Την πρώτη, διερευνητικού χαρακτήρα και εφ’ όλης της ύλης συνάντηση είχε αντιπροσωπεία στις ΚΕΔΕ με το νέο υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον γ.γ. Κ. Πουλάκη.
Η αντιπροσωπεία στις ΚΕΔΕ, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Γιώργο Πατούλης, τον α΄ αντιπρόεδρο Δ. Καφαντάρη, τον β΄ αντιπρόεδρο Γ. Καραγιάννη και στις επικεφαλής των παρατάξεων Α. Κοιμήση, Γ. Ιωακειμίδη και Δ. Μπίρμπα καθώς και από τον γενικό διευθυντή Ευ. Πάνου, έθεσε στις συζήτηση σειρά ζητημάτων που αποτελούν προτεραιότητα για την ΚΕΔΕ.
Συγκεκριμένα:
Ζητήθηκε να προχωρήσει άμεσα η κατάθεση και ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο προετοίμασε η προηγούμενη πολιτική ηγεσία του υπουργείου, προκειμένου να επιλυθούν άμεσα και επείγοντα θέματα, που αφορούν στη λειτουργία των δήμων.
Ζητήθηκε να αποδοθεί άμεσα και πάντως μέσα στο 2016 η τελευταία δόση των παρακρατηθέντων πρώτης γενιάς ύψους 214 εκ. ευρώ. Τόνισαν δε ότι για το 2017, θα πρέπει να εξευρεθούν τρόποι οικονομικής ενίσχυσης των δήμων, σε αντικατάσταση στις «ένεσης των παρακρατηθέντων». Μέχρι δε να εξεταστεί η απόδοση στις στις γενιάς παρακρατηθέντων, να εξευρεθεί τρόπος ώστε το 2017 να μην καταρρεύσουν οι προϋπολογισμοί των δήμων, διασφαλίζοντας τουλάχιστον ότι η χρηματοδότησή στις θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με το 2016.
Τέθηκε το θέμα στις παράτασης των συμβάσεων καθαριότητας ζητώντας είτε την επανεξέταση στις πρόσφατης ρύθμισης, εισάγοντας το δυνητικό χαρακτήρα στις εφαρμογής στις από στις δήμους, είτε να εξευρεθεί λύση για το κόστος εφαρμογής στις, εκτός των δημοτικών προϋπολογισμών.
Ζητήθηκε η άμεση αντιμετώπιση στις έλλειψης προσωπικού στις δήμους με την άμεση έναρξη στις διαδικασίας στις εθελοντικής κινητικότητας πλεονάζοντος προσωπικού, με προτεραιότητα στις ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους.
Τέθηκε το ζήτημα που έχει δημιουργηθεί με στις δικαστικές διώξεις των δημάρχων, ζητώντας από την ηγεσία του υπουργείου να διασφαλίσει ότι θα μπορούν οι δήμαρχοι να ασκούν ελεύθερα τα καθήκοντά στις , στο πλαίσιο των προβλέψεων του νόμου.
Ζητήθηκε να διαμορφωθεί ειδικό επιχειρησιακό πρόγραμμα στις Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2014-2020» και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει οι Διαχειριστικές Αρχές Τομεακών και Περιφερειακών Προγραμμάτων να προβλέψουν συγκεκριμένες κατηγορίες έργων και δράσεων για στις δήμους.
Σε ότι αφορά στη μεταρρύθμιση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την αλλαγή του Καλλικράτη, ζητήθηκε από την ηγεσία του υπουργείου να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς ο διάλογος, με στόχο τη βελτίωση στις διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων, την αποκέντρωση αρμοδιοτήτων, πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, τη διεύρυνση στις συμμετοχής στις στην τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή, τονίζοντας ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις στις Τοπικής Αυτοδιοίκησης για το μεγάλο αυτό θέμα θα κατατεθούν στο ετήσιο τακτικό συνέδριο στις ΚΕΔΕ στις 1-3 Δεκεμβρίου.
«Στους Δήμους ως τέλος του έτους 214 εκατ. παρακρατηθέντα»
Απαντώντας στα ζητήματα που τέθηκαν εκ μέρους της αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης διευκρίνισε πως σε ό,τι αφορά στο πολυνομοσχέδιο, αυτό θα «χτενιστεί», τονίζοντας ότι τα επείγοντα λειτουργικά ζητήματα που αντιμετωπίζονται από τις διατάξεις του, όσο γίνεται πιο σύντομα θα προωθηθούν προς ψήφιση. Αναφερόμενος στο ζήτημα των παρακρατηθέντων ο κ. Σκουρλέτης ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΚΕΔΕ ότι η τελευταία δόση, ύψους 214 εκατ. ευρώ, θα αποδοθεί στους Δήμους μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους.
Σε ότι αφορά στη ρύθμιση για τις παρατάσεις των συμβάσεων καθαριότητας ο κ. Σκουρλέτης ξεκαθάρισε ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να την πάρει πίσω, αντιθέτως, όπως σημείωσε, κατευθύνεται προς το να βρεθούν λειτουργικές λύσεις.
Για το σημαντικό ζήτημα της αλλαγής του «Καλλικράτη», το χαρακτήρισε κορυφαίο θέμα και ότι στόχος είναι μια ριζοσπαστική μεταρρύθμιση που να λειτουργεί προωθητικά για τον θεσμό της Αυτοδιοίκησης, ενισχύοντας τις αρμοδιότητες και το ρόλο των δήμων.
Για το ίδιο θέμα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Κ. Πουλάκης ανακοίνωσε ότι θα ζητηθεί παράταση 2 έως 3 μηνών για την ολοκλήρωση του έργου της Επιτροπής για την αλλαγή του «Καλλικράτη».
«Θέλουμε τη συνεργασία για εθνικούς λόγους»
Στις δηλώσεις του μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Εσωτερικών, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα είχαμε την πρώτη διερευνητική συνάντηση με τον κ. Σκουρλέτη και του θέσαμε όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον κόσμο της Αυτοδιοίκησης, ζητώντας διάλογο για όλα τα θέματα που μας αφορούν, αλλά και τη συμβολή του υπουργείου στο να μην αιφνιδιάζεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση με αποφάσεις, ρυθμίσεις και πρωτοβουλίες άλλων υπουργείων που πολλές φορές δυσκολεύουν ή ακυρώνουν το ρόλο μας.
Σε ότι αφορά στη μεταρρύθμιση κράτους και αυτοδιοίκησης υπογραμμίσαμε ότι για να γίνει πράξη, για να στηρίξουμε σε αυτήν τη δύσκολη συγκυρία τους συνανθρώπους μας που μας χρειάζονται, για να υπάρξει τοπική και εθνική ανάπτυξη, πρέπει κεντρική κυβέρνηση και δήμοι να συνεργαστούν.
Από την πλευρά της ΚΕΔΕ υπάρχει διάθεση για συνεργασία, όχι από αδυναμία αλλά για εθνικούς λόγους. Ελπίζω να υπάρξει η ίδια διάθεση και από τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, που αν δεν γίνει εμπράκτως τότε θα πάμε στο επόμενο στάδιο της δράσης και της αντίδρασης».