Η αρχή έγινε για τον Δήμο Διονύσου, μετά την κατάθεση προτάσεων χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για έργα και υπηρεσίες, των οποίων ο συνολικός προϋπολογισμός αγγίζει τα 20.779.261 ευρώ.
Διαβάστε: 20,7 εκατ. ευρώ για έργα και υπηρεσίες διεκδικεί ο Δήμος από το «Αντώνης Τρίτσης»
Όπως σημειώνει ο δήμαρχος Γιάννης Καλαφατέλης, «το έργο με τίτλο “Αναβάθμιση – Βελτίωση Υποδομών Ύδρευσης Δήμου Διονύσου”, ποσού 1.614.630 ευρώ, εγκρίθηκε και αναμένουμε τα επόμενα…Συνεχίζουμε με έργα που αποσκοπούν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της καθημερινότητας όλων των συμπολιτών μας!».
Σύμφωνα με την πρόταση του Δήμου, «προβλέπεται η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στην περιοχή Αναγέννηση της Δημοτικής Κοινότητας του Δήμου Διονύσου, η σύνδεση της Δημοτικής Κοινότητας Σταμάτας με το δίκτυο της ΕΥΔΑΠ, που θα επιλύσει το μεγάλο πρόβλημα της ποιότητας του νερού το οποίο σήμερα προέρχεται από γεώτρηση καθώς και παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία των Δημοτικών Κοινοτήτων Αγίου Στεφάνου και Κρυονερίου, στα οποία σήμερα υπάρχουν προβλήματα».
Δείτε ΕΔΩ την απόφαση
Από την πλευρά του το υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνει ότι:
«Συνεχίζεται με επιταχυνόμενο ρυθμό η ένταξη έργων στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» του υπουργείου Εσωτερικών. Με απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών, Στέλιου Πέτσα, κατόπιν εισήγησης της Επιτροπής Αξιολόγησης, εντάσσονται προς χρηματοδότηση στο Αναπτυξιακό Πρόγραμμα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, έργα συνολικού ύψους 181.650.444 ευρώ, με την έμφαση να δίνεται στον άξονα προτεραιότητας «Περιβάλλον» και ειδικότερα στην Πρόσκληση ΑΤ01 «Υποδομές ύδρευσης», ενώ εντάχθηκαν έργα και στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ14 «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021». Συγκεκριμένα, εντάσσονται τριάντα δύο (32) πράξεις π/υ 180.826.070,41 ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ01 «Υποδομές ύδρευσης», καθώς και τρεις (3) πράξεις π/υ 824.374 ευρώ στο πλαίσιο της πρόσκλησης ΑΤ14 «Ελλάδα 1821-Ελλάδα 2021».
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε για το θέμα: «Οι σύγχρονες υποδομές ύδρευσης έχουν σαφές αναπτυξιακό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην προστασία της δημόσιας υγείας. Επιπλέον, η ένταξη τέτοιων έργων των Δήμων μας στο Πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», οδηγεί στη μείωση της σπατάλης νερού και στην ορθή τιμολόγησή του, ώστε να προστατεύουμε αυτή την πολύτιμη πηγή ζωής. Μαζί με την Αυτοδιοίκηση συνεχίζουμε το έργο μας για να κάνουμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη».
Οι υπόλοιπες προτάσεις που κατέθεσε ο Δήμος
– Για την αναβάθμιση των Ψηφιακών Υπηρεσιών
Προβλέπεται η ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών πολιτικής προστασίας και ασφάλειας δημοτικών κτιρίων, η ψηφιοποίηση του φυσικού αρχείου του Δήμου και η προμήθεια εκπαιδευτικού εξοπλισμού με αντικείμενο την ρομποτική για τις σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης.
– Για την αστική αναζωογόνηση
Στην πρόταση συμπεριλαμβάνονται δύο αστικές αναπλάσεις: α) η επισκευή -αποκατάσταση του εμβληματικού κτιρίου του πρώην ΤΥΠΕΤ στον Άγιο Στέφανο, το οποίο θα λειτουργήσει ως Πολιτιστικό κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και β) η Βιοκλιματική Ανάπλαση Κοινόχρηστων Χώρων της Δροσιάς, που αφορά σε εργασίες ανακατασκευών οδών, πλατειών και πεζοδρομίων με σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας των κατοίκων του Δήμου.
Επίσης προβλέπεται η σύνταξη Μελέτης για την ανάπλαση της Δημοτικής Κοινότητας Αγίου Στεφάνου, μέσω Προγραμματικής Σύμβασης που πρόκειται να συνάψει ο Δήμος με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διακριτικό τίτλο «ΕΥΔΗΜΟΣ Α.Ε.».
– Για την αναβάθμιση των σχολικών υποδομών
Σε συνέχεια των θετικών εξελίξεων με το νέο Γυμνάσιο-Λύκειο Διονύσου και το Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου, που ήδη κατασκευάζονται, καθώς και της εξασφάλισης χρηματοδότησης, μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος Ι», για την ανακατασκευή του ΕΠΑΛ στον κόμβο Αγίου Στεφάνου με νέα εργαστήρια, δρομολογείται πλέον, μέσω του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης», η προσθήκη τριών αιθουσών διδασκαλίας στο Δημοτικό Σχολείο Σταμάτας. Η αναβάθμιση του Δημοτικού Σχολείου Σταμάτας ήταν ένα χρόνιο αίτημα της τοπικής κοινωνίας.
Επίσης έχει υποβληθεί πρόταση με θέμα «Παρεμβάσεις και Δράσεις Βελτίωσης της Διαχείρισης Ενέργειας και Αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις του Δήμου Διονύσου», η οποία αναφέρεται σε παρεμβάσεις βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης του υφιστάμενου εξοπλισμού και στην εξοικονόμηση ενέργειας με εγκατάσταση νέου εξοπλισμού υψηλής ενεργειακής απόδοσης στις ενεργοβόρες εγκαταστάσεις ύδρευσης (γεωτρήσεις και αντλητικά συγκροτήματα, τροφοδοσία δικτύου και δεξαμενές ύδρευσης) όλων των Δημοτικών Κοινοτήτων.
Προτείνεται ακόμη η προμήθεια και εγκατάσταση εξοπλισμού, εφαρμογών και συστημάτων παρακολούθησης και διαχείρισης ενέργειας των παραπάνω εγκαταστάσεων, καθώς και εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ που θα επιτηρούνται και ελέγχονται κεντρικά μέσω αυτόνομου συστήματος διαχείρισης παραγωγής-κατανάλωσης ενέργειας.
Τέλος η πρόταση περιλαμβάνει εξοπλισμό προστασίας σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης για την πολιτική προστασία (Γεννήτριες κλπ).
– Για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος
Προτείνεται η σύνταξη Mελέτης για τη βελτίωση της Λεωφόρου Μαραθώνος – Χελμού – Κρυονερίου, με σκοπό την επίλυση ενός δύσκολου και χρόνιου προβλήματος, με επίπτωση τόσο στους μόνιμους κατοίκους όσο και τους διερχόμενους οδηγούς.
– Για τη βελτίωση της καθαριότητας
Προβλέπεται η προμήθεια και εγκατάσταση Έξυπνων Υπόγειων Γωνιών Ανακύκλωσης 4 ρευμάτων (υπόγειας αποθήκευσης) σε 14 σημεία του Δήμου Διονύσου.
– Για την ηλεκτροκίνηση
Προτείνεται η προμήθεια ενός (1) Ηλεκτρικού Λεωφορείου, (2) Μικρών Οχημάτων τύπου Van κλειστού τύπου, δύο (2) Μικρών Επιβατηγών Οχημάτων τύπου Van 8+1 ατόμων, ενός (1) Μικρού Επιβατηγού Οχήματος και του απαραίτητου σταθμού φόρτισης (DC & AC).
– Για την αντισεισμική προστασία
Προτείνεται η Εκπόνηση Προγράμματος Δευτεροβαθμίου Προσεισμικού Ελέγχου Κρίσιμων Υποδομών του Δήμου Διονύσου (σχολείων, δημοτικών κτιρίων, αθλητικών εγκαταστάσεων κλπ).
Διαβάστε: Κοινή συνέντευξη Τύπου Δήμων Κηφισιάς, Διονύσου, Πεντέλης και ΣΠΑΠ για τα λατομεία στο Πεντελικό