Άμεση απόσυρση του άρθρου 13 του πολυνομοσχεδίου ζητάει η ΚΕΔΕ από την κυβέρνηση. Επίσκεψη αντιπροσωπείας σε ΥΠΕΣ και Βουλή, διαπαραταξιακό «όχι» και στον Δήμο Αμαρουσίου.
Το προεδρείο και μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλη είχε σειρά επαφών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, με τους εισηγητές των κομμάτων στη Βουλή και με αρχηγούς κομμάτων.
Όπως επισημάνθηκε από τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ, με ομόφωνη απόφασή τους όλες οι παρατάξεις της αυτοδιοίκησης, (αντίστοιχες αποφάσεις έχουν ληφθεί και από ΠΕΔ), θεωρούν επιβεβλημένη την απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου καθώς μεταξύ άλλων στερεί από τους Δήμους σε ετήσια βάση θεσμοθετημένους πόρους ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών, ενώ υποχρεώνει τους Δήμους να καλύπτουν τα έξοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών τους από μειωμένο αριθμό υπόχρεων.
Στο πλαίσιο των επαφών που υπήρξαν στη Βουλή οι δήμαρχοι απέσπασαν από όλα σχεδόν τα κόμματα τη δέσμευση ότι θα ζητηθεί η απόσυρση του επίμαχου άρθρου, ενώ θα διατυπωθεί και αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.
Την ιδία ώρα προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι δεν υπήρξε από τη Βουλή πρόσκληση στα όργανα της Αυτοδιοίκησης να διατυπώσουν τις θέσεις και τις παρατηρήσεις τους επί του πολυνομοσχεδίου. Μάλιστα, όπως αναφέρουν πληροφορίες στο περιστύλιο της Βουλής η μη πρόσκληση των οργάνων της αυτοδιοίκησης ήταν αποτέλεσμα μεθοδευμένων ενεργειών συγκεκριμένων προσώπων.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, «τέτοιου είδους κινήσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες προκαλούν ισχυρό πλήγμα στο θεσμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στο δύσκολο έργο που επιτελεί σε κοινωνικό και αναπτυξιακό επίπεδο σε περίοδο οικονομικής κρίσης».
Το προεδρείο, τα μέλη του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, πρόεδροι των ΠΕΔ και δήμαρχοι από τα Μεσόγεια, είχαν επαφές με τον υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Π. Κουρουμπλή, τον αρμόδιο υφυπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Γ. Μπαλάφα, με τον επικεφαλής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Σταύρο Θεοδωράκη, με το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σ. Παπαδόπουλο, τους βουλευτές της Ν.Δ. Γ. Πλακιωτάκη και Θ. Μπούρα, το βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Β. Κεγκέρογλου και τον Βουλευτή των ΑΝΕΛ Κ. Κατσίκη.
Η απόφαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ συνεδρίασε την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου και συζήτησε το περιεχόμενο του άρθρου 13 που περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο με τίτλο «Μέτρα για την Εφαρμογή της Συμφωνίας Δημοσιονομικών Στόχων και Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων» και άλλων διατάξεων αυτού.
Μετά από διεξοδική συζήτηση μεταξύ όλων των παριστάμενων μελών, αλλά και των εκπροσώπων των ΠΕΔ που παραβρέθηκαν στη συνεδρίαση, εκδόθηκε η παρακάτω απόφαση:
«Η ΚΕΔΕ Ζητά την άμεση απόσυρση του Άρθρου 13.
Η απόσυρση του συγκεκριμένου άρθρου κρίνεται επιβεβλημένη γιατί:
Στερεί από τους Δήμους σε ετήσια βάση θεσμοθετημένους πόρους ύψους δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως προκύπτει από την Ειδική Έκθεση που συνοδεύει το Πολυνομοσχέδιο.
Δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού που ευνοεί τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, σε βάρος των υπόλοιπων πολιτών. Το άρθρο 13 προβλέπει την απαλλαγή των παραχωρησιούχων του Δημοσίου, των ΟΤΑ και του ΤΑΙΠΕΔ από το σύνολο των ανταποδοτικών τελών συλλήβδην. Δηλαδή από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (άρθρο 25 Ν.1828/1989), από το τέλος ακίνητης περιουσίας (άρθρο 24 Ν. 2130/1993), από τα τέλη χρήσης κτημάτων ή υπηρεσιών (άρθρο 19 ΒΔ από 24.09.1958), τέλος χρήσεως ακίνητης περιουσίας κ.λπ.
Υποχρεώνει τους Δήμους να καλύπτουν τα έξοδα των ανταποδοτικών υπηρεσιών τους από μειωμένο αριθμό υπόχρεων και αυτό θα έχει ως ουσιαστικό αποτέλεσμα την αύξηση της επιβάρυνσης με ανισομερή και άδικο τρόπο των νοικοκυριών και των υπόλοιπων επιχειρήσεων που θα εξακολουθούν να υπόκεινται στο καθεστώς πληρωμής ανταποδοτικών τελών.
Η συγκεκριμένη διάταξη δημιουργεί και ζητήματα συνταγματικότητας, αφού ξεκάθαρα παραβιάζονται οι συνταγματικά κατοχυρωμένες αρχές για οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια των ΟΤΑ (άρθρο 102 του Συντάγματος) και η ίση μεταχείριση (άρθρο 4 του Συντάγματος).
Παράλληλα, το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ζητά πάνω στο περιεχόμενο του παραπάνω Πολυνομοσχεδίου τα παρακάτω:
Η δυνατότητα ενοποίησης και μεταφοράς των διαθεσίμων σε ένα λογαριασμό με απόφαση του ΥΠ.ΟΙΚ. να μην περιλαμβάνει τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα, τις Επιχειρήσεις και τα Συλλογικά Όργανα αυτών.
Ότι αναφέρεται σε ευθύνες, αρμοδιότητες και υποχρεώσεις των προϊστάμενων οικονομικών υπηρεσιών να μην περιλαμβάνει τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα, τις Επιχειρήσεις και τα Συλλογικά τους Όργανα.
Η υποχρέωση κατάρτισης συνοπτικού προϋπολογισμού έως 31 Ιουλίου από το ΥΠΕΣ να μην συνιστά υποχρέωση των ΟΤΑ να καταρτίσουν ανάλογα σχέδια, αλλά μόνον εκτιμήσεις και προβλέψεις στοιχείων.
– Το ότι το Υπουργείο Οικονομικών συμπράττει υποχρεωτικά στην έκδοση Κανονιστικών Διοικητικών Πράξεων που προκαλούν δαπάνη και απώλεια εσόδων να μην περιλαμβάνει τους ΟΤΑ, τα Νομικά Πρόσωπα, τις Επιχειρήσεις και τα Συλλογικά Όργανα αυτών, δεδομένου ότι ο έλεγχος αυτός ασκείται ήδη κατά νόμο από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις».
Συνάντηση και στον δημαρχείο Αμαρουσίου
Κατηγορηματική αντίθεση στο άρθρο 13 του πολυνομοσχεδίου και την τροποποίηση διατάξεων για τα εργασιακά εκφράστηκαν και από την διοίκηση και δημοτικές παρατάξεις στον Δήμο Αμαρουσίου, σε συνεργασία που διεξήχθη υπό τον δήμαρχο Γιώργου Πατούλη στο δημαρχείο.
Στη συνάντηση που διεξήχθη σε εποικοδομητικό κλίμα, συμμετείχαν οι δημοτικές παρατάξεις ΕΝΟΤΗΤΑ, ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣ και ΜΑΡΟΥΣΙ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ δια των εκπροσώπων τους, δημοτικό σύμβουλο Πέτρο Κούκουζα, και τον επικεφαλής της παράταξης Κωνσταντίνο Βλάχο αντίστοιχα. Παρόντες ήταν, επίσης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Επαμεινώνδας Γαρδέλης, και από μέρους της Διοίκησης του Δήμου οι Αντιδήμαρχοι Ρένα Χαλιώτη, Γιώργος Ζήκος, Σπύρος Σταθούλης, Δημήτρης Καρλαύτης, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Γιώργος Διδασκάλου.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τροποποίηση του άρθρου 13 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο, μεταξύ άλλων, αφορά στη μη απόδοση ανταποδοτικών τελών στους ΟΤΑ, αλλά και την εξαίρεση των εργατών καθαριότητας από τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.
Ο κ. Πατούλης, χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμα για τη βιωσιμότητα των δήμων τα δρομολογούμενα μέτρα, ενημέρωσε διεξοδικά όσον αφορά στις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε επίπεδο Κεντρικής Ένωσης Δήμων για την ανάδειξη και διεκδίκηση των αιτημάτων δεδομένου ότι αφορούν στο σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης, αναφέρθηκε στη σχετική αλληλογραφία με το υπουργείο Εσωτερικών, στη λήψη απόφασης από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης για απόσυρση του εν λόγω άρθρου που θα εκπροσωπεί το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τέλος, ενημέρωσε για το ανοιχτό ενδεχόμενο που άφησε σε γραπτή ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης, για περαιτέρω βελτίωση του επίμαχου άρθρου 13 του Πολυνομοσχεδίου για τα ανταποδοτικά τέλη των Δήμων.
Η συνάντηση ολοκληρώθηκε αποτυπώνοντας την κατηγορηματική αντίθεση όλων των συμμετεχόντων στις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά στα συγκεκριμένα ζητήματα, τώρα και στο μέλλον, καθώς μία τέτοια εξέλιξη υπονομεύει την προοπτική συνέχισης της λειτουργίας των ΟΤΑ αλλά και την αποτελεσματική ανταπόκρισή τους στην παροχή υπηρεσιών προς τους πολίτες.