Επεισοδιακά ξεκίνησαν οι εργασίες του τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ στη Θεσσαλονίκη, με την είσοδο εκπροσώπων Σωματείων Εργαζομένων σε προγράμματα Προνοιακών Δομών, Δημοτικών Υπαλλήλων καθώς και Εστιατόρων της Θεσσαλονίκης που διαμαρτύρονταν για το Δημοτικό φόρο και τα τέλη. Επίσης, ψήφισμα απέδωσε στο προεδρείο αντιπροσωπεία της ΠΟΕΣΥ, διαμαρτυρόμενη για τη μετατροπή των δημοτικών ραδιοφωνικών σταθμών σε ανώνυμες εταιρείες.
Οι εργασίες
Καλωσορίζοντας τους 2500 συνέδρους, ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Β. Παπαγεωργόπουλος χαρακτήρισε το Συνέδριο εξαιρετικά κρίσιμο. Αναφέρθηκε στους στόχους της Αυτοδιοίκησης, όπως τον περιορισμό του κράτους εξουσίας υπέρ της Αυτοδιοίκησης και τη μεταβίβαση σε αυτήν των αρμοδιοτήτων που της αναλογούν. Ως προς το θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο κ. Παπαγεωργόπουλος εξέθεσε το αίτημα για μείωση των αυτοδιοικητικών μονάδων 2ου και 1ου βαθμού και τον εξοπλισμό τους με αρμοδιότητες και εφόδια ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του λαού και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΠΤΑ, τα οποία παραμένουν ανεκμετάλλευτα , αφού μόνο το 40% -όπως είπε-απορροφώνται. Μίλησε επίσης για την αναγκαιότητα μητροπολιτικών δομών στα μεγάλα αστικά κέντρα της χώρας.
Ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος μετά την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου απάντησε εκθέτοντας περιληπτικά το έργο της κυβέρνησης στα αυτοδιοικητικά θέματα και συγκρίνοντας τις πολιτικές των δύο κυβερνήσεων.
Ενισχύσεις
Ειδικότερα, ο κ. Παυλόπουλος είπε πως η σημερινή κυβέρνηση έπραξε πράγματα που δεν είχαν πραγματοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν. Παρότι η Τ.Α. έχει τεράστια οικονομικά προβλήματα, είπε, συγκριτικά με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και δεδομένης της κρίσιμης οικονομικής συγκυρίας, έχουν γίνει πολλά. Συγκεκριμένα δίδονται στην Αυτοδιοίκηση, με τον προϋπολογισμό του 2009, 62 εκατομμύρια, καθώς και το 90% από τα τέλη κυκλοφορίας. Επίσης, ο υπουργός τόνισε πως οι πόροι από τους ΚΑΠ αυξήθηκαν κατά 22%. τη διετία 2008-2009.
Ο «Καποδίστριας 2»
Όσον αφορά στο θέμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο υπουργός επανέλαβε πως ο αριθμός των ΟΤΑ πρώτου βαθμού θα είναι, όταν υλοποιηθεί η μεταρρύθμιση, 350 με 400 Δήμοι, καθώς και ορισμένες, λίγες κοινότητες που θα διατηρηθούν για ιστορικούς λόγους.
Αναφερόμενος στις κατευθύνσεις της διοικητικής μεταρρύθμισης για τον 2ο βαθμό, ο υπουργός υποστήριξε παλαιότερες θέσεις της κυβέρνησης για αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης και διατήρησης του Νομού ως αποκεντρωμένης μονάδας της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Τόνισε επίσης πως, όσον αφορά το εκλογικό σύστημα, δεν πρόκειται να καταργηθεί το 42% ποσοστό που προσφέρει σταθερότητα στην Αυτοδιοίκηση.
Τέλος, όσον αφορά τις προνοιακές δομές, εκπρόσωποι των οποίων έκαναν αισθητή την παρουσία τους στην αίθουσα του συνεδρίου, ο υπουργός τους ευχαρίστησε για την προσφορά τους και δεσμεύτηκε πως θα κάνει τα πάντα έως το τέλος του χρόνου να εγγυηθεί τη διατήρησή τους.
Γενναία μέτρα
Ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ, Δημ. Δράκος, χαιρέτισε τις δεσμεύσεις, όπως είπε, τόσο του υπουργού Εσωτερικών, όσο και του αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την υλοποίηση της Διοικητικής Μεταρρύθμισης, η οποία δεν ματαιώνεται, αλλά ενισχύεται με τη συνέχιση των διαβουλεύσεων.
Ο κ. Δράκος στο τέλος της ομιλίας του, τόνισε πως παρά την οικονομική στήριξη της Αυτοδιοίκησης, χρειάζεται γενναία φορολογική μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει την πραγματική αποκέντρωση ώστε να οδηγηθεί στη Διοικητική Μεταρρύθμιση.