Fiat Fullback 2.4 d
Σε νέα… χωράφια μπαίνει με το νέο Fullback η Fiat Professional , συγκεκριμένα στην κατηγορία των pick-up.. Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση, προκειμένου ο Ιταλός κατασκευαστής να διεισδύσει στην σημαντικότερη υποκατηγορία των ελαφρών επαγγελματικών οχημάτων. Με μοναδικά χαρακτηριστικά σχεδίασης και χωροταξικής κατανομής, τη στιβαρή κατασκευή και τη αξιοπιστία που εξασφαλίζει η συνεργασία με την πολύπειρη στην συγκεκριμένη αγορά Mitsubishi, η Fiat φαίνεται να έχει υψηλές προσδοκίες από άποψη μεριδίου.
«Fullback», στην πραγματικότητα, είναι μια θέση-κλειδί στο αμερικανικό ποδόσφαιρο και στο ράγκμπι, ο τελευταίος παίκτης στην άμυνα και προσδιορίζει έναν παίκτη ικανό να δώσει λύσει σε οποιαδήποτε κατάσταση. Το συγκεκριμένο πνεύμα του νικητή θέλει να επικοινωνήσει με το νέο αυτό όχημά της η Fiat Professional.
Η γκάμα περιλαμβάνει δύο τύπους αμαξώματος (Extended Cab και Double Cab) και εκδόσεις εξοπλισμού που ικανοποιούν τις απαιτήσεις των καταναλωτών. Το Fullback είναι εξοπλισμένο με όλα τα σύγχρονα συστήματα ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας όπως ABS με EBD, ESP, Hill Holder, ASR, επτά αερόσακους κλπ. Ο εσωτερικός εξοπλισμός περιλαμβάνει μεταξύ άλλων καθίσματα ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος, δερμάτινο τιμόνι με χειριστήρια για ηχοσύστημα & bluetooth, δερμάτινο επιλογέα ταχυτήτων, αυτόματο κλιματισμό κ.α.
Το Fullback διαθέτει σπορ αναλογίες και μικρό εμπρός πρόβολο. Το μπροστινό μέρος χαρακτηρίζεται από το ιταλικό στιλ που ακολουθεί το νέο στιλιστικό αποτύπωμα της μάρκας και φυσικά το διαφοροποιεί από το αρχέτυπο Mitsubishi L200. Οι πλευρές έχουν διακριτικές ραβδώσεις για τη βελτίωση της αεροδυναμικής του αμαξώματος, ενώ και το πίσω μέρος είναι όμορφα «συνδεδεμένο» με την καμπίνα.
Οι εσωτερικοί χώροι αντανακλούν τη λειτουργικότητα ενός οχήματος εργασίας, καθώς και την άνεση και την κομψότητα ενός κορυφαίου SUV. Οι διαθέσιμοι χώροι για τους επιβάτες είναι από τους μεγαλύτερους της κατηγορίας, με ιδιαίτερα μεγάλα καθίσματα για τον οδηγό και τον συνοδηγό. Τα εν λόγω καθίσματα είναι φαρδιά, τύπου μπάκετ και ενώ φαινομενικά δείχνουν άνετα, σε πολύωρες διαδρομές ίσως κουράσουν λόγω της «ρηχής» κατασκευής τους τόσο στην έδρα όσο και στην πλάτη. Θήκες για μικροαντικείμενα υπάρχουν παντού, όπως και ποτηροθήκες, η θέση των οποίων ωστόσο δεν διακρίνονται για την καλή τους εργονομία.
Υπάρχουν δύο επίπεδα εξοπλισμού για τους εσωτερικούς χώρους. Το πρώτο διαθέτει ένα σημαντικό αλλά λειτουργικό ταμπλό με ραδιόφωνο, CD και MP3 player, Bluetooth και άνετα υφασμάτινα καθίσματα. Το δεύτερο προσφέρει ευχάριστα καλαίσθητους εσωτερικούς χώρους με ιδιαίτερη προσοχή στα σημεία και στον εξοπλισμό, ένα δίχρωμο μαύρο/ασημί ταμπλό και δερμάτινα ή υφασμάτινα καθίσματα. Το αποτέλεσμα είναι ο σωστός συνδυασμός των αναγκών τόσο ενός επαγγελματία όσο και κάποιου οδηγού που αναζητάει την ευχαρίστηση και την άνεση της οδήγησης.
Το Fullback διατίθεται με κινητήρα πετρελαίου 2.4 λίτρων σε δύο εκδόσεις ισχύος, με 150 ή 180 ίππους, ενώ συνδυάζεται με ένα 6τάχυτο μηχανικό κιβώτιο ή 5τάχυτο αυτόματο κιβώτιο. Όλες οι εκδόσεις είναι εξοπλισμένες με σύστημα επιλεκτικής τετρακίνησης (4WD) μέσω του οποίου παρέχεται η δυνατότητα επιλογής μεταξύ κίνησης στους δύο τροχούς, στους τέσσερις τροχούς ή κίνησης στους τέσσερις τροχούς και υπο-πολλαπλασιασμό των σχέσεων.
Volkswagen e-Up
Θερμός οπαδός της ηλεκτροκίνησης, ήδη από τα πρώτα υβριδικά μοντέλα της Toyota και της Honda, δεν είχα αξιωθεί να δοκιμάσω κάποιο από τα αμιγώς ηλεκτρικά που κυκλοφορούν εδώ και καιρό στην Ελλάδα. Το ρόδι έσπασε και η αρχή έγινε με το γνωστό μίνι της Volkswagen, το ηλεκτροκίνητο Up.
Κάθε αρχή και δύσκολη, βέβαια. Η αυτονομία της μπαταρίας αρκεί για κάπου 80 χιλιόμετρα τον χειμώνα, και μάλιστα χωρίς καλοριφέρ! Η φόρτιση από απλή πρίζα σούκο διαρκεί κάπου 9 ώρες. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο πρέπει να… πριζώνεται με κάθε διαθέσιμη ευκαιρία! Και μάλιστα με ένα ειδικό καλώδιο μικρού μήκους, ενώ απαγορεύεται η χρήση μπαλαντέζας! Το κόστος για 100 χιλιόμετρα κυκλοφορίας με το e-up! είναι περίπου 3 ευρώ και μόνο κινητήρες φυσικού αερίου μπορούν να ανταγωνιστούν.
Όμως τα πάντα συνηθίζονται και για τα πάντα υπάρχει απάντηση. Όταν βρεθεί η κατάλληλη… πρίζα, ο προγραμματισμός είναι θέμα που εναπόκειται στον κάθε έναν. Και έτσι οι μετακινήσεις εντός πόλης εξυπηρετούνται σχετικά εύκολα, αν δεν ξεπερνούν τα 100 χιλιόμετρα. Δηλαδή, μια απόσταση σπίτι-γραφείο 40 χιλιομέτρων καλύπτεται με άνεση σε ημερήσια βάση, αφήνοντας περιθώριο ασφαλείας. Φυσικά τα ταξίδια ανήκουν σε άλλη κατηγορία, την οποία προς το παρόν δεν αποτολμήσαμε…
Σε σχέση με τον προϋπάρχοντα ανταγωνισμό, η Ford όσο και η VW προτίμησαν ένα διαφορετικό δρόμο, βασίζοντας τα ηλεκτρικά οχήματά τους σε ήδη υπάρχοντα μοντέλα. Θεωρούν πως μια τέτοια προσέγγιση τους επιτρέπει να ρίξουν το κόστος, αφού μοιράζονται τα ίδια μέρη και έχουν μεγαλύτερη ευελιξία ως προς την παραγωγή, ανάλογα με τη ζήτηση.
Το ηλεκτρικό μοτέρ των 82 ίππων και 21,5 κιλών ροπής βρίσκεται στο εμπρός μέρος. Η συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου 18,7 kWh ζυγίζει 230 κιλά και είναι τοποθετημένη κάτω από το πάτωμα, έτσι που το κέντρο βάρους του e-up! είναι χαμηλότερο από ενός συμβατικού με θερμικό κινητήρα. Δεν υπάρχει κανέναν συμβιβασμός όσον αφορά τους χώρους, ενώ και ο πίνακας οργάνων είναι παρόμοιος, αν εξαιρέσεις τα όργανα για τη φόρτιση της μπαταρίας και την οικονομική οδήγηση.
Υπάρχουν τρία προγράμματα οδήγησης: Normal, eco και eco plus. Τα δύο τελευταία μειώνουν την ιπποδύναμη και τη λειτουργία διαφόρων ηλεκτρικών συστημάτων, ανάλογα με το πόσο οικονομικά θέλεις να οδηγήσεις. Ο χειμώνας μειώνει την αυτονομία, το ίδιο και η χρήση καλοριφέρ και φώτων. Όποιος είναι… σπάταλος από χαρακτήρα, θα πάρει δωρεάν μαθήματα οικονομίας!
Μετά τις πρώτες δυσκολίες συνηθίσαμε την φιλοσοφία του ηλεκτροκίνητου μίνι και προετοιμαζόμαστε για το αντίστοιχο e-Golf! Πάντως είναι σαφές ότι σε αυτά τα πρώτα βήματα της ηλεκτροκίνησης, η αναλογία κόστους/απόσβεσης είναι πολύ δύσκολο να προσελκύσει μαζικά αγοραστές, Τα 28.000 ευρώ της τιμής κτήσης είναι κατά πολύ χαμηλότερα π.χ. από το ανταγωνιστικό μοντέλο της BMW, όμως παραμένει και πάλι υψηλά και απευθύνονται κυρίως στους… «έχοντες» και περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους! Αλλά μήπως έτσι δεν ξεκίνησαν και τα πρώτα υβριδικά μοντέλα; Πόσα χρόνια χρειάστηκαν, για παράδειγμα, μέχρι οι Έλληνες… ταξιτζήδες να αντιληφθούν ότι συμφέρει απόλυτα η αγορά ενός Prius;
Τεχνολογία Ηλεκτρικός σύγχρονος κινητήρας μόνιμου μαγνήτη, μπαταρία ιόντων λιθίου 18,7kWh, συνεχής ισχύς 40 KW (54 PS) και μέγιστη 60 KW (82 PS), ροπή 21,4 kgm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 12,4”
Τελική ταχύτητα 130 km/h
Κατανάλωση 11,7 kWh/100 km
Αυτονομία 120-165 km (καλοκαίρι) 80-120 km (χειμώνας)
Εκπομπές CO2 –
Διαστάσεις 3.540 x 1.645 x 1.477 mm
Βάρος 1.139 kg