Μετά το Μέγα-σκάνδαλο της εκπομπής ρύπων, φαίνεται ότι τα προβλήματα στον γερμανικό όμιλο συνεχίζονται! Τον περασμένο Μάρτιο, ο όμιλος Volkswagen ανακάλεσε περίπου 800.000 οχήματα σε όλο τον κόσμο, για την αντιμετώπιση ενός προβλήματος στα πεντάλ αυτοκινήτων της μάρκας Φολκσβάγκεν αλλά και της μάρκας Porsche.
Η ανάκληση αφορά 391.000 αυτοκίνητα Touareg της VW και 409.477 αυτοκίνητα Cayenne της Πόρσε, που συναρμολογήθηκαν από το 2011 ως το 2016, διευκρίνισε ο όμιλος σε δύο χωριστές ανακοινώσεις του. Το πρόβλημα αφορά ένα χαρακτηριστικό ασφαλείας του ενός από τα πεντάλ των οχημάτων αυτών. «Εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ενός ελέγχου» και πλέον έχει «διορθωθεί» στα οχήματα των ίδιων τύπων που παράγονται σήμερα.
Μερικές ημέρες νωρίτερα ο όμιλος είχε ανακοινώσει την ανάκληση 177.000 αυτοκινήτων Passat, λόγω ενός πιθανού προβλήματος στα ηλεκτρικά τους, ενώ τον Φεβρουάριο είχε γνωστοποιήσει, όπως και άλλες γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, την ανάκληση 680.000 οχημάτων στις ΗΠΑ λόγω ενός πιθανόν ελαττωματικού αερόσακου, παραγωγής της ιαπωνικής Takata, με τον οποίο ήταν εφοδιασμένα.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προσπαθεί ακόμη να συνέλθει από το σκάνδαλο που προκάλεσε η αποκάλυψη, τον Σεπτέμβριο, πως είχε εγκαταστήσει παράνομα λογισμικό παραποίησης των αποτελεσμάτων των ελέγχων εκπομπών ρύπων των ντιζελοκινητήρων 11 εκατομμυρίων αυτοκινήτων της διεθνώς.
Πλήγμα ανεξίτηλο!
Χαρακτηριστικό είναι το άρθρο-κόλαφος για τον Όμιλο VW/Audi, που έγραψε ο γνωστός Γερμανός δημοσιογράφος και εκδότης της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Der Freitag», Jacob Augstein . Παραθέτουμε ορισμένα αποσπάσματα του μνημειώδους αυτού άρθρου:
«Η Φολκσβάγκεν δεν είναι μια τυχαία επιχείρηση. Είναι – εξαιτίας της ιστορίας, του μεγέθους και της δομής των μετοχικών της κεφαλαίων – η κατεξοχήν γερμανική επιχείρηση.
Τι είδους επιχείρηση είναι αυτή, που χρησιμοποιεί τη δύναμή της – την τεχνολογία – για να παραβιάζει νόμους; Τι είδους άνθρωποι είναι αυτοί που πάνε το πρωί στη δουλειά για να κάνουν παράνομες πράξεις; Δεν είναι μεμονωμένα άτομα που φέρουν την ευθύνη. Είναι μια ολόκληρη επιχείρηση, η οποία, αφού έχει χάσει την αίσθηση του μέτρου, καταπατά τους νόμους. Όταν η παραβίαση του νόμου είναι μέρος της επαγγελματικής δραστηριότητας κάποιων, τότε μπορούμε να μιλάμε για επαγγελματίες κακοποιούς. Και όταν οι εγκληματικές πράξεις είναι καλά οργανωμένες, τότε μπορούμε να μιλάμε για οργανωμένη εγκληματική δράση.
Γιατί η Φολκσβάγκεν παραβίασε τους νόμους; Από απληστία. Σχεδόν 600.000 εργαζόμενοι, 200 δισ. ευρώ τζίρος, 119 εργοστάσια — η Φολκσβάγκεν κατασκευάζει το ένα στα οχτώ αυτοκίνητα που πωλούνται παγκόσμια. Δεν φτάνει. Η εταιρεία πρέπει να γίνει πιο μεγάλη, ισχυρή και κερδοφόρα. Ο αμερικανός χρηματιστής Ιβάν Μπέσκι είχε πει, μιλώντας την δεκαετία του 1980 σε φοιτητές οικονομικών στο Μπέρκλεϋ: «Είναι μια χαρά να είστε άπληστοι. Θέλω να το ξέρετε αυτό. Πιστεύω ότι η απληστία είναι μια υγιής ιδιότητα. Μπορείτε να είστε άπληστοι και να αισθάνεστε καλά γι’ αυτό». Λίγο αργότερα, ο Μπέσκι συνελήφθη από τις αρχές επιτήρησης του χρηματιστηρίου για παράνομες συναλλαγές και καταδικάστηκε σε τρεισήμισι χρόνια φυλάκιση και 100 εκατομμύρια δολάρια πρόστιμο. Στην ταινία του «Wall Street» ο Όλιβερ Στόουν τον απαθανατίζει στην απεχθή φιγούρα του Γκόρντον Γκέκκο.
Δεν υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα στην Φολκσβάγκεν και στον Μπέσκι»!
Σ.σ. Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο spiegel online, στις 24.9.2015.
Πηγή: http://www.reporter.gr/