Πρόταση Διοικητικής Οργάνωσης των Δήμων κατέθεσε στον υπουργό αναπληωτή Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Συμφωνία για κανένα νομοθέτημα δίχως προηγούμενη συνεργασία.
Τις ολοκληρωμένες θέσεις της Α’ Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για τη Διοικητική Οργάνωση των Δήμων, σε θέματα προσωπικού, αξιολόγησης προσωπικού και νομοθεσίας, παρουσίασε και κατέθεσε στον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γιώργο Κατρούγκαλο, αντιπροσωπεία της ΚΕΔΕ αποτελούμενη από τον Πρόεδρό της, Γιώργο Πατούλη, τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Καφαντάρη, τον γενικό γραμματέα Γιάννη Μουράτογλου, και τους επικεφαλής των παρατάξεων στο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, Απόστολο Κοιμήση, Γιώργο Ιωακειμίδη και Δημήτρη Μπίρμπα.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατέθεσε στον κ. Κατρούγκαλο αναλυτικό υπόμνημα που περιλαμβάνει τις θέσεις της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για ζητήματα που αφορούν τη Διοικητική Οργάνωση των Δήμων, αλλά και το προσωπικό των ΟΤΑ Α’ Βαθμού.
Αμέσως μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Πατούλης προέβη στις ακόλουθες δηλώσεις: «Είχαμε την δυνατότητα να συζητήσουμε σήμερα με τον αναπληρωτή υπουργό κ. Γ. Κατρούγκαλο και υπηρεσιακούς παράγοντες για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση. Του παραδώσαμε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις και συμφωνήσαμε να υπάρχει μια διαρκής επικοινωνία και συνεργασία, ώστε να μην υπάρχει κανένα νομοθέτημα χωρίς προηγούμενη συνεργασία με την ΚΕΔΕ.
Για το θέμα της αξιολόγησης, συμφωνήσαμε ότι πρέπει να γίνει, αλλά με αντικειμενικό τρόπο, και θα πρέπει να αφορά όχι μόνο το προσωπικό αλλά και τις δομές. Για τα πειθαρχικά θέματα των υπαλλήλων, θεωρούμε ότι χρειάζεται ακόμα περισσότερη κουβέντα ώστε τα υπηρεσιακά συμβούλια να είναι αντικειμενικά και αμερόληπτα».
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων αναφορικά με το θέμα των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού και για το αν υπάρχει κάποια οικονομική μελέτη που να το στηρίζει, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ είπε:
«Αυτό που ξέρουμε είναι ότι θα επισπευσθούν τα ζητήματα του ΑΣΕΠ μέσα σε ένα συνολικότερο πλαίσιο διαχείρισης του τι μπορεί να πάρει ο κάθε Δήμος από αυτές τις ήδη υπαρκτές καταστάσεις των προσλήψεων υπαλλήλων, όπως επίσης θα υπάρξει μία συνεργασία ΚΕΔΕ και υπουργείων για ένα γενικότερο προγραμματισμό των προσλήψεων προσωπικού υπαλλήλων, με τα ζητήματα του 2014-2020».
Ερωτηθείς για το αν θα ανασυσταθεί η Δημοτική Αστυνομία ο κ. Πατούλης απάντησε: «Η άποψη μας είναι ότι η Δημοτική Αστυνομία είναι απαραίτητη για τους Δήμους. Ακόμα δεν έχουν καταλήξει με ποιο τρόπο θα μπορέσει να συγκροτηθεί. Επίσης, θέσαμε το θέμα που αφορά το προσωπικό ΑμεΑ του προγράμματος 3+1 , ζητώντας να μπορέσουν, όσοι δεν είναι πλέον αορίστου χρόνου, να γίνουν. Το αίτημα αυτό είχε τεθεί και στην προηγούμενη κυβέρνηση και το επαναφέρουμε γιατί θεωρούμε ότι πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερη μέριμνα γι’ αυτή την κατηγορία εργαζομένων».
Σε άλλη ερώτηση για το ποιον θα επιβαρύνουν οι προσλήψεις και τα νέα οργανογράμματα, την αυτοδιοίκηση ή το κράτος απάντησε: «Είναι σίγουρο ότι, όποιοι υπάλληλοι αφορούν την Αυτοδιοίκηση, είναι θέμα πληρωμής από την ίδια την Αυτοδιοίκηση. Εμείς ειδικότερα έχουμε ζητήσει από τον κ. Βούτση την κοστολόγηση των λειτουργιών για κάθε δήμο και βεβαίως, μέσω των ΚΑΠ, τις ανάλογες αποδοχές και απολαβές που πρέπει να έχει ένας δήμος για να είναι ποιοτικός στις λειτουργίες του».
Τέλος, για το ζήτημα της απογραφής των δημοτικών επιχειρήσεων, ο κ. Πατούλης απάντησε ότι «η διάθεση είναι να ολοκληρωθεί και εκεί τίθεται και το θέμα της αξιολόγησης γενικότερα των δομών όλων των Δήμων και των φορέων τους».
Οι θέσεις της Α’ Βάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την Διοικητική Οργάνωση των Δήμων
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ
ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ
Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών & Διοικητικής Ανασυγκρότησης
κ. Γιώργο Κατρούγκαλο
Φεβρουάριος 2015
Η Συμβολή στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης και στην προώθηση της ανάπτυξης
Η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η Χώρα μας θέτει επιτακτικά το ζήτημα αλλαγής της οργάνωσης του Κράτους και των θεσμών του. Στο πλαίσιο αυτής της αλλαγής, είναι αναγκαίο να καταστεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση γνήσιος θεσμικός εκφραστής ενός νέου Κράτους κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής, αλλά και βασικός πυλώνας της νέας παραγωγικής και αναπτυξιακής πορείας της Χώρας.
Για να επιτευχθεί η αλλαγή αυτή , η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας θεωρεί αναγκαία τη διεύρυνση της Αποκέντρωσης σύμφωνα με τις αρχές της επικουρικότητας και της εγγύτητας στους πολίτες. Είναι μονόδρομος η ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με τέτοιο τρόπο ώστε να καταστεί ο Δήμος :
– ο φορέας ενός νέου αναπτυξιακού προγραμματισμού, προκειμένου να προωθεί τη βιώσιμη ανάπτυξη σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.
– καθώς και ο φορέας παροχής υπηρεσιών στους πολίτες, με έμφαση στις κοινωνικές υπηρεσίες, με στόχο τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής.
Για να επιτευχθούν τα παραπάνω, είναι απαραίτητο
– να ενισχυθούν τα οικονομικά των Δήμων και να αυξηθεί η συμμετοχή τους στα Αναπτυξιακά Προγράμματα, εθνικά και ευρωπαϊκά
– να προχωρήσει ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου που καθορίζει τον τρόπο λειτουργίας της Αυτοδιοίκησης, αξιοποιώντας την ευκαιρία της Συνταγματικής Αναθεώρησης
– να διασφαλιστούν οι μηχανισμοί και οι πόροι που θα καταστήσουν τους Ο.Τ.Α. Α’ Βαθμού βασικούς μοχλούς για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.
– να δοθεί στους ΟΤΑ Α’ Βαθμού ουσιαστικές αρμοδιότητες στα ζητήματα που αφορούν τη χωροταξία, την πολεοδομία και το περιβάλλον.