Σε σκληρή μάχη χαρακωμάτων εξελίχθηκε το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ της Δευτέρας 3 Δεκεμβρίου, στο οποίο τέθηκαν σε ψηφοφορία δύο ψηφίσματα. Ένα εκ μέρους του προεδρείου της ΚΕΔΕ (πρόταση προέδρου Κ. Ασκούνη και Γ.Γ. Α. Κοιμίση) και ένα εκ μέρους πέντε Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων, που είχαν υποβάλει ψήφισμα δυναμικών κινητοποιήσεων. Το δεύτερο ψήφισμα υποστηρίχθηκε από τις Περιφερειακές Ενώσεις Δήμων Αττικής, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου, δηλαδή από ποσοστό υψηλότερο του 1/3 των δήμων της χώρας.
Στην ψηφοφορία συμμετείχαν 150 από τους περίπου 500 συνέδρους της χώρας, καθώς πολλοί από άλλες πόλεις είχαν αναγκασθεί λόγω ταξιδιού να αποχωρήσουν. Οι ψήφοι ήταν -σύμφωνα με την καταμέτρηση του προεδρείου της ΚΕΔΕ- 83 υπέρ της πρότασης της ΚΕΔΕ και 57 υπέρ της πρότασης των πέντε Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων.
Σύμφωνα με την μέτρηση δημάρχων των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Αττικής, Θεσσαλίας, Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, Βορείου και Νοτίου Αιγαίου οι ψήφοι ήταν 72 υπέρ της πρότασης της ΚΕΔΕ και 63 υπέρ της πρότασης των ΠΕΔ. Τα υπόλοιπα ήταν λευκά. Μεταξύ των δημάρχων που ψήφισαν λευκό ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και ο δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης.
Η αρχική πρόταση του προεδρείου της ΚΕΔΕ, όπως είχε διατυπωθεί το πρωί από τον πρόεδρο Κ. Ασκούνη, περιλάμβανε συμβολικές κινητοποιήσεις, συναντήσεις με βουλευτές και πολιτικά κόμματα, προσφυγή στα δικαστήρια για την αντισυνταγματικότητα του Παρατηρητηρίου.
Η κοινή πρόταση των πέντε ΠΕΔ αφορούσε δυναμικές κινητοποιήσεις, με την πιθανότητα να κορυφωθούν με κλείσιμο των δήμων. Την πρόταση των πέντε ΠΕΔ υποστήριξε σθεναρά από την πλευρά της Ν.Δ. ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λ. Κυρίζογλου και η συντριπτική πλειονότητα των δημάρχων που έχουν εκλεγεί ως υποψήφιοι ή με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ.
Το σύνολο των δημάρχων που ανήκουν στη ΔΗΜ.ΑΡ. και τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ είχαν ήδη διατυπώσει παρόμοια με τις ΠΕΔ πρόταση, για δυναμικές κινητοποιήσεις, από νωρίς το απόγευμα στο συνέδριο διά στόματος του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ Σπ. Τζόκα.
Η κινητοποίηση των δημάρχων είχε φέρει από το απόγευμα σε δύσκολη θέση το προεδρείο της ΚΕΔΕ που αρχικά επεδίωκε να εκτονώσει την κατάσταση με συμβολικές κινητοποιήσεις και έντονη δραστηριοποίηση με τα επιτελεία των κυβερνητικών εταίρων. Τελικά, το προεδρείο της ΚΕΔΕ αναγκάστηκε να ενσωματώσει στο ψήφισμά του πολλές από τις προτάσεις των ΠΕΔ.
Οι αποφάσεις
Σύμφωνα με το τελικό ψήφισμα:
Θα γίνει πανελλαδική κινητοποίηση στις 12 Δεκεμβρίου και συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος, με πιθανή παραμονή των αιρετών.
Στις 17, 18 και 19 Δεκεμβρίου θα γίνουν κινητοποιήσεις σε κάθε ΠΕΔ ξεχωριστά για τις κοινωνικές δομές (ΚΑΠΗ, Παιδικοί Σταθμοί, Βοήθεια στο Σπίτι). Στην Αθήνα θα γίνει πορεία στο υπουργείο Εργασίας και οι δήμαρχοι θα επιδιώξουν συνάντηση με τους υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας.
Θα εκπονηθεί ολοκληρωμένο επικοινωνιακό σχέδιο για την αποκατάσταση της αλήθειας σε σχέση με την πραγματική προσφορά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και θα συμπεριληφθεί και ραδιο-τηλεοπτικό σποτ.
Η ΚΕΔΕ δεσμεύεται ότι δεν θα αποσταλούν διαπιστωτικές πράξεις, θα συνεχισθεί, δηλαδή, η άρνηση της Τ.Α. να συνηγορήσει στα σχέδια για διαθεσιμότητα και απολύσεις εργαζομένων.
Θα γίνει προσφυγή στην ελληνική και ευρωπαϊκή δικαιοσύνη προκειμένου να ακυρωθούν οι αντισυνταγματικές διατάξεις, όπως αναφέρει, του Μνημονίου και των Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου. Επίσης, θα γίνει προσφυγή εάν μεταφερθούν αρμοδιότητες χωρίς τους αντίστοιχους πόρους.
Νέο έκτακτο συνέδριο
Το προεδρείο αποδέχθηκε τελικά να συγκληθεί τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ, πάρα την αρχική του άρνηση, εάν δεν δοθεί λύση σε κανένα από τα προβλήματα της Αυτοδιοίκησης. Οι πέντε ΠΕΔ είχαν προτείνει το τακτικό συνέδριο της ΚΕΔΕ να συγκληθεί στις 20 πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου, ώστε να πιεσθεί η κυβέρνηση όσον αφορά την καταβολή της ΣΑΤΑ της δόσης Δεκεμβρίου των ΚΑΠ και των 300 εκατ. που δεν έχουν εγγραφεί στον προϋπολογισμό. Τελικά το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ όρισε ότι το τακτικό συνέδριο θα συγκληθεί έως τα τέλη Μαρτίου.
Τέλος, δεν συμπεριλήφθηκε η πρόταση των πέντε ΠΕΔ, σύμφωνα με την οποία «αν δεν υπάρξουν ουσιαστικές απαντήσεις, οι δήμαρχοι θα εξετάσουν ακραίες μορφές διαμαρτυρίας όπως κλείσιμο των δήμων επ’ αόριστο ή ομαδικές παραιτήσεις δημάρχων και των Δ.Σ. ή άλλο πρόσφορο μέσο».
Το ψήφισμα
Το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, που συγκλήθηκε σήμερα, Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2012, στην Αθήνα ως συνέχεια του προηγούμενου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τις τελευταίες ραγδαίες εξελίξεις μετά την ψήφιση του νέου Μεσοπρόθεσμου, την έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου καθώς και την ψήφιση του Προϋπολογισμού 2013, αποτελεί κορύφωση ενός εκτεταμένου διαλόγου με την Κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα αλλά και μέσα στους κόλπους της ίδιας της Αυτοδιοίκησης με την καθολική συμμετοχή των εκπροσώπων της στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις των ΠΕΔ.
Το Συνέδριό μας εκτιμά ότι η ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου σε συνδυασμό με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου πλήττουν όχι μόνο την καθημερινή λειτουργία των δήμων, αλλά και την ίδια την υπόσταση και τον Συνταγματικά κατοχυρωμένο ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της χώρας.
Επιπλέον, η ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2013 οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια τους δήμους και τις κοινωνικές τους δομές σε ολική κατάρρευση.
Εμείς, οι εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρούμε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης να θεσμοθετήσει το κατ΄ επίφαση “Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης”, επιβάλλει την πλήρη επιτροπεία των Δήμων, έρχεται σε κατάφωρη αντίθεση με τις Συνταγματικές διατάξεις για τη Διοικητική και Οικονομική Αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στοχεύει στην υποταγή και τον έλεγχο του μόνου δημοκρατικού πολιτικού θεσμού, ο οποίος μπορεί να στηρίξει την κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη. Με πρόσχημα τον έλεγχο της εκτέλεσης των προϋπολογισμών των Δήμων οδηγούμαστε στην παραβίαση του άρθρου 102 του Συντάγματος, αλλά και του Ευρωπαϊκού Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας.
Η υπεράσπιση της Συνταγματικά κατοχυρωμένης Διοικητικής και Οικονομικής Αυτοτέλειας του θεσμού δεν αποτελεί απλώς δημοκρατικό μας καθήκον, αλλά υποχρέωση. Αφορά στην ποιότητα της δημοκρατίας και τους διακριτούς ρόλους μεταξύ των θεσμών στο πολιτικό σύστημα.
Η ΚΕΔΕ εμμένει στην ομόφωνη απόφασή της σχετικά με τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων στους Δήμους και δηλώνει ότι η Αυτοδιοίκηση δεν θα είναι συμμέτοχη σ΄ αυτήν τη διαδικασία, η οποία δημιουργεί εκρηκτική κατάσταση, απειλεί με διάλυση τους οργανισμούς των Δήμων και των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους συμπολίτες μας.
Η ΚΕΔΕ θεωρεί ότι η αξιολόγηση των δομών και υπηρεσιών με προκαθορισμένα και συμπεφωνημένα κριτήρια, η καταγραφή των υπαρχόντων κενών και αναγκών όλων των φορέων του Κράτους και η δυνατότητα κινητικότητας με κοινωνικά και αξιοκρατικά κριτήρια μπορεί να συμβάλει στην κάλυψη σοβαρών ελλείψεων προσωπικού των ΟΤΑ και του Δημόσιου Τομέα.
Οι αιρετοί θεωρώντας ως κορυφαία πολιτική πράξη τη στάση τους στο θέμα αυτό δεν θα υπογράψουν καμία διαπιστωτική πράξη απόλυσης εργαζομένων.
Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η θέση της Αυτοδιοίκησης τόσο για την επιτροπεία όσο και για τη διαθεσιμότητα ήταν η αιτία για τη στοχευμένη, σχεδιασμένη και συντονισμένη επίθεση κατά του θεσμού και των ίδιων των αιρετών, που είναι σε εξέλιξη το τελευταίο διάστημα.
Εμείς στις συκοφαντίες περί κακοδιαχείρισης και διαφθοράς στην Αυτοδιοίκηση απαντάμε με επίσημα στοιχεία:
Η συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο συνολικό χρέος της χώρας είναι μόλις στο 0.9% του δημόσιου χρέους, όπως αναγνώρισε ο Όλι Ρεν.
Στο χρονικό διάστημα Δεκέμβριος 2011 έως Σεπτέμβριος 2012, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Δήμων, μειώθηκαν κατά 11%,όταν οι αντίστοιχες της Κεντρικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 32%!
Από την 1- 1 – 2011 μέχρι σήμερα οι Δήμοι μειώθηκαν κατά 709, τα Νομικά Πρόσωπα και οι Επιχειρήσεις τους κατά 4.500, ενώ οι περικοπές των εσόδων τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό ξεπερνούν το 60%.
Σε ό,τι αφορά τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2013 η ΚΕΔΕ εκφράζει την απόλυτη διαφωνία της, αφού οι αποδιδόμενοι πόροι υπολείπονται από αυτούς που προβλέπει η νομοθεσία κατά 561 εκ. ευρώ, όταν ήδη την τελευταία τριετία οι πόροι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έχουν μειωθεί κατά 60% και οι Δήμοι είναι ήδη σε οικονομικό αδιέξοδο.