Με τέσσερα μεγάλα βραβεία έφυγε από την 87η τελετή των Όσκαρ η ταινία «Birdman: H απρόσμενη αρετή της αφέλειας» του Μεξικανού Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιαρίτου (στη φωτογραφία): Καλύτερη Ταινία, Καλύτερη Σκηνοθεσία, Καλύτερο Πρωτότυπο Σενάριο και Καλύτερη Φωτογραφία. Τέσσερα ήταν και τα βραβεία που απέσπασε το «Ξενοδοχείο Grand Budapest» του Γουές Αντερσον: Κοστουμιών, Μακιγιάζ-κομμώσεων, Σκηνογραφίας-Διεύθυνσης Παραγωγής και Μουσικής (του κατά το ήμισυ Έλληνα Αλεξάντρ Ντεσπλά, που ταυτόχρονα ήταν υποψήφιος και για το «Παιχνίδι της μίμησης»).
Αναλυτικά τα βραβεία ήσαν τα ακόλουθα:
Καλύτερη ταινία: «Birdman: Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας», του σκηνοθέτη Αλεχάντρο Ιναρίτου, που εμένα δεν μου άρεσε και περίμενα το «Παιχνίδι της μίμησης».
Α Γυναικείος Ρόλος: Τζούλιαν Μουρ, για την ερμηνεία την στην ταινία «Still Alice: Κάθε στιγμή μετράει», όπου υποδύεται μία καθηγήτρια πανεπιστημίου, που πάσχει από τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Α Ανδρικός Ρόλος: Έντι Ρέντμεϊν, για την καταπληκτική ερμηνεία του στην ταινία «Η Θεωρία των Πάντων». Πρόκειται για το πρώτο χρυσό αγαλματίδιο που λαμβάνει ο 33χρονος ηθοποιός, που υποδύθηκε τον Στίβεν Χοκινγκ. Ο ίδιος είχε κερδίσει τη Χρυσή Σφαίρα, τα βραβεία BAFTA και SAG για την ερμηνεία του αυτή.
Β Γυναικείος Ρόλος: Πατρίσια Αρκέτ, στη βαρετή και μεγάλης διάρκειας ταινία «Μεγαλώνοντας» (Boyhood), ενώ περίμενα να το πάρει η Κίρα Νάιτλι για το «Παιχνίδι της μίμησης».
Β Ανδρικός Ρόλος: Τζέι Κέι Σίμονς στην ταινία «Χωρίς μέτρο» (Whiplash). Ο Τζέι Κέι Σίμονς επικράτησε του Ρόμπερτ Ντιβάλ για το «The Judge», που για μένα ήταν καλύτερος.
Σκηνοθεσία: Αλεχάντρο Ινιαρίτου («Birdman: Η απρόσμενη αρετή της αφέλειας»).
Ξενόγλωσση ταινία: «Ida» του Πολωνού Πάβελ Παβλικόφσκι, που πραγματεύεται το δράμα μιας νεαρής δόκιμης μοναχής το 1962 στην Πολωνία, η οποία ανακαλύπτει ότι γεννήθηκε Εβραία και αναζητεί το παρελθόν της και το πήρε δίκαια.
Σενάριο βασισμένο σε ξένο υλικό: Γκράχαμ Μουρ για «Το παιχνίδι της μίμησης»
Σενάριο πρωτότυπο: Οι Ινιαρίτου, Τζιακομπόνε, Ντινελάρις και Μπο για το «Birdman»
Φωτογραφία: Εμανουέλ Λουμπέζκι στο «Birdman».
Ενδυματολογία: Μιλένα Κανονέρο για τις δημιουργίες της στην ταινία «The Grand Budapest Hotel».
Καλλιτεχνική διεύθυνση: Άνταμ Στοκχάουζεν και Άννα Πίνοκ στο «The Grand Budapest Hotel».
Μακιγιάζ και κομμώσεις: Φράνσις Χάνον και Μαρκ Κούλιερ στο «The Grand Budapest Hotel».
Ταινία Μικρού Μήκους: «The Phone Call».
Ντοκιμαντέρ: «Citizen Four», που αναφέρεται στο σκάνδαλο παρακολουθήσεων της αμερικανικής NSA, που αποκάλυψε ο πρώην πράκτορας Έντουαρντ Σνόουντεν.
Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: «Crisis Hotline:Veterans Press 1».
Ταινία κινουμένων σχεδίων: «Big hero 6»
Κινουμένων σχεδίων μικρού μήκους: «Feast».
Μοντάζ: «Χωρίς μέτρο» (Τομ Κρος)
Τραγούδι: «Glory» από την ταινία Selma (Κόμον, Τζον Λέτζεντ)
Ηχητικό μιξάζ: Η ταινία «Χωρίς μέτρο» (Whiplash)
Ηχητικό μοντάζ: «Ελεύθερος σκοπευτής» (American Sniper) του Κλιντ Ίστγουντ
Κινηματογραφικά εφέ: «Interstellar».του Κρίστοφερ Νόλαν