Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι στην αγορά ενόψει των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος δήλωσε ότι «η κυβέρνηση δίνει μάχη για να κρατήσει τις τιμές», ενώ έστειλε για ακόμα μία φορά μήνυμα προς τις μεγάλες εταιρίες – οι οποίες αρνούνται να εξηγήσουν τις μεγάλες ανατιμήσεις στα προϊόντα-, ξεκαθαρίζοντας ότι «το παιχνίδι αυτό δεν πρόκειται να συνεχιστεί, afo;y o κάθε ένας θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του», προσθέτοντας ότι ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί έτσι όπως θα έπρεπε. Ανέφερε, μάλιστα, ως χαρακτηριστικό παράδειγμα υγιούς ανταγωνισμού την απελευθέρωση στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.
Την ίδια ώρα έρευνα του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτή καταδεικνύει ότι οι Έλληνες πληρώνουν τα τρόφιμα ακριβότερα από τους άλλους Ευρωπαίους.
Οι αποκλίσεις των τιμών σε 19 προϊόντα στην Ελλάδα σε σχέση με τις Βρυξέλλες κυμαίνονται από 13 έως 194 %.
Μάλιστα, οι ανατιμήσεις σε βασικά είδη διατροφής τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρσι, είναι υψηλές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι οι αυξήσεις στις τιμές των οπωροκηπευτικών κυμαίνονται μεταξύ 16,2% (μαρούλι) και 85% (μανιτάρια).
Στις τιμές των βασικών αγαθών οι αυξήσεις κυμαίνονται μεταξύ 8,2% (γάλα πλήρες) και 25,8% (μακαρόνια Νο 10).
Σύμφωνα με την τιμοληψία και την επεξεργασία των στοιχείων που έκαναν KEΠKA και Νομαρχία Πειραιά, στην Ελλάδα το πλήρες γάλα 1 λίτρου κοστίζει 1,34 ευρώ, ενώ στις Βρυξέλλες 0,71 ευρώ, ένα κιλό μοσχάρι ο Έλληνας το πληρώνει 8,99 ευρώ και στις Βρυξέλλες πωλείται προς 7,95 ευρώ το κιλό, ένα κιλό δημητριακών διαίτης με φρούτα εδώ τιμάται 8,72 ευρώ και στις Βρυξέλλες 2,96 ευρώ. Σαμπουάν (400 ml) στις Βρυξέλλες το αγοράζει κανείς προς 2,39 ευρώ ενώ στην Ελλάδα πρέπει να διαθέσει 3,82 ευρώ.