«Για πρώτη φορά μετά τον ‘Τόπο’ της Αντουανέτας Αγγελίδου ο ελληνικός κινηματογράφος έχει να επιδείξει μια ταινία που ιχνηλατεί το ζήτημα της ταυτότητας και της ανάκτησης των ριζών, αποκαθαρμένο από τις διανοουμενίστικες εμμονές περασμένων δεκαετιών. Στο οικογενειακό άλμπουμ της ταινίας Το Δέντρο και η Kούνια της Μαρίας Ντούζα, μέσα σε πέντε σεναριακές μέρες παρελαύνουν έξι δεκαετίες βαλκανικής ιστορίας, ενώ η επαρχιακή ελληνική κοινωνία, από κοιτίδα διασποράς, αναδεικνύεται σε τόπο φιλοξενίας της διασποράς, επαναπροσδιορίζοντας τις αντιλήψεις και τους θεσμούς της». (Νίκος Ξένιος, BookPress.gr).
Μετά από μια επιτυχημένη πορεία σε διεθνή φεστιβάλ σε όλον τον κόσμο (Νέα Υόρκη, Σικάγο, Αυστραλία, Ινδία, Βέλγιο, Στοκχόλμη, Βελγράδι, Σαν Φρανσίσκο) και την παρατεταμένη προβολή της στους αθηναϊκούς κινηματογράφους τον χειμώνα, η ταινία Το Δέντρο και Η Κούνια θα προβληθεί και στην Κηφισιά την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου ( 1/5-6/5).
Εμπνευσμένη από ένα πραγματικό περιστατικό, η ταινία αφηγείται πώς τα μέλη μιας οικογένειας για χρόνια χωρισμένα ξαναβρίσκονται ένα Πάσχα, κάτω από την πατρογονική στέγη, σε μια συνάντηση η οποία θα έχει, για τον καθένα, απροσδόκητες συνέπειες.
H Ελένη είναι καθηγήτρια καρδιολογίας στο Λονδίνο. Παντρεμένη με Άγγλο, ζει εκεί πολλά χρόνια έχοντας αποκόψει κάθε επαφή με τον πατέρα της, Κυριάκο, στην Ελλάδα. Μια μέρα, ο άντρας της, Χάρρυ, χάνει τη δουλειά του σε κάποιο χρηματοπιστωτικό κολοσσό και μετατίθεται στην Κίνα. Αντιμέτωπη με δύσκολα προσωπικά και επαγγελματικά διλήμματα, η Ελένη παίρνει την δεκάχρονη κόρη της, Άννα και έρχονται στην Ελλάδα για Πασχαλινές διακοπές, με σκοπό να επανασυνδεθεί με τον πατέρα της. Όταν όμως φτάνει σπίτι, τίποτα δεν είναι όπως το περίμενε. Μια γυναίκα από τη Σερβία, η Νίνα, είναι εγκατεστημένη εκεί μαζί με την εντεκάχρονη κόρη της. Σύντομα η Ελένη θα διαπιστώσει ότι ο Κυριάκος έχει κι αυτός τα δικά του μυστικά…
Γράφτηκε στον Τύπο: «Τρυφερή, απλή και επικεντρωμένη στους χαρακτήρες προσέγγιση μιας πολυδιάστατης κοινωνικής πραγματικότητας, μακριά από νατουραλιστικές ευκολίες και αφηγηματικούς πειραματισμούς. Η ιστορία αφορά το πιο επίκαιρο ίσως πολιτικοκοινωνικό θέμα των ημερών μας, το μεταναστευτικό, το οποίο η Ντούζα προσεγγίζει με έναν ιδιαίτερα πρωτότυπο για το ελληνικό σινεμά τρόπο.» (Αθηνόραμα).
Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα
Σενάριο: Μαρία Ντούζα, Βασισμένο σε μια ιδέα της Ελένης Ατσίκμπαση
Παίζουν: Μυρτώ Αλικάκη, Ηλίας Λογοθέτης, Mirjanna Karanovic, Νίκος Ορφανός, Ίρις Μήττα, Γεννάδειος Πάτσης, Γιώργος Σουξές, John Bicknell, Ελένη Κουλέτση
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζαφείρης Επαμεινώνδας Σκηνικά: Τζιοβάννι Τζανέτης Μοντάζ: Γιάννης Κωσταβάρας Ήχος: Στέφανος Ευθυμίου Μουσική: Άννα Στερεοπούλου Παραγωγή: Steficon Συμπαραγωγή: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, NOVA, Intermedianetwork Serbia, Phos Productions, Stefi Productions, Townfilm Ελληνική Διανομή: Strada Films Διεθνής Διανομή: EastWest Filmdistributiion Gmbh.
Πρόσφατα, Το Δέντρο και η Κούνια, αγοράστηκε από την Αυστριακή εταιρεία διεθνούς διανομής EastWest Filmdistribution και με νέο αγγλικλο τίτλο ως A PLACE CALLED HOME (http://www.eastwest-distribution.com/film/a_place_called_home) αναμένεται να προβληθεί στις Ευρωπαϊκές αίθουσες τον επόμενο χειμώνα.