Τη βάση της αυτοδιοικητικής στρατηγικής 2015-2020 θα θέσει το φετινό συνέδριο της ΚΕΔΕ, τόνισε στην ομιλία του ο Γιώργος Πατούλης. Θρίλερ για τελική στάση ως προς την ΠΝΠ, κόντρα με Βούτση.
«Το συνέδριό μας θέλουμε να καταλήξει σε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο δράσεων και πρωτοβουλιών, για να βγει ενωμένη και μακριά από κομματικά παιχνίδια από την εσωστρέφεια και την αδράνεια, που χαρακτήριζε τα όργανα τα προηγούμενα χρόνια. Για να αναβαθμιστεί ο θεσμός και να καταστεί θεσμικά ισχυρός, λειτουργικά ανεξάρτητος, και οικονομικά αυτάρκης. Για να δοθεί ώθηση στην κεντρική εξουσία να προωθήσει πολιτικές και θεσμικές ρυθμίσεις».
Αυτό είναι το κεντρικό πολιτικό διακύβευμα που έθεσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών του τακτικού συνεδρίου της Αυτοδιοίκησης, από την Χαλκιδική και παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Ν. Βούτση, της υφυπουργού Μακεδονίας Θράκης Μ. Κόλλια –Τσαρουχά, του προέδρου της ΝΔ Α. Σαμαρά, του προέδρου του Ποταμιού Σταύρου Θεοδωράκη και του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Α. Κορωνάκη, του εκπροσώπου του ΚΚΕ Ν. Σοφιανού, του εκπροσώπου των ΑΝΕΛ Θ. Τουσουνίδη και της εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά.
«Ως νέα Διοίκηση της ΚΕΔΕ», τόνισε ο κ. Πατούλης, «βλέπουμε το Συνέδριο αυτό ως ευκαιρία για να κάνει η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού ένα νέο ξεκίνημα. Το έχουμε ανάγκη τόσο εμείς, όσο και η χώρα, γιατί η Αυτοδιοίκηση αποτελεί βασικό πυλώνα της λειτουργίας του Κράτους. Δεν υπάρχει Κράτος, χωρίς Αυτοδιοίκηση και Δήμους».
«Ασφαλώς», συνέχισε, και δεν παραγνωρίζουμε ότι η περίοδος αυτή είναι κρίσιμη. Ελλοχεύει ο κίνδυνος ο όποιος σχεδιασμός κάνουμε, να ανατραπεί από μια δυσμενή έκβαση στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης που βρίσκεται σε εξέλιξη με τους δανειστές μας. Αν η χώρα μπει σε περιπέτειες , πολλά θα ανατραπούν. Θέλω να επαναλάβω ότι ανήκω σε αυτούς που αισιοδοξούν και πιστεύουν ότι θα βρεθεί λύση. Λύση με την Ελλάδα εντός της Ευρώπης, εντός της Ευρωζώνης, εντός του ευρώ.
Λύση που ανταποκρίνεται στις επιθυμίες της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Αυτή την ξεκάθαρη λαϊκή εντολή κανείς δεν έχει δικαίωμα ούτε να την αμφισβητήσει, ούτε να την παραφράσει. Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη θα είναι καταστροφή για τη χώρα και την κοινωνία. Ακόμη μεγαλύτερη καταστροφή κι από αυτήν που έχει ήδη προκαλέσει στην Πατρίδα και σε χιλιάδες συμπολίτες μας η εφαρμογή της αδιέξοδης κι αναποτελεσματικής μνημονιακής πολιτικής. Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ότι είναι δυνατόν, προκειμένου να μην οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα. Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει εκφράσει κατά πλειοψηφία τη θέση ότι πρέπει να στηρίξουμε την ελληνική κυβέρνηση να πετύχει έναν έντιμο συμβιβασμό. Αυτό συμφέρει την Ελλάδα, αυτό συμφέρει την Αυτοδιοίκηση».
Αναφερόμενος ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ στην «ακραία πολιτικά απόφαση, που κατά την άποψη μας συνιστούσε έμμεση ομολογία χρεοκοπίας», τη μεταφορά δηλαδή των ταμειακών διαθέσιμων των δήμων στην Τράπεζα της Ελλάδος, τόνισε:
«Αρνηθήκαμε να την εφαρμόσουμε γιατί ήταν μια απόφαση που πάρθηκε με έναν τρόπο που κατά την άποψή μας συνιστά θεσμική εκτροπή, που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας.
Η επίκληση της πραγματικά δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για να προσφεύγουμε σε πρακτικές, που υπονομεύουν το κύρος των θεσμών.
Ιδίως όταν στρέφονται εναντίον των Δήμων, που αποδεδειγμένα έχουν συμβάλλει όσο κανένας άλλος θεσμός της Κεντρικής Κυβέρνησης στην επίτευξη δημοσιονομικών πλεονασμάτων.
Κι όταν τα προηγούμενα χρόνια έχουμε δει την κρατική χρηματοδότηση να περικόπτεται κατά 60%.
Θεωρήσαμε επίσης ότι σε περιόδους κρίσης, η διαφύλαξη του κύρους των θεσμών του Κράτους μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους. Δεν είναι πολυτέλεια. Ξεκαθαρίσαμε επίσης ότι οι Δήμοι θέλουν πραγματικά να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, στην εθνική προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση.
Και όταν λέμε με όλες μας τις δυνάμεις, δεν εννοούμε μόνον με τα ταμειακά διαθέσιμά μας, αλλά με κάθε τρόπο. Αλλά για να βοηθήσουμε, πρέπει πρώτα να συζητήσουμε.
Εμείς πιστεύουμε στο διάλογο. Το ξεκαθαρίσαμε και στον Πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητήσαμε σε συνάντηση που είχαμε μαζί του, να διορθωθούν νομοθετικά οι ατέλειες και οι ασάφειες στο περιεχόμενο της συγκεκριμένης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου. Ζητήσαμε να εξαιρεθούν από την δέσμευση τα ανταποδοτικά τέλη, τα χρήματα των συνεταιριστικών τραπεζών, τα χρήματα που έχουν δεσμευθεί στους προϋπολογισμούς μας για εκτέλεση έργων που έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί.
Αλλά και τα χρήματα που αφορούν την καταβολή προνοιακών επιδομάτων.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύθηκε ότι θα δοθεί η απαραίτητη νομοθετική κάλυψη.
Και θέλω να εκφράσω δημόσια την ικανοποίηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού για το γεγονός ότι ανταποκρίθηκε στη δέσμευσή του.