Μετά την παραλαβή της σχετικής πράξης, οι υπάλληλοι πρέπει να αποφασίσουν εάν και κατά πόσο επιθυμούν να κινηθούν νομικά με την άσκηση αγωγής, ασφαλιστικών μέτρων και με την υποβολή αιτήματος για την χορήγηση προσωρινής διαταγής, προκειμένου να καταστεί εφικτή η επάνοδος στην υπηρεσία στην οποία υπηρετούσαν πριν την θέση τους σε διαθεσιμότητα και βεβαίως με την καταβολή του συνόλου των αποδοχών τους (και όχι του 75% της διαθεσιμότητας).
Σημειώνεται ότι, λόγω του γεγονότος ότι οι Σχολικοί Φύλακες είναι Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου εργαζόμενοι υπάγονται αποκλειστικά στην αρμοδιότητα των Πολιτικών Δικαστηρίων και δη σε αυτήν του Μονομελούς Πρωτοδικείου και όχι στα Διοικητικά Δικαστήρια.
Η αγωγή πρέπει να ασκηθεί εντός τριών (3) μηνών από την έναρξη της διαθεσιμότητας και τα ασφαλιστικά μέτρα, πρέπει να ασκηθούν το ταχύτερο δυνατόν, καθώς ο υπάλληλος επικαλείται ότι υφίσταται επείγουσα περίπτωση, που σχετίζεται με την ανάγκη βιοπορισμού του ιδίου και της οικογενείας του.
Προςτην κατεύθυνση αυτή, κρίσιμο είναι να ζητηθούν ήδη από τώρα, πιστοποιητικό υπηρεσιακών μεταβολών, στο οποίο θα φαίνεται η υπηρεσιακή διαδρομή του υπαλλήλου και να συλλεγούν όσα έγγραφα αποδεικνύουν την οικονομική και εν γένει οικογενειακή και κοινωνική κατάσταση του υπαλλήλου, καθώς και κάθε έγγραφο ή αίτημα του Δήμου αλλά και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την αναγκαιότητα της υπηρεσίας και του υφιστάμενου προσωπικού, όπως επίσης για τις ανάγκες ή ελλείψεις σε προσωπικό. Επίσης, όπου είναι δυνατόν η προσκόμιση επιστολών ή βεβαιώσεων από του Διευθυντές των Σχολείων για την αναγκαιότητα της ύπαρξης των Σχολικών Φυλάκων καθώς και τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από την κατάργησή τους, θα βοηθήσει σημαντικά.
Σημειώνεται ότι διαθεσιμότητα σημαίνει, ότι ο υπάλληλος μπορεί να μεταταχθεί, να τοποθετηθεί προσωρινά ή να μετεκπαιδευτεί κατά το διάστημα αυτών των οκτώ (8) μηνών, μετά την λήξη του οποίου εάν δεν έχει τακτοποιηθεί εργασιακά απολύεται. Η κινητικότητα, με την οποία η κυβέρνηση προσπαθεί να εμπλέξει την διαθεσιμότητα, χρυσώνοντας το χάπι των επικείμενων απολύσεων, δεν αναιρεί το γεγονός ότι η επιλογή για την τοποθέτηση του υπαλλήλου σε οποιαδήποτε άλλη θέση ανήκει αποκλειστικά και μόνο στην κυβέρνηση, η οποία μπορεί να ξεκινήσει διαδικασία για την μετάταξη του προσωπικού αυτού, μπορεί ωστόσο και απλώς να επιλέξει να αφήσει να παρέλθει άπρακτο το διάστημα των οκτώ (8) μηνών της διαθεσιμότητας.
Τέλος, τονίζεται ότι, όσοι εκ των υπαλλήλων τίθενται σε διαθεσιμότητα, μπορούν εφόσον συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους, να υποβάλουν την παραίτησή τους, εν μέσω διαθεσιμότητας και να συνταξιοδοτηθούν. Μια τέτοια προσέγγιση παρά το γεγονός ότι δεν προβλέπεται ρητώς στον Νόμο, φαίνεται να είναι σύμφωνη με την μέχρι σήμερα τηρηθείσα πρακτική στα θέματα της εφεδρείας και της διαθεσιμότητας.
Όπως και στο πρώτο κύμα διαθεσιμότητας, έτσι και τώρα η δικαστική διεκδίκηση θέλει ιδιαίτερη προσοχή και ψυχραιμία, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά σημαντική υπόθεση για τον καθένα εκ των συναδέλφων. Απέναντι στον αυταρχισμό, τη σωρεία αντισυνταγματικών Πράξεων Νομοθετικού περιεχομένου και διατάξεων και στην άθλια προπαγάνδα τους που μόνο στόχο έχει να βάλουν τον ένα εργαζόμενο απέναντι στον άλλο τη μια κοινωνική ομάδα απέναντι στην άλλη, εμείς αντιτείνουμε τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη και το ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΕΝΤΙΜΟ ΑΓΩΝΑ μας.
Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
Για την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΟΕ – ΟΤΑ
Ο Πρόεδρος: Θέμης Μπαλασόπουλος Ο Γεν. Γραμματέας: Γιάννης Τσούνης