Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 07/04/2023
Μετά από ένα ακόμα περιστατικό παραβατικότητας που σημειώθηκε στη γειτονιά μας (επίθεση ανηλίκων σε ανήλικους, με σιδηρογροθιά και σουγιά στην Κηφισιά), επιβεβαιώνεται ότι η ανάγκη λήψης μέτρων για την ασφάλεια μικρών και μεγάλων πολιτών, βρίσκεται -αμετακίνητη- στην κορυφή των προτεραιοτήτων που (θα πρέπει να) έχει ένας Δήμος.
Προφανώς δεν περνάει πάντα από το χέρι του. Η πολυαναμενόμενη προκήρυξη του ΑΣΕΠ, η οποία αναμένεται να «ανοίξει» 1.213 θέσεις δημοτικών αστυνομικών σε δήμους όλης της χώρας, μπήκε στον… πάγο, λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών. Η ίδια η γενική γραμματέας Ανθρωπίνου Δυναμικού Δημοσίου Τομέα Βιβή Χαραλαμπογιάννη, δήλωσε ότι η προκήρυξη θα δημοσιευτεί μετά τον Σεπτέμβριο. Ο νόμος άλλωστε απαγορεύει κάθε διαδικασία πρόσληψης στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, κατά την εκλογική περίοδο.
Μπήκε λοιπόν αναγκαστικά «φρένο» στη διαδικασία, η οποία θα έφερνε στον Δήμο Κηφισιάς οκτώ επιπλέον δημοτικούς αστυνομικούς και στον Δήμο Διονύσου πέντε.
Να σημειώσουμε εδώ, ότι μετά την ψήφιση, τον περασμένο Δεκέμβριο, του σχετικού νόμου για την αναμόρφωση της Δημοτικής Αστυνομίας, οι αρμοδιότητες του Σώματος διευρύνονται. Ανάλογα με το μέγεθος του Δήμου, οι δημοτικοί αστυνομικοί θα μπορούν να προβαίνουν σε συλλήψεις και για συγκεκριμένα παραπτώματα να ασκούν καθήκοντα ανακριτικού υπαλλήλου. Θα λειτουργούν στα πρότυπα των σωμάτων ασφαλείας, καθώς θα φέρουν στολή και ειδικό εξοπλισμό όπως αλεξίσφαιρο γιλέκο, χειροπέδες και γκλομπ.
Εν τω μεταξύ, κι ενώ το αίτημα για ενίσχυση του Α.Τ. και του Τμήματος Ασφαλείας Διονύσου έχει διατυπωθεί πολλάκις, ο Δήμος προχωρά την πρωτοβουλία που είχε βάλει στο τραπέζι το προηγούμενο φθινόπωρο, το πρόγραμμα του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», στο πλαίσιο του οποίου, οι πολίτες παρατηρούν και ενημερώνουν την Αστυνομία για ασυνήθιστες, ύποπτες, εγκληματικές δραστηριότητες που γίνονται στην περιοχή τους ενώ ο Αστυνομικός της Γειτονιάς τους συμβουλεύει σε τεχνικές πρόληψης του εγκλήματος.
Αν κάποιος λάβει υπόψη του τα σχόλια που συνοδεύουν τη σχετική ανάρτηση του Δήμου στο facebook, η πρωτοβουλία δεν φαίνεται να αγγίζει τους πολίτες. Από αποδόμηση του προγράμματος έως ειρωνεία για τη χρησιμότητά του και αναφορά σε «ρουφιάνους». Περιμένουμε να δούμε, πώς κινείται η συμμετοχή των πολιτών στο πρόγραμμα και κατά πόσο αυτό θα «πιάσει».
Από την άλλη όμως, έρχονται δήμοι της Κύπρου (όπου το Πρόγραμμα λειτουργεί από το 2011), για να υποστηρίξουν τη χρησιμότητα και αποτελεσματικότητα της εφαρμογής του «Παρατηρητή της Γειτονιάς», τονίζοντας ότι χάρη σε αυτό έχουν αποτραπεί εκατοντάδες παραβάσεις ή εγκληματικές ενέργειες.
Αποτελεσματική λύση ή όχι, μένει να φανεί. Το θέμα της ασφάλειας των πολιτών όμως παραμένει επίκαιρο, ανοιχτό και προβληματικό.