Λίγες ημέρες μετά την επισημοποίηση της απόφασης του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, για την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) σχετικά με τη δραστηριότητα εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρων στη «Βαθειά Χούνη» Άνω Ραπεντώσας, έρχεται να απορρίψει τη ΜΠΕ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής (ΑΔΑ).
Τονίζεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση αφορά σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού επιφανείας 243.810,90 τ.μ. στη θέση Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας της Δ. Κ. Διονύσου.
Συγκεκριμένα, η ΑΔΑ με απόφασή της από 28/3/2022 απέρριψε τη ΜΠΕ επισημαίνοντας μεταξύ άλλων:
«Αποφασίζουμε την απόρριψη της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τη δραστηριότητα εκμετάλλευσης λατομείου μαρμάρων σε δημόσια δασική έκταση εμβαδού επιφανείας 243.810,90 τ.μ. στη θέση Βαθειά Χούνη Άνω Ραπεντώσας, Δ.Ε Διονύσου, Δήμου Διονύσου, Π.Ε. Ανατολικής Αττικής, Περιφέρειας Αττικής, από την ΜΕΓΑΛΙΘΙΚΗ Α.Β.Ε., που υποβλήθηκε με το (31) σχετικό, καθόσον όπως αναφέρεται στο (41) σχετικό α) ο προτεινόμενος προς λατόμευση χώρος, καθώς και τα συνοδά έργα αυτού, βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση, και κατά περίπτωση σε οπτική επαφή, με κηρυγμένους αρχαιολογικούς χώρους και μεμονωμένα μνημεία της περιοχής (αρχαιολογικός χώρος Διονύσου, αρχαιολογικός χώρος αρχαίας Πεντέλης, αρχαίων λατομείων, Νυμφαίου, σπηλαίου Νταβέλη, βυζαντινά μνημεία). Ενδεχόμενη αδειοδότηση θα προκαλέσει άμεση και έμμεση βλάβη στους χώρους και τα μνημεία της περιοχής, καθώς και υποβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου αυτών (άρθρα 10 και 13 του Ν.4858/2021, 49 του Ν.4512/2018), και β) η αιτούμενη δραστηριότητα αντίκειται στις διατάξεις του Νέου Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας-Αττικής (Ν.4277/2014)…»
Στη σχετική της ανακοίνωση η δημοτική Αρχή Διονύσου κάνει λόγο για δικαίωση των θέσεων του Δήμου και υπογραμμίζει ότι «ο αγώνας του συνεχίζεται μέχρι την τελική νίκη, που είναι η απαλλαγή από κάθε είδους λατομεία μέσα από νομοθετική ρύθμιση».