Οι θέσεις των παρατάξεων
• Σύμφωνα με τον Ν. Γαλανό της παράταξης ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, η εικόνα που αναδεικνύεται από τον προϋπολογισμό είναι καθαρά ιδεατή, αφού στην πραγματικότητα ο πραγματικός προϋπολογισμός θα είναι πολύ μικρότερος από ό,τι φαίνεται. Για να υποστηρίξει μάλιστα αυτήν την άποψη, ανέφερε ως παράδειγμα ότι, αν και ο προϋπολογισμός του 2012 προέβλεπε το ποσό των 400 εκατομμυρίων ευρώ σε δαπάνες, οι πραγματικές δαπάνες της Περιφέρειας δεν ξεπέρασαν το ποσό των 122 εκατομμυρίων. Επίσης, «τα έσοδα της Περιφέρειας για το 2014 προβλέπεται να είναι πολύ λιγότερα από εκείνα των προηγούμενων ετών, επομένως, αναλογικά λιγότερες θα είναι και οι δαπάνες», συνέχισε ο κ. Γαλανός, ενώ επεσήμανε πως λείπουν από τον προϋπολογισμό σημαντικές παρεμβάσεις που μπορεί να κάνει η Περιφέρεια, κυρίως σε κοινωνική πολιτική και προστασία των αδυνάτων.
• «Ο προϋπολογισμός, θα πρέπει να θεωρηθεί ως ένα ωραίο ευχολόγιο, εφόσον ακόμη δεν ξέρουμε τί έσοδα θα έχουμε από την Κεντρική Διοίκηση, από τη στιγμή που δεν έχει κατατεθεί ο προϋπολογισμός του Κράτους στη Βουλή», υποστήριξε η Ε. Κυπριανίδου της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ – ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ και συνέχισε πως η παράταξή της θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό, γιατί οραματίζεται έναν άλλο, ο οποίος θα επικεντρώνεται πρωτίστως στον παράγοντα άνθρωπο.
• Την ανάγκη λήψης περισσότερων μέτρων για το περιβάλλον και την κοινωνία, υπογράμμισαν οι εκπρόσωποι της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ. Πιο συγκεκριμένα, ο επικεφαλής της παράταξης, Κ. Διάκος, υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός του 2014 δίνει την ευκαιρία στην Περιφέρεια Αττικής να αλλάξει τον τρόπο διαχείρισης των οικονομικών της, αρκεί όμως να μην το κάνει με παλιά εργαλεία ή με παλαιομοδίτικες πολιτικές, οι οποίες να επικεντρώνονται σε πελατειακές και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες. Δεν χρειάζεται, συνέχισε, να δοθούν 20 εκατομμύρια για το γήπεδο της ΑΕΚ, δηλαδή υπέρ ενός επιχειρηματία, ούτε να φτιαχτεί κλειστό γήπεδο στη Νέα Σμύρνη. Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διατεθούν στους αντίστοιχους Δήμους και να δαπανηθούν σε κοινωνικούς και περιβαλλοντικούς σκοπούς. Παρόμοιες απόψεις με τον κ. Διάκο είχε και ο Γ. Δημαράς, προερχόμενος και εκείνος από την παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ, επισημαίνοντας πως δεν διαφαίνεται στον προϋπολογισμό στρατηγικός σχεδιασμός βιωσιμότητας. Το ζητούμενο, είπε, είναι να υπάρχει προϊόν ωφελιμότητας, δεν χρειάζεται να δαπανώνται 60 εκατομμύρια ευρώ για γήπεδα, προκειμένου να εξυπηρετηθεί ένα πελατειακό σύστημα, και από την άλλη πλευρά η Πεντέλη να περιμένει από εμάς ένα πρόγραμμα αποκατάστασης. Επίσης, ο κ. Δημαράς πρότεινε από τα χρήματα που προορίζονται για την κατασκευή ή ανακατασκευή των γηπέδων να δοθούν 29 εκατομμύρια σε Δήμους για κατασκευή γηπέδων μπάσκετ στις γειτονιές και τα υπόλοιπα για σίτιση και στέγαση πολιτών.
• Εκπροσωπώντας την παράταξη ΑΤΤΙΚΗ ΓΗ, ο Δ. Βαρελάς διαπίστωσε πως το κυριότερο πρόβλημα του προϋπολογισμού εστιάζεται στο γεγονός ότι δεν προβλέπεται κάποιο μέτρο που να αφορά στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση. Χωρίς ηλεκτρονικές διαδικασίες, όπως υποστήριξε, δεν υπάρχουν οι δομές για την όποια διεκδίκηση από πλευράς Περιφέρειας και συνέχισε λέγοντας πως είναι αναγκαία η άμεση αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού της Περιφέρειας, για να καταλήξει στο ότι η Περιφέρεια Αττικής οφείλει να επενδύσει στην αναβάθμιση του επιστημονικού προσωπικού της.
• «Παλαιότερα μιλάγαμε για πιστοποιητικά πολιτικών φρονημάτων, ενώ τώρα μιλάμε για πιστοποιητικά οικονομικών φρονημάτων», ήταν η άποψη του Α. Χάγιου από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ο οποίος τόνισε ότι ο βαθμός επίδρασης του προϋπολογισμού στα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα είναι εξαιρετικά μικρός.
• Από τη μεριά της, η Ε. Ζαφειρίου της παράταξης ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ υποστήριξε πως η επέμβαση του Παρατηρητηρίου και η έγκριση που έδωσε για τον προϋπολογισμό αποδεικνύει ότι δεν υπάρχει αυτοτέλεια στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό «ταξικό», αφού μεγάλο μέρος των εσόδων του προέρχεται από την είσπραξη προστίμων, τελών και εισφορών που βαρύνουν τον πολίτη.
• Τον «κώδωνα του κινδύνου» έκρουσε ο Χ. Καπάταης της παράταξης ΜΕΤΩΠΟ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ – ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΤΤΙΚΗ, ο οποίος δήλωσε ανήσυχος για το γεγονός ότι τα περισσότερα έργα που πρόκειται να εκτελέσει η Περιφέρεια Αττικής θα χρηματοδοτηθούν από το αποθεματικό της, κάτι που προκαλεί ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα του αποθεματικού και κατ’ επέκταση της ίδιας της Περιφέρειας Αττικής. Επίσης, ο κ. Καπάταης υποστήριξε ότι δεν έχει ο προϋπολογισμός κοινωνικό χαρακτήρα και θα πρέπει να προβλεφθούν πολύ μεγαλύτερα κονδύλια για κοινωνικές δαπάνες.
• Ο Β. Κικίλιας, τέλος, επικεφαλής της παράταξης ΑΤΤΙΚΗ ΝΕΑ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ, αφού εστίασε στη διαφορά φιλοσοφίας που έχει η παράταξή του με αυτήν της πλειοψηφίας, κατηγόρησε τον κ. Σγουρό για «εκλογική πολιτική», με το σκεπτικό ότι αρκετά έργα λιμνάζουν αδικαιολόγητα για πολύ καιρό και ενεργοποιείται η εκτέλεσή τους λίγο πριν από τις εκλογές.