«Θέλουμε αποτελεσματικές βιώσιμες λύσεις, με μόνο κριτήριο τη βιψσιμότητα των συστημάτων από περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνινκή και τεχνολογική άποψη».
Τις βασικές προτάσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Αττικής που έχουν διαμορφωθεί μέσα από μια διαρκή διαβούλευση με όλους τους Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), καθώς και με όλους τους φορείς της αυτοδιοίκησης σχετικά με τη διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων, ανέπτυξε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, σε ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης.
Ειδικότερα, κατά την τοποθέτησή του στην ημερίδα με θέμα «Εκπαίδευση Δήμων Περιφέρειας Κρήτης σε θέματα ανακύκλωσης», ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε την πάγια και αδιαπραγμάτευτη θέση της ΚΕΔΕ ότι η διαχείριση των Αστικών Στερεών Αποβλήτων είναι αποκλειστική ευθύνη της πρωτοβάθμιας αυτοδιοίκησης, η οποία, όπως ανέφερε, εισπράττει από τους πολίτες ανταποδοτικά τέλη για τις υπηρεσίες διαχείρισης που παρέχει.
Στη συνέχεια, ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι ο δημόσιος χαρακτήρας της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος, ενώ σε σχέση με τη στοχοθεσία, επισήμανε πως «παρουσιάζονται αυθαίρετα ως ρεαλιστικοί στόχοι, για τα επόμενα πέντε χρόνια, στόχοι που προσεγγίστηκαν και σε κάποιες περιπτώσεις επιτεύχθηκαν σε ορίζοντα 20ετίας σε ευρωπαϊκές χώρες με σαφώς καλύτερες υποδομές, οργάνωση, παιδεία, ξεκαθαρισμένο θεσμικό πλαίσιο και αποτελεσματική Δημόσια Διοίκηση».
Σε ότι αφορά στη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) στον τομέα των απορριμμάτων, ο κ. Πατούλης διατύπωσε τη θέση της ΚΕΔΕ ότι πρέπει να εξεταστούν όλες οι δυνατές λύσεις χρηματοδότησης με μόνο κριτήριο τη βιωσιμότητα των συστημάτων από περιβαλλοντική, οικονομική, κοινωνική και τεχνολογική άποψη και να ζητηθεί μια συγκεκριμένη εξέταση των έργων, ένα προς ένα.
Σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στο νησιωτικό χώρο ως προς τη διαχείριση των απορριμμάτων, ο Γιώργος Πατούλης επισήμανε πως «απαιτείται άμεσα μια νέα θεώρηση, με έμφαση στην ανακύκλωση και τη διαλογή στην πηγή, αξιοποίηση των θαλάσσιων μεταφορών και ανάδειξη του εθνικού χαρακτήρα των νησιών.
«Ισχυροί ΦΟΣΔΑ»
Κατά την ομιλία του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε την ανάγκη οι ΦΟΔΣΑ να είναι «ισχυροί», «βιώσιμοι», με επαρκές προσωπικό και διασφαλισμένους πόρους για τις υποδομές διαχείρισης προκειμένου, όπως ανέφερε, να μπορέσουν να επιτελέσουν πραγματικά το ρόλο τους.
Επίσης, πρόσθεσε ότι, σε σχέση με τη χωρική τους αναφορά, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας φορέων διαχείρισης και πέραν του ενός Περιφερειακού Φορέα, χωρίς όμως να παραβιάζεται το επίπεδο της χωρικής ενότητας του νομού (περιφερειακής ενότητας).
«Σε κάθε περίπτωση την ανάγκη αυτή μπορούν να διαπιστώσουν και να έχουν την αποκλειστική ευθύνη να το αποφασίσουν οι φορείς της Α’ βάθμιας Αυτοδιοίκησης, και καμία άλλη κοντόφθαλμη και χωρίς κριτήρια λογική», τόνισε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης.
Την ημερίδα παρακολούθησαν ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μ. Κεφαλογιάννης, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ε. Κουκιαδάκης, οι Δήμαρχοι Ανωγείων Μ. Καλλέργης, Βιάννου Π. Μπαριτάκης, Μινώα-Πεδιάδας Ζ. Καλογεράκης, Χερσονήσου Γ. Μαστοράκης, Αρχάνων Μ. Κοκοσαλάκης και αρκετοί αντιδήμαρχοι καθώς και στελέχη της Υπηρεσίας Καθαριότητας της ευρύτερης περιφέρειας Ηρακλείου.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην Κρήτη ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ μαζί με το δήμαρχο Ηρακλείου Β. Λαμπρινό παρακολούθησε τον όρθρο και τη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που τελέσθηκε στον ιστορικό Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Τίτου στο κέντρο της πόλης και κατέθεσε στεφάνι στον αύλειο χώρο του ναού, για τους σφαγιασθέντες την 25η Αυγούστου του 1898.
«Άμεση δημιουργία νέων φορέων και Πράσινων Σημείων»
Για τον σχεδιασμό διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, η ΚΕΔΕ κατέθεσε συγκεκριμένες προτάσεις, με τις οποίες ξεκαθαρίζει ότι πρέπει με σαφή τρόπο να ξεκαθαρίσει το τοπίο τόσο ως προς την αρμοδιότητα διαχείρισης των αποβλήτων, όσο και στη διαδικασία δημιουργίας Πράσινων Σημείων.
Συνοπτικά, οι προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΕ δια στόματος του προέδρου Γιώργου Πατούλη στην ημερίδα του Ηρακλείου, έχουν ως εξής:
α) Eπιτάχυνση όλων των επιμέρους διαδικασιών και θεσμικών ρυθμίσεων για συγχωνεύσεις, καταργήσεις, διαδικασίες δημιουργίας των νέων φορέων (ΔΙΣΑ), αλλά και του θεσμικού πλαισίου για τα Πράσινα Σημεία και τις εγκαταστάσεις αποκεντρωμένης διαχείρισης.
β) Σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να ακυρώνονται σχεδιασμοί, έργα και διαδικασίες που έχουν δρομολογηθεί την προηγούμενη περίοδο, αλλά μέσα από μεταβατικές διατάξεις να μπορούν όλα αυτά ομαλά να ενσωματωθούν στα νέα δεδομένα.
γ) Ακόμα και αν το νέο θεσμικό για τους Φορείς Διαχείρισης ολοκληρωθεί σύντομα έχοντας ενσωματώσει τις δικές μας παρατηρήσεις, από μόνο του αυτό δεν αρκεί για τη λειτουργική μετάβαση στους νέους φορείς.
Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «η Αυτοδιοίκηση θα συνεχίζει την υπεύθυνη στάση στα θέματα της διαχείρισης των Αστικών Στερεών Αποβλήτων και της Ανακύκλωσης, με στόχο ένα σύγχρονο, λειτουργικό, βιώσιμο τρόπο διαχείρισης».