Μόλις σήμερα μάθαμε ότι υπάρχει επιστολή του κ. Ραγκούση, που αναφέρει ότι θα αποδοθεί το ποσό που έχει περικοπεί στους ΟΤΑ, για την οποία όμως η ΤΕΔΚΝΑ δεν έχει μέχρι και σήμερα ενημερωθεί, ενώ η παράταξη που πρόσκεινται στην κυβέρνηση την είχε στα χέρια της και συνεδρίασε χθες το βράδυ στα γραφεία της Ένωσης, χωρίς να ενημερώσει για την επιστολή αυτή ως όφειλε το Διοικητικό Συμβούλιο, αλλά προσπάθησε να πείσει τους προσκείμενους σ’ αυτήν Δημάρχους να μην απεργήσουν διασπώντας έτσι το αυτοδιοικητικό κίνημα.
Την ίδια στιγμή αυτή η επιστολή είχε δοθεί και στα Μέσα Ενημέρωσης.
Αντί να μας ενημερώσουν έγκαιρα, όπως θα έπρεπε να γίνει μεταξύ συνεργατών, προτίμησαν κάποιοι να το επωφεληθούν για προσωπική προβολή και να απαξιώσουν την Αυτοδιοίκηση.
Σε αυτά έρχονται να προστεθούν άστοχες δηλώσεις κρατικών λειτουργών του υπουργείου, που δημιουργούν ερωτήματα τόσο στους πολίτες όσο και στους Αυτοδιοικητικούς.
Αρμοδίως θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι βάσει του Νόμου περί ανταγωνιστικότητας, οι ΟΤΑ που προσφεύγουν σε δανεισμό οφείλουν να πάρουν προσφορές τόσο από τις τράπεζες όσο και από το Ταμείο Παρακαταθηκών και να επιλέξουν την προσφορότερη, διαφορετικά δεν θα εγκρίνει την πράξη το Ελεγκτικό Συνέδριο.
Τίθεται ένα ερώτημα, κύριε πρωθυπουργέ. Αν γίνεται συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης της Αυτοδιοίκησης και των ανθρώπων της ή πρόκειται περί λάθους.
Σήμερα υποχρεωθήκαμε να βγούμε στους δρόμους. Και ζητάμε εκ των προτέρων συγνώμη από όσους συμπατριώτες μας ταλαιπωρήθηκαν από την εκδήλωση διαμαρτυρίας.
Ήμασταν όμως υποχρεωμένοι να καταφύγουμε σ’ αυτή τη μορφή αγώνα, για να έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας.
Για να δώσουμε τη μάχη για τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους στην τοπική αυτοδιοίκηση.
Ήρθαμε εδώ προκειμένου να διαμαρτυρηθούμε για όσα αποφασίζουν για εμάς, χωρίς εμάς, στο πλαίσιο των αλλαγών του σχεδίου «Καλλικράτης».
Λέμε όχι στην υπονόμευση της Αυτοδιοίκησης.
Λέμε όχι στον διωγμό που υφίστανται οι εργαζόμενοι στους χώρους της Αυτοδιοίκησης.
Λέμε όχι στην ποινικοποίηση της εργασίας, σε μια εποχή δύσκολη, όπου καμία θέση εργασίας δεν περισσεύει.
Δυστυχώς, το σχέδιο ‘‘Καλλικράτης’’, γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και δεν έχουμε πλήρη εικόνα για το τι επιπτώσεις θα έχει στις τοπικές κοινωνίες. Αν κοιτάξουν στο χώρο της αυτοδιοίκησης του ΠΑΣΟΚ και όχι μόνο, έχει δημιουργηθεί εκρηκτικό κλίμα από την αβέβαιη αυτή κατάσταση, με ακραίες προτροπές ακόμα και για κατάληψη του υπουργείου, απόψεις που η Ένωση δεν υιοθετεί ζητώντας συνεχή και ουσιαστικό διάλογο για την επίλυση των προβλημάτων.
Η αυτοδιοίκηση είναι εδώ, ως συνεργάτης του κράτους και όχι ως αντίπαλος, αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια και διάλογος, για να συζητήσει και να επιλύσει τα θέματα που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες. Για να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον μιας Αυτοδιοίκησης που θα άλλαζε.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έδειξε τον δρόμο. Καμία νέα αρμοδιότητα στους δήμους, χωρίς να συνοδεύεται από τους απαραίτητους πόρους.
Καμία νέα αρμοδιότητα, χωρίς να έχουν εκφράσει την άποψή τους οι τοπικές κοινωνίες και οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης. Εμείς, ζούμε μέσα στην κοινωνία. Και έχουμε μάθει να ακούμε καλύτερα τις αγωνίες της κοινωνίας. Για εμάς στην αυτοδιοίκηση δεν υπάρχουν κομματικές ή πολιτικές σημαίες και ταυτότητες, υπάρχουν μονάχα οι Έλληνες πολίτες που δοκιμάζονται από την κρίση και απαιτούν να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Ας σταματήσουν να πληγώνουν την Αυτοδιοίκηση. Ας σταματήσουν να πληγώνουν και να προσβάλλουν τους εργαζομένους.
Ας σταματήσουν να πληγώνουν τους πολίτες.
Σήμερα όλοι μαζί πρέπει να δώσουμε την μάχη για την αυτοδιοίκηση, την μάχη για την Ελλάδα.
Εμείς λέμε: Ως εδώ».