοτε στον ειδικό δικτυακό τόπο του ΘΗΣΕΑ και είναι στη διάθεση του κάθε πολίτη.
Παραδώσαμε δε στην κυβέρνηση Παπανδρέου τον ΘΗΣΕΑ ΙΙ, 2006-2010, με το σχετικό σχέδιο νόμου να έχει ήδη συμφωνηθεί πλήρως με την ΚΕΔΚΕ. Την όλη προσπάθεια της κυβέρνησης Καραμανλή για τους ΟΤΑ α΄βαθμού ολοκλήρωσε ο νέος σύγχρονος Κώδικας Δήμων και Κοινοτήτων, που ισχύει σήμερα, μέσω του οποίου κατοχυρώθηκαν, για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση, οι αρμοδιότητές τους.
Β. Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση θεσμοθετήθηκε από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 1994. Αλλά ως το 2004, ήτοι για δέκα ολόκληρα χρόνια, έμεινε χωρίς βασικές υποδομές, χωρίς το απαραίτητο προσωπικό και, ιδίως, χωρίς πόρους. Χρειάσθηκε αμέσως, το 2005, η παρέμβαση της κυβέρνησης Καραμανλή μέσω του ν. 3345/2005, με τον οποίο θεσμοθετήθηκαν, για πρώτη φορά οι πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, ήτοι το 2% του ΦΠΑ και το 10% των τελών κυκλοφορίας. Με αποτέλεσμα μέσα σε τέσσερα, μόνο, χρόνια να υπερπενταπλασιασθούν οι πόροι της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και να ορθοποδήσει ο θεσμός.
• Είναι αδιανόητο ο νυν αρμόδιος υπουργός να κάνει κριτική ως προς τη διαφάνεια των ΟΤΑ, όταν οι μεν κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προ του 2004 είχαν πλήρως αδρανήσει, ενώ η κυβέρνηση Καραμανλή, μετά το 2004:
Α. Εντατικοποίησε, με υπερδεκαπλάσιους ρυθμούς, τους ελέγχους των πράξεων των ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού, ιδίως μέσω του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.
Β. Αξιοποίησε πλήρως το διαδίκτυο, όπως προαναφέρθηκε, ως προς τον ΘΗΣΕΑ για τους ΟΤΑ α΄βαθμού.
Γ. Θεσμοθέτησε, από τα μέσα του 2005, τον προληπτικό έλεγχο όλων των δαπανών των ΟΤΑ α΄βαθμού μέσω του κατ’ εξοχήν αρμόδιου δικαστηρίου, ήτοι του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Δ. Οι ίδιοι οι ΟΤΑ α΄και β΄βαθμού κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια, βελτιώνοντας σημαντικά τις επιδόσεις τους ως προς τη διαφάνεια, όπως αδιάψευστα μαρτυρούν οι εκθέσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.