Γ1. Πίνακες κατάρτισης ΜΠΔΣ 2016 – 2019
Στο Παράρτημα περιλαμβάνονται οι πίνακες που καλούνται να συμπληρώσουν οι ΟΤΑ στο πλαίσιο της διαδικασίας κατάρτισης του ΜΠΔΣ 2016 – 2019.
Οι πίνακες εσόδων και εξόδων 1 και 2 (Παράρτημα) αποτυπώνουν τη μεθοδολογία προσδιορισμού του δημοσιονομικού αποτελέσματος, η οποία συνοπτικά περιγράφεται ως εξής:
– Έσοδα: Αναγνωρίζονται ως έσοδα το σύνολο των εισπράξεων του φορέα κατά την περίοδο αναφοράς χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά τα ταμειακά διαθέσιμα και οι εισπράξεις από δάνεια.
– Έξοδα: Αναγνωρίζονται ως έξοδα το σύνολο των πληρωμών του φορέα κατά την περίοδο αναφοράς) χωρίς να περιλαμβάνονται σε αυτά οι πληρωμές για χρεολύσια δανείων.
– Πλεόνασμα/ έλλειμμα: Είναι η διαφορά εσόδων και εξόδων όπως ορίζονται παραπάνω.
– Μεταβολή ανεξόφλητων υποχρεώσεων προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης:
Αποτελεί τη διαφορά ανάμεσα στο stock υποχρεώσεων (χωρίς δάνεια) προς φορείς εκτός Γενικής Κυβέρνησης κατά την τελευταία ημέρα του έτους αναφοράς και στο αντίστοιχο stock υποχρεώσεων κατά την 31.12 του προηγούμενου οικονομικού έτους. Η θετική διαφορά καταδεικνύει αύξηση υποχρεώσεων ενώ η αρνητική διαφορά μείωση υποχρεώσεων.
– Δημοσιονομικό αποτέλεσμα
Προκύπτει από την αφαίρεση της μεταβολής ανεξόφλητων υποχρεώσεων προς τρίτους από το πλεόνασμα/ έλλειμμα.
Δηλαδή: Αποτέλεσμα κατά ESA = Πλεόνασμα/Έλλειμμα μείον Μεταβολή Ανεξόφλητων υποχρεώσεων.
Για την ορθότερη και την ενιαία αντιμετώπιση και συμπλήρωση των στοιχείων εσόδων και εξόδων των πινάκων 1 και 2 του Παραρτήματος της παρούσας έχει προστεθεί ειδική στήλη με τους κωδικούς των προϋπολογισμών των Δήμων και Περιφερειών – βάσει της κωδικοποίησης των μηνιαίων Στατιστικών Δελτίων που υποβάλλονται σε μηνιαία βάση, στη βάση οικονομικών στοιχείων του ΥΠΕΣΔΑ που τηρείται στην ΕΕΤΑΑ – από τους οποίους θα υπολογισθούν τα ποσά για να συμπληρωθεί η κάθε γραμμή του πίνακα. Για το λόγο αυτό έχουν δημιουργηθεί δύο επεξηγηματικοί πίνακες εκ των οποίων ο ένας αφορά στους Δήμους (τις οδηγίες του οποίου θα χρησιμοποιήσουν και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου) και ο άλλος στις Περιφέρειες. Πέραν των παραπάνω στοιχείων, απαιτείται και η συμπλήρωση στοιχείων ισολογισμού (Διαθέσιμα, Χρεόγραφα, Δάνεια προς τρίτους και Δάνεια από Πιστωτικά Ιδρύματα) για τα οποία εφιστάται η προσοχή στους συντάκτες των πινάκων προκειμένου να αποτυπώσουν ενδεχόμενες αλληλεπιδράσεις με τις κατηγορίες εσόδων (εισπράξεων) και εξόδων (πληρωμών) του πίνακα.
– Εξέλιξη του προσωπικού.
Οι ΟΤΑ θα πρέπει να συμπληρώσουν τα απολογιστικά στοιχεία αποχωρήσεων, προσλήψεων, μετατάξεων και αριθμού προσωπικού για τα έτη 2013 και 2014. Σημειώνεται ότι το προσωπικό αφορά μόνο τους υπαλλήλους των οποίων η μισθοδοσία βαρύνει τον προϋπολογισμό του κάθε ΟΤΑ. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί δε στο εξής: Το κόστος μισθοδοσίας αρχής του έτους θα πρέπει να προσεγγίζει την απολογιστική δαπάνη του προηγούμενου έτους, ενώ η αντίστοιχη δαπάνη μισθοδοσίας τέλους του έτους θα πρέπει να συμπίπτει με το κόστος μισθοδοσίας που εμφανίζεται στον πίνακα εσόδων – εξόδων του φορέα.
Γ2. Τεχνική κατάρτισης ΒΑΣΙΚΟΥ ΣΕΝΑΡΙΟΥ
Από τεχνικής πλευράς η κατάρτιση του Βασικού Σεναρίου θα γίνει από τον κάθε φορέα με βάση του πίνακες του Παραρτήματος ως εξής:
Βήμα 1ο : Συμπλήρωση προηγούμενων ετών – Έτος βάσης
Κατ’ αρχάς, οι φορείς συμπληρώνουν τους πίνακες με τα απολογιστικά στοιχεία των ετών 2013 και 2014 και με τα στοιχεία εγκεκριμένου προϋπολογισμού για το έτος 2015, σύμφωνα με τις οδηγίες ομαδοποίησης που περιγράφονται στην ειδική στήλη με τους κωδικούς του προϋπολογισμού. Ως βάση για τη διενέργεια προβολών των εσόδων – εξόδων στο διάστημα 2015-2019, θα ληφθούν υπόψη τα οριστικά στοιχεία για το κλείσιμο του 2014. Στο πλαίσιο αυτό και ειδικότερα για το έτος 2015 είναι απαραίτητο να συμπληρωθεί ο πίνακας με ποσά που ανταποκρίνονται σε όσο το δυνατόν ακριβέστερη εκτίμηση εκτέλεσης του προϋπολογισμού, λαμβάνοντας υπόψη την πορεία των εσόδων και δαπανών, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015.
Βήμα 2ο : Μακροοικονομικές προβλέψεις
Κατά το μέρος που κάποια από τα στοιχεία των εσόδων-εξόδων των εποπτευόμενων φορέων για την περίοδο 2015-2019, όπως έχουν προκύψει από το Βήμα 1, εξαρτώνται από την εξέλιξη των μακροοικονομικών προβλέψεων για την ελληνική οικονομία (Πίνακας 4 του Παραρτήματος), τα στοιχεία αυτά θα πρέπει να αναπροσαρμοσθούν, ώστε να ενσωματώσουν τις μακροοικονομικές προβλέψεις για το διάστημα 2015-2019.
Για παράδειγμα, αν κάποια έξοδα της κατηγορίας «Λοιπές Λειτουργικές Δαπάνες» (προμήθειες, καύσιμα κλπ) συνδέονται με τον πληθωρισμό, αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη. Επίσης, αν κάποια από την κατηγορία «Λοιπά Έσοδα» συνδέεται με τον ονομαστικό ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας ή τη συνολική ζήτηση, θα γίνει ανάλογη προβολή βάσει των προβλέψεων μεταβολής του ονομαστικού ΑΕΠ ή της συνολικής ζήτησης κ.λπ.. Ωστόσο, γίνεται αντιληπτό ότι κατά τον υπολογισμό των ανωτέρω μεγεθών θα πρέπει να ληφθούν υπόψη αποφάσεις που ενδεχομένως έχουν ληφθεί και αναμένεται ότι θα επηρεάσουν το ύψος των εσόδων ή των εξόδων του φορέα (π.χ. μείωση τελών για ευπαθείς κοινωνικές
ομάδες, αύξηση τελών καθαριότητας, μείωση κόστους ηλεκτρικού λόγω ολοκλήρωσης έργων εξοικονόμησης ενέργειας κ.λπ.).
Στον Πίνακα 4 «Μακροοικονομικές προβλέψεις» περιλαμβάνονται οι τελευταίες διαθέσιμες προβλέψεις του Γενικού Λογιστηρίου σχετικά με την εξέλιξη του ΑΕΠ και του πληθωρισμού.
Τέλος, επισημαίνεται ότι σε περίπτωση αλλαγής των μακροοικονομικών προβλέψεων της περιόδου 2016 – 2019 από το Γ.Λ.Κ., η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. θα προσαρμόσει τα αντίστοιχα μεγέθη του βασικού σεναρίου για το σύνολο του υποτομέα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε ενοποιημένη βάση.