Επικαιροποιήθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο Διονύσου, η συγκρότηση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας του Δήμου.
Όπως αποφασίστηκε, τα μέλη του πλέον θα είναι 11 (από επτά που ήταν μέχρι τώρα) και θα εκπροσωπούν όλες τις παρατάξεις (εκτός της «Λαϊκής Συσπείρωσης» που καταψήφισε την εισήγηση) ενώ σε αυτό θα συμμετέχουν και εκπαιδευτικοί.
Αναλυτικότερα, το Δ.Σ. αποφάσισε την ενεργοποίηση και αναδιάρθρωση του Τοπικού Συμβουλίου Πρόληψης Παραβατικότητας (ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ) στον Δήμο Διονύσου, για τρία έτη ως κάτωθι:
– Η δήμαρχος Κατερίνα Μαϊχόσογλου, ως πρόεδρος
– Η κοινωνική λειτουργός του Δήμου, Βασιλική Βέλμαχου
– Ο ψυχολόγος του Δήμου, Λάμπρος Λάσδας
– Ένας δημοτικός σύμβουλος
– Ένας εκπρόσωπος του Δικηγορικού Συλλόγου
– Ένας εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Αγίου Στεφάνου
– Ένας δημότης – πολίτης
– Ένας εκπρόσωπος από κάθε παράταξη πλην της Λαϊκής Συσπείρωσης
– Ένας εκπρόσωπος από το χώρο της Παιδείας.
Υπενθυμίζεται ότι τα Τοπικά Συμβούλια Πρόληψης Παραβατικότητας εστιάζουν τη δράση τους στην πρόληψη του εγκλήματος και της παραβατικότητας, όπως ανέφερε η σχετική εισήγηση του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού προς το Δ.Σ..
Έχουν προληπτικό, συμβουλευτικό και ενημερωτικό χαρακτήρα που επικεντρώνεται στη μείωση του αισθήματος φόβου των πολιτών αλλά και στη μείωση των ευκαιριών που ευνοούν τη δράση του εγκληματία και παραβάτη.
Συγχρόνως, συμβάλλουν στην ανάπτυξη μιας εναλλακτικής και αποκεντρωμένης αντιπαραβατικής πολιτικής, προσαρμοσμένης στις ιδιαίτερες ανάγκες και απαιτήσεις των τοπικών κοινωνιών.
Συγκροτούνται και λειτουργούν με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, σε Δήμους με πληθυσμό άνω των τριών χιλιάδων κατοίκων.
Αποτελούνται από πέντε έως έντεκα μέλη, τα οποία μπορεί να είναι δημοτικοί σύμβουλοι, αλλά και επιστήμονες ή λειτουργοί, που διαθέτουν ειδικές γνώσεις και εμπειρία στον τομέα της παραβατικότητας, όπως δικαστικοί λειτουργοί, κοινωνιολόγοι, ψυχολόγοι, γιατροί, κοινωνικοί λειτουργοί και αστυνομικοί.
Η συμμετοχή στα ανωτέρω Συμβούλια είναι τιμητική και άμισθη.
Ο ρόλος των ΤΟ.Σ.Π.ΠΑ.
Η σύσταση των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης της Παραβατικότητας έχει σκοπό:
– την προστασία της τοπικής κοινωνίας μέσω της πρόληψης,
– την καταπολέμηση του φόβου της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και ιδίως της καθημερινής παραβατικότητας, την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής του πολίτη,
– την ευαισθητοποίηση των πολιτών στο να συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κοινωνικούς κανόνες και να αποφεύγουν τα αίτια που οδηγούν στην παραβατικότητα,
– την πρόληψη παραβατικών τάσεων ευπαθών κοινωνικά ατόμων,
– τον σχεδιασμό για την πρόληψη των κοινωνικών κινδύνων που οδηγούν στην παραβατικότητα και την ενίσχυση και ενθάρρυνση του εθελοντισμού.
Έργο των Τοπικών Συμβουλίων Πρόληψης Παραβατικότητας είναι η καταγραφή και η μελέτη της παραβατικής συμπεριφοράς σε τοπικό επίπεδο, η κατάρτιση σχετικών προγραμμάτων στην περιφέρεια του Δήμου που λειτουργούν, η διοργάνωση ημερίδων,
σεμιναρίων και συναφών εκδηλώσεων ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και ο συντονισμός και η εφαρμογή πρωτοβουλιών από τους κοινωνικούς φορείς της περιοχής κατάλληλων να προλάβουν ή να περιορίσουν ορισμένες μορφές της μικρομεσαίας εγκληματικότητας και της εν γένει παραβατικής συμπεριφοράς, με στόχο την εμπέδωση της ασφάλειας των κατοίκων και δημιουργίας κλίματος εμπιστοσύνης.
Ειδήσεις από τον Διόνυσο στο amarysia.gr