Από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, συνολικά 28 πόλεις της χώρας μας πραγματοποίησαν δράσεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας, με την τελευταία ημέρα της (22 Σεπτεμβρίου) να ορίζεται ως «Ημέρα Χωρίς Αυτοκίνητο».
Όπως έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε στο παρόν φύλλο, στα γειτονικά μας Βριλήσσια διακόσιοι και πλέον συμμετέχοντες με όχημα το αγαπημένο τους μεταφορικό μέσο και με αφετηρία αλλά και τερματισμό το πάρκο «Μίκης Θεοδωράκης» απόλαυσαν μια ποδηλατοβόλτα μήκους περίπου 4,5 χιλιομέτρων. Κεντρικές οδοί της πόλης, όπως η Π. Μπακογιάννη, η 25ης Μαρτίου αλλά και η εμβληματική πλατεία Αναλήψεως γέμισαν από μικρούς και μεγάλους λάτρεις των δυο τροχών και το χαμόγελο στα πρόσωπα των περισσοτέρων πρόδιδε την ορθότητα της ρήσης του Αμερικάνου συγγραφέα Μαρκ Τουέιν «μάθε να κάνεις ποδήλατο και δεν θα το μετανιώσεις ποτέ στη ζωή σου».
Βέβαια, θα μπορούσε να αναρωτηθεί κάποιος:
«Ωραίο μεταφορικό μέσο το ποδήλατο αλλά χωρίς ποδηλατόδρομους και χωρίς την κατάλληλη Οδική Παιδεία, μήπως οι ποδηλατάδες είναι εφικτές μόνο μια ημέρα τον χρόνο και αυτή αφού έχει προηγηθεί ολική απαγόρευση κίνησης στα Ι.Χ. αυτοκίνητα;»
Ένα ερώτημα-τροφή για σκέψη, καθώς ενώ σε όλο και περισσότερες πόλεις του πλανήτη προωθείται η χρήση του ποδηλάτου ως βασικό μέσο μετακίνησης, στην Ελλάδα κάτι τέτοιο αποτελεί όνειρο απατηλό (με εξαίρεση τα υπέροχα Τρίκαλα, την ποδηλατούπολη του Μεσολογγίου και την πιστοποιημένη με το ειδικό σήμα «Cycle Friendly Employer» Καρδίτσα). Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αττική υπάρχουν συνολικά 80 χιλιόμετρα ποδηλατόδρομοι σε διάφορους Δήμους, οι οποίοι δεν επικοινωνούν μεταξύ τους!
Ειδικότερα, ο Βόρειος Τομέας έχει μείνει αρκετά πίσω σ’ αυτό το ζήτημα. Τη στιγμή που η σύμβαση για την κατασκευή του ενοποιημένου ποδηλατόδρομου-πεζόδρομου μήκους 18 χλμ. που θα ενώνει την Αθηναϊκή Ριβιέρα από το Μοσχάτο μέχρι τη Βουλιαγμένη έχει ήδη υπογραφεί, κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τις γειτονιές μας.
Μάλιστα, οι Δήμοι του Βόρειου Τομέα θα πρέπει να περιμένουν την παράδοση του έργου (το φθινόπωρο του 2025 σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα) για να δουν να ξεκινάει το μάλλον «οραματικό» (όπως έλεγε και ένας έμπειρος αυτοδιοικητικός κάθε φορά που έβλεπε ότι οι εξαγγελίες του ήταν από δύσκολο έως αδύνατο να υλοποιηθούν) έργο του βόρειου ποδηλατικού άξονα.
Δυστυχώς για όλους μας και με δεδομένο ότι το 27% των νοικοκυριών στον Βόρειο Τομέα διαθέτει δυο αυτοκίνητα, το κυκλοφοριακό παραμένει νούμερο ένα πρόβλημα της καθημερινότητάς μας. Παράδειγμα επίπροσωπικού: ο γράφων χρειάζεται 45 λεπτά για να διανύσει μια απόσταση μόλις 8 χλμ. καθημερινά από ή προς Μαρούσι!
Ας ελπίσουμε ο «εναλλακτικός και ασφαλής τρόπος μετακίνησης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος» να μην παραμένει «γράμμα κενό» και μια μη υλοποιήσιμη εξαγγελία που θα μας κάνει να αναρωτιόμαστε πώς θα ήταν η ζωή μας με ποδήλατο.
Προς το παρόν θα μείνουμε με την απορία και με μια «ζωή ποδήλατο» όπως είναι αυτή που βιώνουμε…