Ο Ιούνιος πλησιάζει στο τέλος του και μαζί σηματοδοτείται και η κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών γεγονός που αναμένεται να φέρει σημαντικές «αναταράξεις» στα σχολεία.
Εδώ και πολύ καιρό οι εμπλεκόμενοι τονίζουν ότι αυτή η απόφαση είναι δεδομένο ότι θα φέρει αντιμέτωπη την εκπαιδευτική κοινότητα με νέα προβλήματα ενώ έντονος είναι ο φόβος ότι μέσα από τη νέα διαδικασία ενδέχεται να καταργηθούν τα υπάρχοντα στοιχειώδη κριτήρια των σχολικών επιτροπών στην κατανομή των πιστώσεων.
Ένας άλλος φόβος που υπάρχει είναι υπάρχει ορατός ο κίνδυνος του αποκλεισμού των γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών από τα θεσμοθετημένα όργανα που μέχρι συμμετείχαν αυτοδίκαια στα όργανα, έχοντας λόγο στην λήψη των αποφάσεων.
Όπως έχει διαφανεί με την κατάργηση των Επιτροπών το βάρος πλέον πέφτει στους διευθυντές, σα να μην τους έφταναν τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν σε καθημερινή βάση.
Σήμερα οι σχολικές επιτροπές φροντίζουν για την αποκατάσταση βλάβης σε ένα καζανάκι τουαλέτας σχολείου ή για το βάψιμο μικρής επιφάνειας τοίχου, δηλαδή μικροδουλειές που για μία τεχνική υπηρεσία θα είναι πολύ γραφειοκρατική και χρονοβόρα δουλειά.
Προσωπικά δεν μπορώ να κατανοήσω πώς θα περάσουμε από τις Σχολικές Επιτροπές, που κάλυπταν την καθημερινότητα των σχολείων κυριολεκτικά από το πρωί μέχρι το βράδυ, στους Δήμους που λόγω υποστελέχωσης δεν μπορούν να καλύψουν τις σημερινές υποχρεώσεις τους σε υπηρεσίες.
Ποιος δηλαδή θα αναλάβει αυτή την καθημερινή και ολοήμερη επικοινωνία με τους Διευθυντές, ώστε να καλύπτονται οι άμεσες και τρέχουσες ανάγκες των σχολείων;
Τώρα που θα καλεί ο Διευθυντής για να λυθούν άμεσα προβλήματα και μέσω ποιων πιστώσεων θα γίνονται;
Θα σας πω ένα παράδειγμα: Χτες το πρωί Διευθυντής με ενημέρωσε για δυο σπασμένα τζάμια. Μέχρι το μεσημέρι τα είχαμε αντικαταστήσει. Πού θα καλούσε, σε διαφορετική περίπτωση, αν Σχολική Επιτροπή δεν υπήρχε;
Αν οι υπηρεσίες στους Δήμους είχαν το απαιτούμενο προσωπικό, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια λειτουργική μετάβαση. Με υπηρεσίες όμως υποστελεχωμένες, είναι προφανές πως αυτή η απόφαση θα δημιουργήσει επιπλέον δυσλειτουργία.
Το νομοσχέδιο προβλέπει την αντικατάσταση των Σχολικών από Επιτροπές, οι οποίες όμως θα έχουν συμβουλευτικό χαρακτήρα, δίνοντας βέβαια την δυνατότητα να συμμετέχει εκπρόσωπος των σχολικών μονάδων ή των Συλλόγων Γονέων, στερώντας τους όμως την δυναμική του να αποφασίζει.
Εν κατακλείδι το συγκεκριμένο μέτρο πολύ φοβάμαι ότι μελετήθηκε στο πόδι και αυτό που θα φέρει είναι σημαντικότατες δυσκολίες στη διαχείριση των σχολείων και των προβλημάτων τους που είναι ήδη πολλά.
Πολύ φοβάμαι ότι το άνοιγμα των Σχολείων τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα μας βρει όλους μπροστά σε δύσκολες καταστάσεις…