Με τα δεδομένα αυτά, αν τα ποσοστά των συνδυασμών είναι αντίστοιχα με εκείνα των βουλευτικών εκλογών, το εκλογικό μέτρο θα το ξεπερνούσε μόνο το ΚΚΕ στο νομό Λάρισας, ενώ τα δύο κόμματα εξουσίας θα εξέλεγαν αθροιστικά 59 από τα 60 μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Συγκριτικά, το 2009 τα τρία μικρότερα κόμματα είχαν εκλέξει στη Θεσσαλία 5 από τους 23 τοπικούς βουλευτές.
Η ρύθμιση αυτή σημαίνει επίσης ότι, αν παραμείνει η σημερινή υποχρέωση για πλήρεις συνδυασμούς, η δυνατότητα συμμετοχής θα περιορίζεται στα ψηφοδέλτια που συγκεντρώνουν επαρκείς υποψηφίους από κάθε νομό. Τέτοια δυνατότητα έχουν μόνο τα οργανωμένα κόμματα, κάτι που πρακτικά θα απέκλειε τις ανεξάρτητες κινήσεις πολιτών.
3. Μονοκαλλιέργεια
των δύο μεγάλων κομμάτων
σε όλη τη χώρα;
Οι προοπτικές αυτές δεν ισχύουν μόνο για τη Θεσσαλία. Δοκιμάσαμε ένα σενάριο για τη σύνθεση των περιφερειακών συμβουλίων όλης της χώρας, στηριγμένο σε τρεις υποθέσεις εργασίας:
• Περιφέρειες στα σημερινά τους όρια, με συμβούλια 100 εδρών για Αττική και Κεντρική Μακεδονία, 60 εδρών για τις υπόλοιπες.
• Χωρισμός της Β΄ Αθηνών σε τρεις ίσες εκλογικές περιφέρειες.
• Ποσοστά συνδυασμών αντίστοιχα με τις βουλευτικές του 2009.
Με τα δεδομένα του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και με το ισχύον εκλογικό σύστημα, τα δύο κόμματα εξουσίας θα έπαιρναν αθροιστικά 97,6% των εδρών με 77,40% των ψήφων. Τα μικρότερα κόμματα θα εξέλεγαν μόλις 21 (από 860) συμβούλους, 18 από αυτούς θα ανήκαν στο ΚΚΕ. Κρήτη, Πελοπόννησος και Ανατολική Μακεδονία – Θράκη θα είχαν συμβούλους μόνο από τα δύο μεγάλα κόμματα.
4. Τι πρέπει να γίνει:
Αν προχωρήσουν οι συνενώσεις, δεν θεσπιστεί η απλή αναλογική και παραμείνει η εκλογή των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων ανά «εσωτερική εκλογική περιφέρεια», θα πρέπει τουλάχιστον:
• Να μην αποκλείονται από την εκλογή συμβούλου συνδυασμοί που δεν συγκέντρωσαν το εκλογικό μέτρο, αλλά υπερβαίνουν σε ψήφους τα αδιάθετα υπόλοιπα των άλλων συνδυασμών.
• Για τις έδρες που μένουν αδιάθετες στην Α’ κατανομή, να αθροίζονται και τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων από διαφορετικά περιφερειακά διαμερίσματα ή δημοτικές εκλογικές περιφέρειες.
• Να μην ισχύει κανείς περιορισμός στο δικαίωμα υποψηφιότητας και κατάρτισης συνδυασμών για τους δήμους και τις περιφέρειες, πέρα από όσους προβλέπονται ήδη και στις βουλευτικές εκλογές.
• Στις περιφέρειες, βάση για την εκλογή των συμβούλων να είναι οι σημερινοί νομοί και όχι τα τέως νομαρχιακά διαμερίσματα.