Tο 72ο Φεστιβάλ των Καννών αποτελεί παρελθόν και η μεγάλη επιτυχία για τον ελληνικό κινηματογράφο φέτος ήταν η βράβευση με Χρυσό Φοίνικα της μικρού μήκους ταινίας «Η απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του νεαρού Κεφαλλονίτη σκηνοθέτη Βασίλη Κεκάτου που παρέλαβε το βραβείο από τη σκηνοθέτρια Κλερ Ντενίς. Εξαιρετικά σεμνός, σύντομος και λιτός, ευχαρίστησε το φεστιβάλ που τον κάλεσε και όλους τους συνεργάτες του που τον βοήθησαν για την υλοποίηση της ταινίας του. Να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά που Έλληνας σκηνοθέτης κερδίζει το βραβείο σε αυτή την κατηγορία.
Για την ιστορία, πρέπει να αναφερθεί ότι ο Kεκάτος δεν είναι πρώτη φορά που διεκδίκησε βραβείο. Έχει προηγηθεί η ταινία του «Zero Star Hotel», η οποία είχε κερδίσει στον διαγωνισμό «What’s Next?» του Sundance Film Festival και το σενάριο της ταινίας του «The Silence of The Dying Fish» που είχε επιλεχθεί στο European Short Pitch του 2017. Χρυσός Φοίνικας στο «Παράσιτο».
Κατά τα άλλα, η κριτική επιτροπή του 72ου Φεστιβάλ των Καννών, με πρόεδρο τον Αλεχάντρο Γκονζέλθ Ινιαρίτου και μέλη της επιτροπής, μεταξύ των οποίων ο δικός μας Γιώργος Λάνθιμος, ο Πάβελ Παβλικόφσκι και η Ελ Φάνινγκ, έδωσε τον Χρυσό Φοίνικα στην νοτιοκορεάτικη ταινία «Παράσιτο» του Μπονγκ Τζουν Χο, ο οποίος σχολιάζει εύστοχα την απόσταση που αυτή την εποχή χωρίζει τον πλούτο και την φτώχεια. Ένας προβληματισμός που χαρακτηρίζει ολόκληρο το έργο του 50χρονου Νοτιοκορεάτη σκηνοθέτη, που έγινε γνωστός στη χώρα μας με το εξαιρετικό φουτουριστικό και αλληγορικό «Snowpiercer» (2013) που τον τοποθέτησε ανάμεσα στα μεγάλα ταλέντα του ασιατικού κινηματογράφου.
Ο Μπονγκ Τζουν Χο που είναι και ο πρώτος σκηνοθέτης από τη Νότια Κορέα που κερδίζει τον Χρυσό Φοίνικα, παραλαμβάνοντας το βραβείο του είπε χαρακτηριστικά: «Σας ευχαριστώ πολύ. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή, ανέκαθεν με ενέπνεε το γαλλικό σινεμά. Ευχαριστώ τους Ανρί – Ζορζ Κλουζό και Κλοντ Σαμπρόλ». Το «Παράσιτο» (Parasite), είναι μια μαύρη κωμωδία που διηγείται την ιστορία μιας οικογένειας μικροαπατεώνων στη σύγχρονη Σεούλ που προσπαθούν να επιβιώσουν στη σκληρή πραγματικότητα. Όταν ο μεγάλος γιος θα αναλάβει τα ιδιαίτερα μαθήματα ενός κοριτσιού μιας πλούσιας οικογένειας, η επαφή των δυο διαφορετικών κόσμων θα είναι μόνο η αρχή μιας σειράς από γεγονότα που θα προκαλέσουν απροσδόκητες εξελίξεις.
Το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής απέσπασε η ταινία Atlantique της Γαλλοσενεγαλέζας Ματί Ντιόπ, που αφηγείται μια ιστορία για τους μετανάστες και τη νεολαία στο Ντακάρ. «Είναι κάπως τρελό αυτό που κάνατε», δήλωσε η αιφνιδιασμένη από τη βράβευση σκηνοθέτρια, της οποίας η ταινία βασίστηκε σε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους του 2009. Το Atlantique είναι η πρώτη της ταινία μεγάλου μήκους. Με τα βραβεία ερμηνείας, τιμήθηκαν ο Αντόνιο Μπαντέρας, για την ταινία «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ και η ανερχόμενη Έμιλι Μπίτσαμ για την ταινία «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ. Από τους παλαιότερους, ξεχώρισαν οι Βέλγοι αδελφοί και ήδη κάτοχοι δύο Χρυσών Φοινίκων, Ζαν Πιέρ και Λικ Νταρντέν, οι οποίοι κέρδισαν το βραβείο σκηνοθεσίας για τον «Νεαρό Αχμέντ». Ένα φιλμ, που παρακολουθεί τις πράξεις ενός εφήβου αποφασισμένου να γίνει τζιχαντιστής στο σύγχρονο Βέλγιο.
Όλα τα βραβεία
Αναλυτικά τα βραβεία του Φεστιβάλ έχουν ως εξής:
✱ Χρυσός Φοίνικας: Μπονγκ Τζουν – Χο για την ταινία «Παράσιτο».
✱Μεγάλο Βραβείο: Ματί Ντιόπ, «Atlantique».
✱ Βραβείο της Επιτροπής: «Les Miserables» του Λατζ Λι και Bacurau των Κλέμπερ Μεντόνσα Φίλιου και Ζουλιάνο Ντορνέλες (εξ ημισείας).
✱ Βραβείο Σκηνοθεσίας: Ζαν Πιερ και Λικ Νταρντέν για την ταινία «Ο νεαρός Αχμέντ».
✱ Καλύτερος Ηθοποιός: Αντόνιο Μπαντέρας για τον ρόλο του στην ταινία «Πόνος και δόξα» του Πέδρο Αλμοδόβαρ.
✱ Καλύτερη Ηθοποιός: Έμιλι Μπίτσαμ για τον ρόλο της στην ταινία «Little Joe» της Τζέσικα Χάουσνερ.
✱ Βραβείο Σεναρίου: Σελίν Σιαμά για την ταινία «Portrait de la jeune fille en feu».
✱ Χρυσός Φοίνικας Μικρού Μήκους: «Η Απόσταση ανάμεσα στον ουρανό κι εμάς» του Βασίλη Κεκάτου.
✱ Ειδική Μνεία: «It Must Be Heaven» του Ελία Σουλεϊμάν.
✱ Χρυσή Κάμερα: Σεζάρ Ντίας για το «Nuestras Madres».
✱ Ειδικό Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους: «Monstruo Dios» της Αγουστίνα Σαν Μαρτίν.