ΔΗΜΟΣ ΚΗΦΙΣΙΑΣ: Τα «επικίνδυνα έργα» απεντάχθηκαν νωρίς
Στον Δήμο Κηφισιάς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της γενικής γραμματέως και αρμόδιας για τα ευρωπαϊκά προγράμματα, Χριστίνας Κοντάκου, «δεν κινδυνεύουν να χαθούν έργα, αν και είναι δεδομένο ότι σε πολλούς δήμους θα βρεθούν έργα σε κίνδυνο». Το έργο «Δευτερεύον Αποχετευτικό Δίκτυο Δημοτικής Ενότητας Εκάλης» θα πρέπει να τελειώσει μέχρι το τέλος του 2015, αλλά εφόσον μείνει κάποιο μικρό μέρος του ανολοκλήρωτο, θα συνεχιστεί, καθώς η ένταξή του στο ΠΕΠ Αττικής παρέχει λειτουργικότητα στο έργο μέχρι τα τέλη του 2017. Στην περίπτωση του Αποχετευτικού της περιοχής Αδαμών, το έργο πέρασε από το λεγόμενο facing, μια διαδικασία που έχει ως απαραίτητη προϋπόθεση να πρόκειται για έργο άνω των 5 εκατ. ευρώ και να είναι επιλέξιμο και στη νέα προγραμματική περίοδο, κάτι που σημαίνει ότι αυτό απεντάσσεται και ξαναεντάσσεται στο νέο ΕΣΠΑ.
Το έργο κατασκευής του Γ’ Βρεφονηπιακού Σταθμού Νέας Ερυθραίας έχει ολοκληρωθεί και ουσιαστικά μένει η σύνδεσή του με το δίκτυο φυσικού αερίου, ενώ το έργο «Εξοικονόμηση Ενέργειας Νέας Ερυθραίας», που υλοποιείται σε πέντε δημοτικά κτίρια της δημοτικής ενότητας, θα πρέπει να τελειώσει, επίσης, μέχρι τα τέλη του έτους.
Παρόλα αυτά, δυο έργα που αφορούσαν στην «Ενίσχυση Αστικού Πρασίνου στην περιοχή Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης Νέας Ερυθραίας» και στα «Πράσινα Δώματα» στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Ερυθραίας και στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Κηφισιάς, έχουν ήδη απενταχθεί, καθώς κρίθηκαν από τη νέα διοίκηση ως «επικίνδυνα έργα». Όπως αιτιολογήθηκε σχετικά για το έργο του Τριγώνου Εθνικής Αντίστασης, από τον δήμαρχο Γ. Θωμάκο, για το οποίο ο Δήμος κινδύνευσε να πληρώσει πάνω από 5 εκατ. ευρώ, «η βέβαιη απένταξη από τη χρηματοδότηση του έργου μέσω ΕΣΠΑ, θα ερχόταν κυρίως γιατί δεν επανακυρώθηκε επί 11 χρόνια η πράξη εφαρμογής της περιοχής, δεν αποζημιώθηκαν από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου 25 ιδιοκτήτες γης, και δεν διενεργήθηκε ο διαγωνισμός, ούτε καν είχε δημοσιευθεί η ανακοίνωσή του από την προηγούμενη Διοίκηση του Δήμου». Η απένταξη του έργου ήρθε τελικά πέρυσι, τέτοια εποχή περίπου, χωρίς ο Δήμος να την προκαλέσει.
Ενώ για τα «Πράσινα Δώματα», η Χρ. Κοντάκου τονίζει: «Πρόκειται για έργα που δίνονταν σωρηδόν στους δήμους, αλλά πόσα από αυτά είδαμε να έχουν υλοποιηθεί; Κανένα. Για δυο τα σχολεία του Δήμου Κηφισιάς, χρειάζονταν μελέτες στατικής επάρκειας με κανονισμούς και προδιαγραφές του 2010, που κοστίζουν πολύ ακριβά, ενώ δεν ήταν σίγουρο ότι τα κτίρια θα κρίνονταν ασφαλή. Δεν χάσαμε αυτά τα έργα, όπως μας κατηγορούν, απλώς, δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν και προλάβαμε να τα απεντάξουμε».
ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ: Σε κίνδυνο ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Μελισσίων
Κανονικά «τρέχουν» και θα ολοκληρωθούν στην ώρα τους τα δύο προγράμματα «Εξοικονομώ» που αφορούν σε σχολικές υποδομές του Δήμου Πεντέλης, όμως ο «πονοκέφαλος» για τη διοίκηση είναι η κατασκευή, επίσης μέσω ΕΣΠΑ 2007 – 2013, του Βρεφονηπιακού Σταθμού στα Μελίσσια (Ο.Τ. Γ290).
Όπως αναφέρει στην ΑΜΑΡΥΣΙΑ ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημοσθένης Παπακωνσταντίνου, το συγκεκριμένο έργο, το οποίο έχει χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης στις 12 Δεκεμβρίου, θα έχει καταφέρει να πιάσει το 65% με 70% προόδου, ποσοστό που υπερβαίνει το όριο, βάσει του οποίου ένα έργο σταματά να υλοποιείται. Ως εκ τούτου, το μεγάλο στοίχημα της διοίκησης είναι να βρεθούν τα χρήματα για το υπόλοιπο 30%. Με τον Δ. Παπακωνσταντίνου να εκφράζει κατηγορηματικά την πολιτική βούληση το έργο να παραδοθεί, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί, για τη σχολική περίοδο 2016 – 2017. «Θα εξασφαλίσουμε πάση θυσία τα χρήματα που υπολείπονται, αν όχι μέσω δημοσίων κονδυλίων όπως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είτε με ίδιους πόρους του Δήμου, είτε μέσω δανεισμού, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα βρούμε τον τρόπο να το τελειώσουμε» τονίζει ο ίδιος.
Ως προς τα προγράμματα «Εξοικονομώ», ο Δ. Παπακωνσταντίνου λέει: «Το έργο μέσω του ‘’Εξοικονομώ 1’’ που αφορά σε εργασίες υποδομών και εξοικονόμησης ενέργειας στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και το 1ο Γυμνάσιο Μελισσίων, καθώς και τη διαμόρφωση των οδών Πίνδου και Δωδώνης θα έχει ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος».
Εντός των προθεσμιών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αντιδημάρχου, θα ολοκληρωθούν και τα έργα του «Εξοικονομώ 2», που αφορούν στην εξοικονόμηση ενέργειας του 1ου Νηπιαγωγείου Πεντέλης και του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Πεντέλης, συνολικής δαπάνης 198.000 ευρώ.