3. Ωστόσο, προκειμένου αφενός, να μην υπάρξουν απώλειες στην κοινοτική χρηματοδότηση και αφετέρου, να μην επιβαρυνθεί υπέρμετρα το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων από τα έργα που δεν θα έχουν ολοκληρωθεί στις 31.12.2015, οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε συνεργασία με τις εθνικές αρχές έχουν εξετάσει σε βάθος το θέμα και τα πιθανά σενάρια κλεισίματος των προγραμμάτων 2007-2013. Από την από κοινού εξέταση φαίνεται να προκύπτει ότι τα περιφερειακά προγράμματα του ΕΤΠΑ, στα οποία ως επί το πλείστον τα έργα δήμων περιλαμβάνονται, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο δεν κινδυνεύουν με απώλεια κοινοτικών πόρων.
4. Επιπλέον, η Επιτροπή εκτιμά ότι ένας μεγάλος αριθμός έργων βρίσκεται σε πολύ ώριμο στάδιο, είναι εύλογο να αναμένεται σημαντική απορρόφηση πόρων των κατά τους
τελευταίους μήνες του 2015.
5. Η Επιτροπή, προκειμένου να βοηθήσει τις Ελληνικές αρχές να απορροφήσουν στο σύνολο τους πόρους των διαρθρωτικών Ταμείων έλαβε μια σειρά πρωτοβουλιών συμπεριλαμβανομένης και της αύξησης των χρηματοδοτικών ροών ειδικά για την Ελλάδα. Η τροποποίηση του κανονισμού (EE) αριθ. 1303/2013 προτάθηκε για να αυξηθεί η κοινοτική συμμετοχή κατά 100%. Αυτή η αλλαγή επιτρέπει την ελάφρυνση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 2 δις ευρώ. Επιπλέον, με την κατάργηση του 95% ως όριο πληρωμών, η καταβολή του υπολοίπου 5% πριν το κλείσιμο των προγραμμάτων μεταφράζεται σε ταχύτερη πληρωμή κοινοτικών πόρων στην Ελλάδα. Επίσης, η δυνατότητα μεταφοράς έργων που άρχισαν την περίοδο 2007-2013 στην περίοδο 2014-2020 συμβάλλει στην αποσυμφόρηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.
6. Όσον αφορά το δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 300 εκ ευρώ ως μέρος του δανείου για την ολοκλήρωση των έργων του ΕΣΠΑ.
Οι υπηρεσίες της Γενικής Διεύθυνσης Περιφερειακής Πολιτικής και Αστικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι στη διάθεσή σας για κάθε συμπληρωματική πληροφορία ή διευκρίνιση (Υπεύθυνη Τμήματος: Κα Sabine Bourdy, τηλ + 32 2 2980291 και ηλεκρονική διεύθυνση: Sabine.Bourdv@,ec.europa.eu)».