1. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΚΑΙ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΩΝ ΔΙΑΤΑΞΕΩΝ
α) Σύστημα αξιολόγησης δομών και υπαλλήλων:
Ο Ν.4250/2014 (74Α) προβλέπει μεταξύ άλλων στο Κεφάλαιο Γ΄ άρθρα 20-32 την αξιολόγηση του προσωπικού των Δημοσίων Υπηρεσιών …. κ.λπ.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν είναι αντίθετη σε αυτό, αρκεί η αξιολόγηση των δομών και του προσωπικού των δήμων αλλά και του ευρύτερου δημόσιου τομέα να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο που θα αναβαθμίσει σημαντικά τη Διοίκηση αλλά και τις παρεχόμενες στους πολίτες υπηρεσίες.
Χρειάζεται όμως η αξιολόγηση να εφαρμοσθεί με επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδο, με επιχειρηματική αποτελεσματικότητα και κυρίως με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, ώστε να μην απαξιωθεί ο θεσμός.
Ειδικότερα, για τους Ο.Τ.Α. πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες που διέπουν την Τ.Α., να έχουν συνταχθεί Ο.Ε.Υ., να υπάρχει περιγραφή θέσης και καθηκόντων χωρίς βέβαια την συγκριτική αξιολόγηση με προκαθορισμένα ποσοστά, διαδικασία η οποία θεωρείται αυθαίρετη και ενδεχομένως αντισυνταγματική (σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Επιστημονικής Επιτροπής της Βουλής).
β) Επανέλεγχος μετατροπής συμβάσεων:
Ο ίδιος νόμος στο άρθρο 42 προβλέπει τον επανέλεγχο μετατροπής των συμβάσεων αορίστου χρόνου με διαφορετικά κριτήρια. Εννοείται ότι για την αυτοδιοίκηση δεν είναι μόνο αυτονόητο δικαίωμα, αλλά και καθήκον ο έλεγχος νομιμότητας από την Πολιτεία σε κάθε πράξη και σε κάθε θεσμό που υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον, καθώς και η δημόσια λογοδοσία προς τους πολίτες και προς την Πολιτεία.
Διαφάνεια παντού, χωρίς υποσημειώσεις, χωρίς προσκόμματα, χωρίς στεγανά.
Δεν είναι δυνατό όμως να γίνεται κατά τον επανέλεγχο, επανακαθορισμός των κριτηρίων πρόσληψης, που καθορίστηκαν και εφαρμόστηκαν με βάση τις διατάξεις μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου κατά το χρονικό διάστημα που αυτές έγιναν.
Είναι αυτονόητο ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν ευθύνη για ενέργειες αρμοδίων οργάνων για τη μετατροπή συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υποστούν δέκα πέντε χρόνια μετά, τις όποιες συνέπειες.
γ) Μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου των ΑΜΕΑ σε αορίστου χρόνου:
Όπως έγινε η μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου με προηγούμενους νόμους σε φορείς και επιχειρήσεις, ζητάμε να προχωρήσει η διαδικασία, με νομοθετική ρύθμιση μετατροπής και των συμβάσεων των ΑΜΕΑ στα νομικά πρόσωπα των Ο.Τ.Α. όπου οι ανωτέρω υπηρετούν (Έχει ήδη ζητηθεί από την ΚΕΔΕ).
2. ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗ ΑΠΟΛΥΘΕΝΤΩΝ ΚΑΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ
α) Επαναπρόσληψη σχολικών φυλάκων:
Στην ήδη εξαγγελθείσα επαναπρόσληψη είναι απαραίτητο να επαναπροσδιορισθεί ο τίτλος του Κλάδου «σε φύλακες», να διευρυνθούν οι αρμοδιότητές τους και να επανέλθει η απαιτούμενη χρηματοδότηση.
β) Υπάλληλοι σε διαθεσιμότητα:
Ζητάμε ενημέρωση για το τι σχεδιάζει το Υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση όμως η άρση της διαθεσιμότητας θα πρέπει να συνοδεύεται από τους πόρους που αφαιρέθηκαν από τους Κ.Α.Π.
γ) Δημοτική Αστυνομία:
Ζητάμε ενημέρωση για το τι σχεδιάζει το Υπουργείο. Σε κάθε περίπτωση οι Δήμοι επιθυμούν την επανασύσταση της Δημοτικής Αστυνομίας υπό την προϋπόθεση της αναμόρφωσης του θεσμικού πλαισίου που θα πρέπει να προσαρμοσθεί στα νέα δεδομένα.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση από την πρώτη στιγμή αντέδρασε στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την άνθηση του παραεμπορίου και τη δημιουργία σωρείας προβλημάτων και την απώλεια εσόδων στους αστικούς Δήμους.
Σημειώνεται ότι μετά την κατάργηση των υπηρεσιών των σχολικών φυλάκων και της Δημοτικής Αστυνομίας, αφαιρέθηκε από τους Κ.Α.Π. των Ο.Τ.Α. το ποσό των 96.000.000 €.