Τροπολογία με την οποία παρατείνεται εκ νέου από τη λήξη της (31-12-2016) και μέχρι 31-12-2017, η διάρκεια του προγράμματος «Βοήθεια στο σπίτι», καθώς και οι συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου των απασχολουμένων για την παροχή των σχετικών υπηρεσιών, κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου «Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία και ανάπτυξη των φορέων της και άλλες διατάξεις». Σύμφωνα με την τροπολογία, «για την απρόσκοπτη χρηματοδότηση της υλοποίησης του προγράμματος για το χρονικό διάστημα από 1.1.2016 έως και 31.12.2016 μεταφέρονται πόροι από:
α) το λογαριασμό της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων, που τηρείται στο Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών (ΑΚΑΓΕ), μέχρι του ύψους των σαράντα εκατομμυρίων (40.000.000) ευρώ,
β) τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και ειδικότερα τον Ειδικό Φορέα 33 − 220 μέχρι του ύψους των πέντε εκατομμυρίων (5.000.000) ευρώ,
γ) την ειδική εισφορά ασφαλισμένων, που θεσμοθετήθηκε με το άρθρο 138 του Ν. 4052/2012 (Α’ 41) για τη χρηματοδότηση του Προγράμματος «Κατ’ οίκον Φροντίδα Συνταξιούχων» (ΙΚΑ−ΕΤΑΜ), μέχρι του ύψους των δεκατεσσάρων εκατομμυρίων (14.000.000) ευρώ
δ) τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Εσωτερικών, μέχρι του ύψους του ενός εκατομμυρίου (1.000.000) ευρώ».
Τέλος, προβλέπεται ο τρόπος κάλυψης της δαπάνης που υπολείπεται για την ολοκλήρωση του προγράμματος της περιόδου από 1-10-2013 μέχρι 30-9-2014, η οποία καλύπτεται από ποσό που προοριζόταν να καλύψει την επιπλέον απαιτούμενη δαπάνη για την ολοκλήρωση του ίδιου προγράμματος μεταγενέστερης περιόδου (μέχρι 31-12-2015).
Τα είπαν με τους εργαζόμενους
Την Δευτέρα 16 Οκτωβρίου στο υπουργείο Eργασίας, Kοινωνικής Aσφάλισης και Kοινωνικής Aλληλεγγύης, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης των εργαζομένων στο πρόγραμμα, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και της αν. υπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου με το Πανελλήνιο Συντονιστικό Όργανο των εργαζομένων και εκπροσώπους της ΠΟΕ ΟΤΑ, κατά την οποία έγινε ενημέρωση και διάλογος, παρουσία και του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Συντυχάκη. Η Θ. Φωτίου, ενημέρωσε ότι από τις 14 Οκτωβρίου του 2015 έχει ξεκινήσει όλες τις απαραίτητες ενέργειες με τον ορισμό ΟΔΕ, Επιτροπής Σύμβασης, σε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών και δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
• Το πρόγραμμα με τη μορφή που ισχύει έως σήμερα και με τους ίδιους εργαζόμενους, θα παραταθεί για ένα έτος από 01/01/2016 έως και 31/12/2016, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 60 εκ. ευρώ η οποία θα κατανεμηθεί στους φορείς που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα ΑΚΑΓΕ, Γενική Γραμματεία Πρόνοιας και ΙΚΑ – ΤΕΑΜ.
• Αναφορικά με την τρέχουσα σύμβαση, έχουν ήδη καταβληθεί τρεις δόσεις, κατ’ εφαρμογή της σχετικής προγραμματικής σύμβασης, ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία καταβολής της τέταρτης δόσης από τους φορείς που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα. Προκειμένου να κλείσει μέχρι και το τέλος του έτους απαιτείται το ποσό των 5,1 εκ. ευρώ και το ποσό αυτό θα κατανεμηθεί στους φορείς που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα αναλογικά.
• Άμεσα, επίσης, θα ξεκινήσει η επεξεργασία ενός ολοκληρωμένου Πανελλαδικού Δικτύου Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Ηλικιωμένων, ΑμεΑ και ευάλωτων ομάδων. Το δίκτυο αυτό θα χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους (55 εκ. έως και το 2019) και από το ΕΣΠΑ. Στην επεξεργασία του δικτύου αυτού καλούνται να συμμετέχουν και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη «Βοήθεια στο Σπίτι». Σε συνεργασία των συναρμοδίων υπουργείων και σε διάλογο με τους εργαζόμενους θα καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα γίνει η διασφάλιση των ήδη εργαζομένων στις υφιστάμενες δομές καθώς και η διαδικασία προσλήψεων που θα απαιτηθούν, προκειμένου να καλυφθούν οι τυχόν επιπλέον ανάγκες σε προσωπικό.
«Θετική εξέλιξη, να βρεθεί μόνιμη λύση»
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ετήσια παράταση της «Βοήθειας στο Σπίτι», καθώς και των συμβάσεων του εξειδικευμένου προσωπικού, ενώ ζητεί να υπάρξουν πρωτοβουλίες για να βρεθεί οριστική και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Όπως επισημαίνει, «η κατάθεση τροπολογίας αποτελεί μια θετική εξέλιξη και αποδεικνύει ότι οι επαφές και οι πρωτοβουλίες που πραγματοποίησε η ΚΕΔΕ όλο το προηγούμενο διάστημα έφεραν αποτέλεσμα».
Ωστόσο ο Γ. Πατούλης υπογραμμίζει ότι «είναι απολύτως απαραίτητη η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης του προγράμματος, με ταυτόχρονη διασφάλιση απασχόλησης του υφιστάμενου προσωπικού, στην κατεύθυνση μόνιμης, κοινά αποδεκτής λύσης, τόσο για το πρόγραμμα, όσο και για τους εργαζόμενους, οι οποίοι με την αφοσίωση και τις άοκνες προσπάθειές τους στηρίζουν και επικοινωνούν τα οφέλη του προγράμματος στην κοινωνία».
Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ σημειώνει ότι «τόσο οι εργαζόμενοι στο πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, όσο και οι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές, αποτελούν στελέχη τα οποία με τις γνώσεις τους έχουν συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχή υλοποίηση δράσεων και στην υποστήριξη των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων της κοινωνίας μας. Για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο τα συναρμόδια υπουργεία να προχωρήσουν άμεσα στην κατάρτιση νομοθετικού πλαισίου το οποίο θα προβλέπει τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου».