Στην τελετή λήξης, του 59ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2018 το Ελληνικό Κέντρο Κινηματόγραφου (ΕΚΚ) έδειξε έμπρακτα τη στήριξη και συμμετοχή του στο θεσμό απονέμοντας δύο βραβεία και χορηγώντας ένα ακόμα.
Πρόκειται για τα βραβεία σε Πρωτοεμφανιζόμενο Έλληνα Σκηνοθέτη / Πρωτοεμφανιζόμενη Ελληνίδα Σκηνοθέτιδα, που κάνει πρεμιέρα στο επίσημο πρόγραμμα, το οποίο απέσπασε ο Στηβ Κρικρής (στη φωτογραφία) για την ταινία του, «The Waiter» (Ελλάδα) με το σκεπτικό πως «στην ταινία του αναγνωρίζεται ένας ολοκληρωμένος κόσμος με αφηγηματική οικονομία, δομημένη οπτική αφήγηση και συντεταγμένες ερμηνείες» και το Best Location Award, το οποίο θεσμοθετείται για πρώτη φορά από τη Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ και απονεμήθηκε στον Δημήτρη Χαλκιαδάκη, Location Manager για την ταινία «The Waiter», του Στηβ Κρικρή, με το σκεπτικό πως «έδωσε τη δυνατότητα στον σκηνοθέτη να δημιουργήσει ένα ομοιογενές περιβάλλον που υπηρετεί τις ανάγκες της μυθοπλασίας με τις εξαιρετικές προτάσεις και επιλογές του, τόσο στον αστικό χώρο όσο και στο φυσικό περιβάλλον».
Η φετινή κριτική επιτροπή για τα δύο βραβεία που απένειμε το ΕΚΚ αποτελούνταν από τα στελέχη του: Πάνο Θωμαΐδη, Διευθυντή Ανάπτυξης και Παραγωγής, Βένια Βέργου, Διευθύντρια του Hellenic Film Commission (στη φωτογραφία) και Κωνσταντίνο Αϊβαλιώτη, Διευθυντή Προώθησης-Hellas Film. Επιπροσθέτως, το ΕΚΚ χορήγησε το βραβείο για την Καλύτερη Ταινία του διαγωνιστικού προγράμματος Virtual Reality, το οποίο απένειμε η κριτική επιτροπή του φεστιβάλ στην ταινία «Ουλή» των Νίκο Κασαβέκια και Μαρτίν Αλέ (Γαλλία, ΗΠΑ). Στην τελετή λήξης εκτός από τους διευθυντές-μέλη της κριτικής επιτροπής των βραβείων του ΕΚΚ, εκ μέρους του οργανισμού παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος του Δ.Σ., Δημήτρης Παπαϊωάννου και τα μέλη, Κυριάκος Αγγελάκος, Αργύρης Θέος και Κωνσταντίνος Δήμος, καθώς και ο Γενικός Διευθυντής, Βασίλης Κοσμόπουλος.
Συνολικά 15 ταινίες και 2 projects που υποστηρίζει το ΕΚΚ μέσα από τα προγράμματά του, είτε για την ανάπτυξη και παραγωγή ελληνικών κινηματογραφικών παραγωγών ή διεθνών συμπαραγωγών είτε για την προώθησή τους, προβλήθηκαν και ξεχώρισαν στο φεστιβάλ. Πιο συγκεκριμένα από αυτές διακρίθηκαν οι παρακάτω ταινίες: με το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας η Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου για την ερμηνεία της στην ταινία «Η Δουλειά της» του Νίκου Labôt (Ελλάδα, Γαλλία, Σερβία), με Πρώτη Ειδική Μνεία η ταινία «Φυγαδεύοντας τον Χέντριξ» του Μάριου Πιπερίδη (Κύπρος, Γερμανία, Ελλάδα), με το Βραβείο της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Κινηματογράφου – FIPRESCI και το Δεύτερο Βραβείο της ΕΡΤ η ταινία «Παύση» της Τώνιας Μισιαλή (Κύπρος, Ελλάδα), με το Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου η ταινία «Ακίνητο Ποτάμι» του Άγγελου Φραντζή (Ελλάδα, Γαλλία, Λετονία) και τέλος, με το Βραβείο Νεότητας Καλύτερης Ταινίας «Η Δεξιά Τσέπη του Ράσου» του Γιάννη Β. Λαπατά (Ελλάδα).
Εν τω μεταξύ, ταινίες που έχει υποστηρίξει το ΕΚΚ στο παρελθόν προβλήθηκαν στο πλαίσιο του Αφιερώματος στο Ελληνικό Queer Σινεμά, μιας σημαντικής πρωτοβουλίας που ενισχύει την ορατότητα και αποδοχή κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων μέσω του κινηματογράφου, στο Αφιέρωμα στον Ιορδάνη Ανανιάδη και στις προβολές των βραβευμένων ταινιών του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας 2018. Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ το ανανεωμένο περίπτερο του ΕΚΚ στο χώρο της Αγοράς αποτέλεσε ένα χώρο δικτύωσης επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας με στόχο την πληροφόρηση για τις διαδικασίες χρηματοδότησης παραγωγών και συμπαραγωγών, την προώθηση των ελληνικών ταινιών σε φεστιβάλ του εξωτερικού, καθώς επίσης και την παρουσίαση των δυνατοτήτων κινηματογράφησης ξένων παραγωγών στην Ελλάδα. Οι επισκέπτες του είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με εκπροσώπους του ΕΚΚ από όλες τις διευθύνσεις του και να ενημερωθούν για τα χρηματοδοτικά του προγράμματά και τις ευκαιρίες συνεργασίας.
Τέλος, η Διεύθυνση Hellenic Film Commission του ΕΚΚ ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Αγοράς παρουσίασε στο Training Day, στις 6 Νοεμβρίου, τη δραστηριότητά της για την προσέλκυση ξένων παραγωγών στην Ελλάδα και τις παρεχόμενες ενέργειες για τη διευκόλυνσή τους, ενώ ανέδειξε τις μέχρι τώρα δράσεις της στο εξωτερικό (Βομβάη, Σανγκάη, Λος Άντζελες κ.λπ.), καθώς και την εμπειρία μεγάλων ξένων παραγωγών που έκαναν γυρίσματα στην Ελλάδα αυτή τη χρονιά. Ακόμα, ανακοίνωσε τη φετινή της υποψηφιότητα στο διαγωνισμό Best European Location Award του EUFCN, η οποία είναι η Κέρκυρα για τη βρετανική τηλεοπτική σειρά THE DURRELLS.
Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης -και φέτος- απέδειξε επάξια τη δυναμική της ανάπτυξής του, ενώ το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, σταθερός συνεργάτης του Φεστιβάλ, έχει θέσει ως βασικό στρατηγικό στόχο την ουσιαστική σύμπραξη και συνέργεια με θεσμούς και οργανισμούς, που μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης και βιομηχανίας εντός και εκτός συνόρων.
φωτογραφία: Motionteam – Βερβερίδης Βασίλης