Καλοκαίρι 1946. Ο Ζακ Κουστώ βουτά με τον γιο του, Φιλίπ, στα πανέμορφα νερά της Μεσογείου. Χάρη σε μια νέα ειδική εφεύρεση του πατέρα του, ο μικρός Φιλίπ μπορεί να αναπνεύσει μέσα στο νερό και έτσι γνωρίζει για πρώτη φορά έναν μυθικό, υπέροχο κόσμο γεμάτο με πολύχρωμα ψάρια και άλλα πλάσματά του, βυθό – έναν παράδεισο.
Για τον Κουστώ, όμως, αυτό δεν αρκεί. Αγαπά την περιπέτεια και την αδιάκοπη εξερεύνηση, και για το όνειρό του είναι διατεθειμένος να ρισκάρει τα πάντα. Έτσι, αγοράζει ένα πλοίο που ονομάζει Καλυψώ και ξεκινά με την σύζυγο και το έμπιστο πλήρωμά του να ταξιδεύει τις θάλασσες της Γης, αφήνοντας τους γιους του σε ένα γκρίζο, βαρετό οικοτροφείο.
Όταν, δέκα χρόνια αργότερα, ο Φιλίπ φτάνει στο Καλυψώ, βρίσκει τον πατέρα του αλλαγμένο – είναι πια ένας διεθνής σταρ, σκηνοθέτης διάσημων ντοκιμαντέρ και επικεφαλής μιας τεράστιας επιχείρησης. Η ζωή του πια δεν είναι η περιπέτεια και το κυνήγι της γνώσης, αλλά μίτινγκ, συνέδρια, εμπορικές συμφωνίες και μεγαλομανή σχέδια, όπως η δημιουργία υποβρύχιων πόλεων. Δεν βλέπει ότι η ολοένα αυξανόμενη μόλυνση και η παρεμβατική συμπεριφορά των ανθρώπων απειλεί τον κόσμο που τους γνώρισε ο ίδιος με τα ταξίδια του. Ο Φιλίπ, όμως, το βλέπει. Οι δύο αυτοί παθιασμένοι άνδρες, εκπρόσωποι δύο εντελώς διαφορετικών γενιών, θα συγκρουστούν αλλά η αμοιβαία αγάπη και ο θαυμασμός θα τους φέρουν μαζί για ένα μεγάλο ταξίδι και μια συγκινητική ανακάλυψη.
Ο Ζακ Κουστώ είναι πια συνώνυμος με τον κόσμο του βυθού, με την αγάπη για τη φύση, τη λαχτάρα για την ανακάλυψη. Το ευρύ κοινό, όμως, δεν ξέρει την συναρπαστική ιστορία της ζωής του, που επεφύλασσε θριάμβους αλλά και τη συντριβή.
Η «Οδύσσεια», μια από τις πλουσιότερες παραγωγές στην ιστορία του γαλλικού σινεμά και μεγάλη εισπρακτική επιτυχία σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναλαμβάνει να διηγηθεί την ιστορία αυτή, αναδεικνύοντας και την τεράστια επιρροή που είχε στη ζωή του Κουστώ ένας από τους γιους του, ο δυναμικός και ιδεολόγος Φιλίπ.
Στους ρόλους του Ζακ Κουστώ και του Φιλίπ Κουστώ εμφανίζονται δύο από τα μεγαλύτερα ονόματα του ευρωπαϊκού σινεμά: ο βετεράνος πια Λαμπέρ Γουίλσον και ο ταχύτατα ανερχόμενος Πιερ Νινέ.
«Όταν ο ατζέντης μου μού ανέφερε το πρότζεκτ, δεν δίστασα καθόλου!», λέει ο Γουίλσον. «Η προσέγγιση του σεναρίου δεν ήταν αυτό που περίμενα. Μπορεί να μην απεικονίζει όλα τα κεφάλαια της ζωής τους, όπως ίσως θα περίμενε κανείς, αλλά επικεντρώνεται στα πραγματικά σημαντικά. Η ουσία του Κουστώ είναι στην καρδιά της “Οδύσσειας” με όλα του τα λάθη, τα προτερήματα, τις αντιθέσεις του, την αγάπη του για την οικογένειά του. Δεν είναι μια αγιογραφία: δείχνουμε το γεγονός ότι πετρελαιοβιομηχανίες χρηματοδότησαν τις πρώτες του αποστολές, ότι συμβιβάστηκε με τους Αμερικανούς τηλεοπτικούς παραγωγούς για να χρηματοδοτήσουν τις ταινίες του, ότι η σχέση του με την φύση είχε και σκοτεινά σημεία, ότι η οικολογική του συνείδηση αφυπνίστηκε αρκετά αργά. Αυτό μπορεί να εκπλήξει τους θεατές, αλλά είναι η αλήθεια – πάμε πέρα από το εμβληματικό όνομα για να γνωρίσουμε τον πραγματικό άνδρα και τελικά ήρωα της μάχης για την προστασία του περιβάλλοντος. Και αυτό είναι πολύ πιο ενδιαφέρον».
Για τον Πιερ Νινέ, η εμπειρία των γυρισμάτων ήταν μια περιπέτεια ανάλογη αυτών που έζησαν οι πρωταγωνιστές της ιστορίας. «Σχεδόν καθημερινά βλέπαμε κάτι μαγικό. Ήταν αδύνατο να μη σταθείς και να κοιτάς έκθαμβος».
Το συναίσθημα συμμερίζεται και η Όντρεϊ Τοτού, που υποδύεται τη Σιμόν Κουστώ, σύζυγο του Ζακ και σύντροφό του στις εξερευνήσεις. «Τα γυρίσματα της ταινίας ήταν σαν να βλέπω ένα όνειρό μου να γίνεται πραγματικότητα».
Πρωταγωνιστής της ταινίας είναι, βέβαια, και η ίδια η φύση. Με γυρίσματα σε εκθαμβωτικές τοποθεσίες στις Μπαχάμες, την Κροατία, την Ανταρκτική, τη Νότιο Αφρική και ολόκληρο τον πλανήτη.