Υπό αυστηρή επιτήρηση τίθενται τα οικονομικά Δήμων και Περιφερειών, σύμφωνα με έγγραφο που υπογράφει ο γ.γ. του ΥΠΕΣ, στο πλαίσιο κατάρτισης και εφαρμογής του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος.
Το ΜΠΔΣ 2016 – 2019 θα περιλαμβάνει την περιγραφή και αξιολόγηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των δύο προηγούμενων ετών (2013 – 2014), καθώς και τις προβλέψεις των δημοσιονομικών προοπτικών για: α) το τρέχον έτος (2015) β) το έτος προϋπολογισμού (2016) και γ) τα τρία επόμενα έτη (2017 – 2019).
Επίσης, το ΜΠΔΣ θέτει συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα και δείκτες υλοποίησης στην προσπάθεια εξορθολογισμού και ελέγχου των δαπανών και επίτευξης των εκάστοτε δημοσιονομικών στόχων.
Παράλληλα, θέτει τα ανώτατα όρια δαπανών για όλη την περίοδο για τα Υπουργεία, καθώς και τους στόχους ισοζυγίου για τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Ειδικότερα, για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επισημαίνεται ότι, βάσει του άρθρου 43 του ν.4270/2014, το ΜΠΔΣ περιλαμβάνει τους στόχους ισοζυγίου των ενοποιημένων προϋπολογισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, για κυλιόμενη περίοδο των επομένων από τη σύνταξη του ΜΠΔΣ τεσσάρων ετών, κάθε φορά, εκ των οποίων τα δύο πρώτα χρόνια είναι δεσμευτικά.
Ακολουθεί το περιεχόμενο της εγκυκλίου Πουλάκη.
Κατάρτιση Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016-2019
Α. Εισαγωγή
Στο πλαίσιο της αποτύπωσης των δημοσιονομικών ορίων και των δεσμεύσεων που αναλαμβάνονται για την επόμενη περίοδο, των βασικών πολιτικών κατευθύνσεων, καθώς και των προτεραιοτήτων της οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής, ο νόμος 4270/2014 (ΦΕΚ143Α’) για τις αρχές δημοσιονομικής διαχείρισης και εποπτείας προβλέπει την υποχρέωση κατάρτισης Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής (ΜΠΔΣ). Το ΜΠΔΣ θέτει συγκεκριμένους στόχους, χρονοδιαγράμματα και δείκτες υλοποίησης στην προσπάθεια εξορθολογισμού και ελέγχου των δαπανών και επίτευξης των εκάστοτε δημοσιονομικών στόχων. Παράλληλα, θέτει τα ανώτατα όρια δαπανών για όλη την περίοδο για τα Υπουργεία, καθώς και τους στόχους ισοζυγίου για τους λοιπούς φορείς της Γενικής Κυβέρνησης. Ειδικότερα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση επισημαίνεται ότι, βάσει του άρθρου 43 του ν.4270/2014, το ΜΠΔΣ περιλαμβάνει τους στόχους ισοζυγίου των ενοποιημένων προϋπολογισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των λοιπών φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, για κυλιόμενη περίοδο των επομένων από τη σύνταξη του Μ.Π.Δ.Σ. τεσσάρων ετών, κάθε φορά, εκ των οποίων τα δύο πρώτα χρόνια είναι δεσμευτικά.
Σε εφαρμογή των παραπάνω, με το παρόν έγγραφο καθορίζεται η διαδικασία κατάρτισης του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2016 – 2019 από τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Β. Υπόχρεοι φορείς
Η κατάρτιση ΜΠΔΣ είναι υποχρεωτική για το σύνολο των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.
Συνεπώς, οι Δήμοι, οι Περιφέρειες και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου αυτών, τα οποία περιλαμβάνονται στο μητρώο φορέων Γενικής Κυβέρνησης,
ΕΞ. ΕΠΕΙΓΟΝ
Να αποσταλεί με e-mail οφείλουν να συμμετέχουν, μέσω των ενεργειών που περιγράφονται παρακάτω, στη διαδικασία πρόβλεψης των δημοσιονομικών τους μεγεθών που θα οδηγήσει στην κατάρτιση του νέου ΜΠΔΣ 2016-2019, με ευθύνη του Προϊσταμένου Οικονομικών Υπηρεσιών του κάθε φορέα (βάσει του άρθρου 25 του ν. 4270/2014).
Γ. Διαδικασία κατάρτισης Ενοποιημένου Προϋπολογισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Το ΜΠΔΣ 2016-2019 θα περιλαμβάνει την περιγραφή και αξιολόγηση των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων των δύο προηγούμενων ετών (2013-2014), καθώς και τις προβλέψεις των δημοσιονομικών προοπτικών για α) το τρέχον έτος (2015) β) το έτος προϋπολογισμού (2016)
και γ) τα τρία επόμενα έτη (2017-2019).
Εξαρχής επισημαίνεται ότι, βάσει του άρθρου 44§1β.ββ του Ν. 4270/2014, η κατάρτιση του ΜΠΔΣ βασίζεται στην υπόθεση ότι δεν θα υπάρξει μεταβολή στα κύρια μέτρα πολιτικής (βασικό σενάριο), σχετικά με τον ετήσιο προϋπολογισμό και τα τρία επόμενα έτη.
Επομένως, οι ΟΤΑ καλούνται να εξειδικεύσουν καταρχάς το ΒΑΣΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟ της περιόδου που καλύπτει α) το τρέχον έτος (2015), β) το έτος προϋπολογισμού (2016) και γ) τα τρία επόμενα έτη (2017-2019). Σε αυτό το πλαίσιο, οι ΟΤΑ είναι απαραίτητο να συμπληρώσουν τους Πίνακες του Παραρτήματος που τους αφορούν (ανάλογα με τον βαθμό αυτοδιοίκησης) και να τους αποστείλουν στο Υπουργείο Εσωτερικών. Στη συνέχεια το Υπουργείο Εσωτερικών, αφού ελέγξει, επεξεργαστεί και ενοποιήσει τα υποβληθέντα στοιχεία, θα ενσωματώσει την εκτιμώμενη κατ’ έτος δημοσιονομική επίπτωση των νέων πολιτικών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα τεθούν σε προτεραιότητα στα επόμενα έτη. Κατόπιν της ανωτέρω διαδικασίας, το Υπουργείο Εσωτερικών θα αποστείλει στην αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Οικονομικών τον ενοποιημένο πίνακα του ΜΠΔΣ 2016 – 2019 του υποτομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς και τους επιμέρους πίνακες για κάθε ΟΤΑ ξεχωριστά, μαζί με επιπρόσθετα στοιχεία σχετικά με την εκτιμώμενη δημοσιονομική επίπτωση των νέων πολιτικών του ΥΠΕΣΔΑ για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.