ΚΕΔΚΕ: Χρηµατοδότηση κέντρων πρόληψης
Μετά την παράταση της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ των υπουργείου Εσωτερικών, Υγείας, της ΚΕΔΚΕ, του ΟΚΑΝΑ, της ΕΕΤΑΑ, για τα Κέντρα Πρόληψης έως 31-12-2008, η ΚΕΔΚΕ προχώρησε στην καταβολή των 2.500.000 ευρώ από τους ΚΑΠ προς τα Κέντρα, παρότι το υπουργείο Υγείας και ο ΟΚΑΝΑ δεν έχουν εξοφλήσει τις υποχρεώσεις τους, των προηγούμενων ετών.
Το υπόλοιπο ποσό των 2.500.000 ευρώ, που αφορά στην ολοκλήρωση των υποχρεώσεων της ΚΕΔΚΕ για το έτος 2008, θα καταβληθεί στα Κέντρα με την υπογραφή της νέας πενταετούς Προγραμματικής Σύμβασης, η οποία αναμένεται να υπογραφεί άμεσα από τους συμβαλλόμενους φορείς.
Χωρίς πόρους δεν γίνεται μεταρρύθμιση
Προτάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατατέθηκαν σε ημερίδα με θέμα: «Διοικητική Μεταρρύθμιση: Τοπική Αυτοδιοίκηση με Δημόσιο και Κοινωνικό Χαρακτήρα, στην υπηρεσία του Πολίτη», που πραγματοποίησε στη Θεσσαλονίκη η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ).
Την άποψη ότι τα ζητήματα που σχετίζονται με τη διοικητική μεταρρύθμιση, παρά το γεγονός ότι δεν συμπεριλαμβάνονται στην ημερήσια διάταξη του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, «λόγω και της απόφασης της κυβέρνησης να ‘‘παγώσει» τη διοικητική μεταρρύθμιση, με το πρόσχημα ότι αδυνατεί να εξασφαλίσει τους αναγκαίους πόρους, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης» είναι επίκαιρα, εξέφρασε ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΟΕ – ΟΤΑ Θεμιστοκλής Μπαλασόπουλος. Σημείωσε ακόμη ότι οι όροι της πρέπει να συνδιαμορφωθούν «μέσα από μια κοινωνική διαβούλευση» με τους φορείς, τους εργαζόμενους και την κοινωνία και να αποφευχθούν τα λάθη και οι παραλείψεις που σημειώθηκαν κατά την εφαρμογή του «Καποδίστρια 1».
«Η πραγματική αιτία που η διοικητική μεταρρύθμιση οδεύει στα αζήτητα είναι ότι όλη η συζήτηση το προηγούμενο χρονικό διάστημα με ευθύνη και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αναλώθηκε ουσιαστικά στο χωροταξικό σχεδιασμό των ΟΤΑ, χωρίς να υπάρξει συζήτηση για τα πραγματικά προβλήματα, όπως πόρους, αρμοδιότητες κ.λπ.», είπε ο κ. Μπαλασόπουλος.
«Η Διοικητική Μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι αποτελεσματική, εάν δεν στηριχθεί στην αξιολόγηση των προηγούμενων, εάν δεν αποσαφηνιστούν τα όρια της κρατικής παρουσίας και αν δεν υπάρξουν σοβαρές φορολογικές ρυθμίσεις για να χρηματοδοτηθούν οι νέοι θεσμοί», τόνισε στην εισήγησή του ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρος.
Τις απόψεις τους για τις προοπτικές και τους στόχους μιας νέας διοικητικής μεταρρύθμισης κατέθεσαν επίσης στους χαιρετισμούς τους, οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης και του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και ως εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας του ΣΥΝ Θεσσαλονίκης Νίκος Παυλίδης.
Τα θέματα που αφορούν την αλλαγή των δομών της αυτοδιοίκησης και τη διασαφήνιση του πλαισίου επιχειρήσεων των ΟΤΑ με στόχο «τη διασφάλιση του κοινωνικού χαρακτήρα», τη στελέχωση των ΟΤΑ, το σχεδιασμό της ανακύκλωσης και της διαχείρισης απορριμμάτων, το ασφαλιστικό και το μισθολόγιο, αλλά και γενικότερα τις τομές που απαιτούνται στο δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, ανέλυσαν επίσης, ο γ.γ. της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Ηλιόπουλος, στελέχη της ΠΟΕ – ΟΤΑ, εκπρόσωποι της ΔΕΥΑΔ και της ΕΝΑΕ.