Editorial – Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 15/07/2023
«Η κυβέρνηση θέλει μια Αυτοδιοίκηση ισχυρή με ξεκάθαρους κανόνες, διαφάνεια, λογοδοσία, λειτουργική και τεχνική αυτοτέλεια». Σε αυτή τη φράση της νέας υπουργού Εσωτερικών Νίκης Κεραμέως, από το βήμα της συνάντησης που είχε με το νέο προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) συμπυκνώνεται η προσέγγιση της νέας πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΣ και ευχής έργο είναι η υλοποίηση των δεσμεύσεών της. Φυσικά, αυτό που λείπει από τη συγκεκριμένη φράση, είναι και το διαχρονικό ζητούμενο: Η «πολιτική αυτοτέλεια».
Δεν αιθεροβατούμε, φυσικά. Η κομματική επιρροή, επιλογή προσώπων και φιλοσοφία είναι αναπόφευκτο να επηρεάζει τις αυτοδιοικητικές εκλογές και τις διοικήσεις που εκλέγονται, αλλά και τις αντιπολιτεύσεις που γίνονται. Ωστόσο, η «απροκάλυπτη» ανάμειξη εκπέμπει λάθος μηνύματα…
Όταν βλέπουμε την ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ να προαναγγέλλει ως επόμενο πρόεδρο της ΚΕΔΕ τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη στην εκλογική διαδικασία της Ένωσης που θα διεξαχθεί μετά τα αποτελέσματα των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου, δηλαδή πριν καν… επανεκλεγεί δήμαρχος ο Κ. Μπακογιάννης, δεν είναι αυτό μια απροκάλυπτη κομματική «πρεμούρα» και δεν συνιστά ευθεία κομματική παρέμβαση στα εσωτερικά της αυτοδιοίκησης, με μια δόση πολιτικής «αλαζονείας»; Κι όταν βλέπουμε τη νέα υπουργό Εσωτερικών σε δείπνο με τη «γαλάζια» παράταξη της ΚΕΔΕ, μια ημέρα πριν την
παρουσία της στη συνάντηση με το Δ.Σ. της Ένωσης, δεν περνάει και πάλι ένα μήνυμα στενού κομματικού «κορσέ» στα αυτοδιοικητικά τεκταινόμενα;
Την ίδια στιγμή, ο νέος (μεταβατικός) πρόεδρος της ΚΕΔΕ Λάζαρος Κυρίζογλου, οφείλουμε να πούμε ότι έχει ξεκινήσει δυναμικά τη θητεία του, καταθέτοντας με εμφατικό τρόπο και σε όλες τις συναντήσεις του με τη νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ, όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν τους δήμους της χώρας, ζητώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις και λύσεις από τη νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. Μέσα σε μια εβδομάδα είδαμε να τίθενται στο τραπέζι ζητήματα που, τελικά, παρέμειναν άλυτα επί της θητείας του νυν υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου. Μέρος των οποίων έμειναν άλυτα και επί προεδρίας του νυν περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, ενώ στην πορεία, λόγω πανδημίας και ενεργειακής κρίσης, προστέθηκαν κι άλλα.
Και παρά τις προσπάθειες του Λ. Κυρίζογλου, εφόσον δεν υπάρχει σε κανένα κόμμα η πρόθεση να αμβλυνθεί η πολιτική και κομματική κηδεμονία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρούμε ότι ο χρόνος που έχει στη διάθεσή του είναι λίγος και αναπόφευκτα όλα θα περάσουν σε δεύτερη μοίρα λόγων προεκλογικής εκστρατείας στους δήμους και των αυγουστιάτικων διακοπών.
Επομένως, τα προβλήματα θα περιμένουν και τον νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ, αλλά και την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΣ. Το θέμα είναι, πόσο διεκδικητικός και ποια ατζέντα θα έχει ο νέος πρόεδρος, ειδικά στην περίπτωση που η… προεξόφληση από το κυβερνών κόμμα στο πρόσωπο του δημάρχου Αθηναίων, επιβεβαιωθεί.