Παράλληλα με την παρέμβαση του πρώην δημάρχου και επικεφαλής της «Δύναμης Ευθύνης για τον Διόνυσο» Γιάννη Καλαφατέλη, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της 28ης Μαρτίου, στελέχη της παράταξης προχώρησαν σε περαιτέρω παρεμβάσεις για μια σειρά ζητημάτων.
Αναλυτικά, όπως τις παραθέτει η παράταξη, οι παρεμβάσεις είχαν ως εξής:
* Για το θέμα της πυροπροστασίας που αφορά τα δομημένα οικόπεδα, ο Στέφανος Κριεμάδης, τόνισε μεταξύ των άλλων ότι:
– Υπάρχουν ανυπέρβλητες δυσκολίες του Δήμου να εφαρμοσθεί ο εν λόγω Κανονισμός.
– Μεταφέρει την ευθύνη πυροπροστασίας στους ιδιώτες/ιδιοκτήτες, επιβαρύνοντας τους δυσβάσταχτα και ανεφάρμοστα, για όλες τις ενέργειες που απαιτεί, ενώ τους απειλεί με υπέρμετρα πρόστιμα.
– Απαλλάσσει ουσιαστικά, σε περίπτωση πυρκαγιάς τις ασφαλιστικές εταιρείες, αλλά και το κράτος, από την ευθύνη αποζημίωσης, μιας που είναι εξαιρετικά απίθανο να μπορέσουν οι ιδιοκτήτες να ανταποκριθούν.
– Δεν διευκρινίζονται οι ειδικότητες των «αρμόδιων επιστημόνων» που καλούνται να προτείνουν στους ιδιοκτήτες μέτρα πυροπροστασίας.
Αναφερόμενος στις σχετικές υποχρεώσεις, ο Σ. Κριεμάδης τόνισε εκείνες του Κεντρικού Κράτους «που πρέπει να εντείνει τις παρεμβάσεις της για πραγματική πυροπροστασία, απομακρύνοντας την συσσωρευμένη καύσιμη ύλη και δημιουργώντας αντιπυρικές ζώνες περιμετρικά των οικισμών μας».
Κάλεσε τον Δήμο να «αντιδράσει απευθυνόμενος στα Συλλογικά Όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να απαιτήσει από την Κυβέρνηση να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση για ένα ουσιαστικό Κανονισμό Πυροπροστασίας.
Να συνεχίσει τις ενέργειες της δικής μας δημοτικής Αρχής, για τον καθαρισμό των κοινοχρήστων χώρων, των ενδοαστικών δασών, καθώς και των αδόμητων οικοπέδων, κατ’ εφαρμογή των αντιστοίχων προβλέψεων του δικού μας Κανονισμού Περιβάλλοντος».
* Για το θέμα των διοδίων, τοποθετήθηκε ο Γιάννης Φωτάκης αναφερόμενος:
Στην τελευταία θετική εξέλιξη του θέματος, μετά από την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή κ. Χριστοδουλάκη προς τον αρμόδιο υφυπουργό κ. Ταχιάο, σύμφωνα με την οποία «άνοιξε ένα παράθυρο ευκαιρίας», μετά από διάλογο του Υπουργείου με τους Δήμους.
Με βάση αυτή την εξέλιξη, απευθυνόμενος ο κ. Φωτάκης προς τη δήμαρχο, τόνισε ότι επειδή επίκειται η εξαγγελία των επίμαχων έργων τοποθέτησης των διοδίων, θα έπρεπε ήδη να έχει συγκληθεί η Διαδημοτική – Διαπαραταξιακή Επιτροπή με τα υφιστάμενα μέλη των Δήμων Κηφισιάς και Διονύσου και στη συνέχεια να επιδιωχθεί το άνοιγμα του διαλόγου με την Κυβέρνηση. Και βέβαια είναι θετική η διεύρυνση της Επιτροπής και με τους υπόλοιπους εμπλεκόμενους Δήμους (Αχαρνών, κλπ.).
* Για το θέμα των λατομείων στο Πεντελικό:
Ο Γ. Φωτάκης αναφερόμενος στην τελευταία παρέμβαση του Νομικού Συμβούλου της Μεγαλιθικής για το θέμα, τόνισε ότι για τον Δήμο το θέμα δεν υφίσταται, τόσο νομοτεχνικά, όσο και πολιτικά. Νομοτεχνικά, γιατί νέα λατομεία στο Πεντελικό, δεν επιτρέπονται λόγω των απαγορευτικών διατάξεων του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής αλλά και του Αρχαιολογικού νόμου, ενώ πολιτικά, γιατί τόσο η κυβερνητική πλευρά δια της υπουργού Πολιτισμού, αλλά και των εκάστοτε υπουργών Περιβάλλοντος, όσο και σύσσωμη η αντιπολίτευση, έχουν ξεκάθαρα εκφραστεί για το θέμα.
«Για μας» τόνισε ο Γιάννης Φωτάκης, «ένα μόνον θέμα απομένει: Να θεσμοθετηθεί και η απαγορευτική διάταξη ακόμη και για άδειες ερευνών κοιτασμάτων, σύμφωνα με την πρόσφατη δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού, κ. Ταγαρά, στη Βουλή». Τέλος, κάλεσε τη δήμαρχο να κινηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, ενόψει των νομοσχεδίων του Υπουργείου Περιβάλλοντος, που τρέχουν αυτή την περίοδο.
Η δήμαρχος απαντώντας, αναφέρθηκε ότι ήδη ενεργεί για συναντήσεις σε πολιτικό επίπεδο, γεγονός που χαρακτηρίζεται θετικό, εφόσον βέβαια αυτές οι συναντήσεις υλοποιηθούν σε εύλογο χρόνο.
* Για τον Σύνδεσμο Προστασίας του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), η ενημέρωση της παράταξης αναφέρει:
«Ο ΣΠΑΠ είναι ένας σημαντικός φορέας που συνδράμει μεταξύ των άλλων και στην πυροπροστασία της περιοχής μας και ως εκ τούτου μια κρίση στη λειτουργία του δεν μπορεί παρά να μας προβληματίζει και μάλιστα σε ένα χρονικό διάστημα λίγο πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.
Από πρόσφατη λοιπόν ανακοίνωση του Δήμου Πεντέλης, προκύπτει ακριβώς ότι στον ΣΠΑΠ έχει δημιουργηθεί κρίση, μετά από σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Πεντέλης για αποχώρηση από τον Σύνδεσμο. Σύμφωνα δε με την ίδια ανακοίνωση, μεταγενέστερα προκλήθηκε σύσκεψη με πρωτοβουλία της δημάρχου Πεντέλης, στην οποία μάλιστα συμμετείχε και η δήμαρχος Διονύσου κ. Μαϊχόσογλου.
Τοποθετούμενος για το θέμα ο Μ. Κόκκαλης, αφού αναφέρθηκε στην παραπάνω χρησιμότητα του ΣΠΑΠ για τις περιοχές μας, τόνισε ότι το θέμα που ταλανίζει το ΣΠΑΠ, έχει προκύψει από ενδοπαραταξιακή διένεξη του Δήμου Πεντέλης και σαν τέτοιο πρέπει να μας καθιστά όλους προσεκτικούς στην προσέγγισή του. Στο πνεύμα αυτό κάλεσε τη Δήμαρχο να καθορίσει το χαρακτήρα της συμμετοχής της στην επίμαχη συνάντηση, ωστόσο δεν υπήρξε εκ μέρους της σαφής απάντηση στο ερώτημα.
Κατά συνέπεια, θεωρούμε ότι το πρόβλημα παραμένει.
Αποκομιδή των βιοαποδομησίμων: «Και όμως υπήρχε καλύτερη λύση»
Το ζήτημα της αποκομιδής των βιοαποδομήσιμων υλικών, συζητήθηκε κατά την κατεπείγουσα συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής (02/04) και αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση. Η παράταξη «Δύναμη Ευθύνης» με ανακοίνωσή της παρέθεσε τη σχετική τοποθέτηση του Γιάννη Καλαφατέλη ως εξής:
* Για την κατάσταση στην οποία η δημοτική Αρχή (2019-2023) παρέδωσε τον Δήμο:
Εξοπλισμός:
– Παραδώσαμε τέσσερα φορτηγά – αρπάγες (2 παλαιότερα και 2 νέα)
– Ενέταξε σε Κεντρικό πρόγραμμα (ΥΜΕΠΕΡΑΑ), την προμήθεια, επιπλέον, δύο φορτηγών – αρπαγών ώστε η αποκομιδή να γίνεται με ίδια μέσα.
Συμβάσεις μίσθωσης Υπηρεσιών αποκομιδής:
– Παραδώσαμε δύο συμβάσεις, με υπόλοιπο σήμερα 1,5 αρπάγης ανά ημέρα, μέχρι τον Ιούνιο.
– Προκηρύξαμε έγκαιρα μεγάλο ανοικτό διαγωνισμό πριν από ένα χρόνο περίπου, που επαναλήφθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο, λόγω προσφυγών, αλλά και πάλι προσβλήθηκε και εκκρεμεί.
* Για το πρόβλημα που κλήθηκε η νέα δημοτική Αρχή να αντιμετωπίσει, σε σύγκριση με το αντίστοιχο πρόβλημα της προηγούμενης:
Η δημοτική μας Αρχή είχε να αντιμετωπίσει, πέραν του συνήθους όγκου της ετήσιας διαχείρισης κλαδεμάτων και καθαρισμών κοινοχρήστων χώρων και τον πολλαπλάσιο όγκο βιοαποδομήσιμων λόγω των δύο πρωτοφανών θεομηνιών – έκτακτων συνθηκών (Μήδειας και πυρκαγιών), που έπρεπε εντός συγκεκριμένου χρόνου να απομακρυνθεί.
Για μεγάλο χρονικό διάστημα ο μεταφερόμενος όγκος ανερχόταν σε 300 δρομολόγια ημερησίως ενώ το σημερινό πρόβλημα έχει να κάνει μόνο με τον όγκο από τη συνήθη ετήσια διαχείριση.
* Για το πως η δική μας δημοτική Αρχή αντιμετώπισε το πρόβλημα;
– Καταρχήν κινήθηκε μέσα στα νόμιμα πλαίσια, λόγω της κήρυξης των περιοχών μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
– Απευθύνθηκε πανελλαδικά και τοπικά, σε φορείς, συνεταιρισμούς, κλπ. που διέθεταν κατάλληλο εξοπλισμό, με τον όρο να προσφέρουν τιμές κάτω από αυτές που είχαν επιτευχθεί σε προηγηθέντα ανοικτό μεγάλο διαγωνισμό και ο οποίος δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση, είχε δεχθεί δικαστική προσφυγή.
* Τι θα μπορούσε να κάνει η νέα δημοτική Αρχή για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, αφού διανύει τον 4ο μήνα από την ανάληψη των καθηκόντων της, ενώ είχαν προηγηθεί 2,5 μήνες που είχε πλήρη πρόσβαση στα στοιχεία;
Θα μπορούσε αμέσως μετά την 1η Ιανουαρίου, να προκηρύξει με δίμηνες ή τετράμηνες συμβάσεις, προσλήψεις οδηγών, άμεσα λόγω αναγκών πυροπροστασίας, προκειμένου να αξιοποιηθούν οι τέσσερις δημοτικές αρπάγες.
Αντίθετα τι κάνει;
– Προχωρεί σε σύμβαση με απευθείας ανάθεση, που η ίδια κατηγορούσε
– Βασίζεται σε παρόμοια μελέτη με τη δική μας, αλλά με υψηλότερες τιμές.
– Προσκαλεί εταιρείες που είναι βέβαιο ότι ορισμένες δεν διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό.
Είναι βέβαιο ότι ορισμένες από τις εταιρείες αυτές είχαν λάβει μέρος και στον παραπάνω ανοικτό διαγωνισμό που έχει προσβληθεί δικαστικά.
Ο κ. Καλαφατέλης τελικά ζήτησε τουλάχιστον τον εξορθολογισμό των τιμών, προκειμένου να υπάρξει συναίνεση και να απαλλαγούν οι περιοχές μας από τα συσσωρευμένα βιοαπόβλητα.
Μετά την άρνηση της πλειοψηφίας, η «Δύναμη Ευθύνης» αναγκάστηκε να καταψηφίσει την εισήγηση.
Οι παραπάνω απόψεις μας, πρέπει να συσχετισθούν με το μεγάλο έργο των καθαρισμών και άσκησης περιβαλλοντικής πολιτικής, που έχει συντελεστεί από τη δική μας δημοτική Αρχή την προηγούμενη περίοδο, που ιδιαίτερα αφορούν:
– Καθαρισμούς από το Δήμο, κοινοχρήστων χώρων.
– Καθαρισμούς από ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων, με αυστηρή εφαρμογή του Κανονισμού Περιβάλλοντος.
– Καθαρισμούς από ιδιοκτήτες μεγάλων δασικών ιδιωτικών ενδοαστικών εκτάσεων (αιωνόβιο δάσος Διονύσου ιδιοκτησίας Εθνικής Τράπεζας και Κόκκινο Χωράφι).
– Καθαρισμούς περιαστικών ζωνών με τα προγράμματα «ΑΝΤΙΝΕΡΩΝ», ύστερα από συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.
– Άσκηση συγκεκριμένης περιβαλλοντικής πολιτικής για τη σωτηρία του δασικού πλούτου της περιοχής.
– Ριζικός εκσυγχρονισμός του μηχανικού εξοπλισμού που θα βελτιώσει τις παρεχόμενες υπηρεσίες με ίδια μέσα.
Ειδήσεις από τον Διόνυσο στο amarysia.gr
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook