Ένα αλφαβητικό λεξικό δόθηκε στη δημοσιότητα προ ημερών με μεγάλη ιστορική σημασία για το χώρο του κινηματογράφου. Πρόκειται για «Τα σινεμά της Αθήνας 1896 – 2013» του δημοσιογράφου Δ. Φύσσα, στο οποίο υπάρχουν συγκλονιστικές πληροφορίες για όλες τις κινηματογραφικές αίθουσες που έχουν κτιστεί μέσα στα όρια του δήμου Αθηναίων από τότε που άρχισε να υπάρχει κινηματογράφος στη χώρα μας (1896) μέχρι τις μέρες μας.
Αίθουσες που εξακολουθούν να υπάρχουν και να λειτουργούν αλλά και αίθουσες που έχουν προ καιρού πάψει να είναι κινηματογράφοι και έχουν δώσει την θέση τους σε σούπερ μάρκετ ή άλλες επιχειρήσεις. Κάποια δε, είναι απλώς άδεια κτήρια που παρότι εξακολουθούν να υπάρχουν ως χώροι, στην ουσία είναι σαν να μην υπάρχουν.
Όλα αυτά τα στοιχεία βρίσκονται σ’ αυτό το λεξικό του Δ. Φύσσα. Σε ένα σύνολο 960 σελίδων, υπάρχουν 600 περίπου λήμματα εκ των οποίων τα 550 αφορούν αίθουσες. Αίθουσες όλων των ειδών: Χειμερινές και θερινές, λαϊκές και «αριστοκρατικές», τσοντάδικα και art cinemas. Το κάθε λήμμα περιέχει πληροφορίες για την ιστορία της κάθε αίθουσας. Από πού προήλθε η ονομασία της, πότε ξεκίνησε η λειτουργία της, αξιοπερίεργα περιστατικά που συνέβησαν εκεί αλλά και ταινίες που προβλήθηκαν στην οθόνη της.
Αυτό το ιστορικής σημασίας λεξικό όμως, μπορεί να βρεθεί μόνον στο διαδίκτυο. Το κόστος όμως ήταν απαγορευτικό για μια έντυπη έκδοση όπως είπε ο κ. Φύσσας στη συνέντευξη τύπου που μας παραχώρησε, ο οποίος προσέγγισε αρκετά ιδρύματα, κρατικούς ή ημικρατικούς φορείς για να ζητήσει ο χρηματοδότηση κάτι που δεν έγινε εφικτό.
Ανάμεσα στους ανθρώπους που παρακολούθησαν την εκδήλωση ήταν οι συγγραφείς Θανάσης Βαλτινός και Τάσος Γουδέλης, ο ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης (του οποίου το βιβλίο «Ολοι μαζί τώρα» υπήρξε βοήθημα του Φύσσα), αιθουσάρχες και απλοί άνθρωποι που βοήθησαν τον κ. Φύσσα στο πόνημά του. Κάποιους μάλιστα τους συνάντησε στον δρόμο ενώ αναζητούσε τους χώρους που έψαχνε. «Ο τρόπος άντλησης πληροφορίας είναι οι γριές στις πολυκατοικίες και οι γέροι στα καφενεία», είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Φύσσας. «Μια τέτοια δουλειά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς μια επίσκεψη στο αστικό οικόπεδο, στον ίδιο τον χώρο όπου φιλοξένησε την αίθουσα.»
Τα «Σινεμά της Αθήνας» είναι η πρώτη προσπάθεια των εκδόσεων της Εστίας να κυκλοφορήσουν βιβλίο αποκλειστικώς στο διαδίκτυο.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το βρουν στην ιστοσελίδαwww.hestia.gr στην ιστοσελίδα www.booksreview.gr και αλλού.
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΟΛΥΔΩΡΟΣ