Γράφει η Ξένια Γιαννάκου – Από την έντυπη έκδοση της καθημερινής ΑΜΑΡΥΣΙΑΣ Κηφισιά – Νέα Ερυθραία – Εκάλη, Διόνυσος 14/06/2024
Οι εικόνες που γέμισαν τις οθόνες μας την Τετάρτη, με τις φλόγες να κατακαίουν το εργοστάσιο της οδού Αιγίδων 9 και -κυρίως- τον πυκνό μαύρο καπνό που απλώνονταν απειλητικός στον ουρανό και έκρυβε τον ήλιο φτάνοντας μέχρι και τις ακτές της Αττικής, ήταν σοκαριστικές.
Η πρώτη σκέψη πήγε στους εργαζόμενους του εργοστασίου και την πιθανότητα να υπήρχαν εγκλωβισμένοι σε αυτό από την έκρηξη και τη φωτιά που ακολούθησε. Οι καθησυχαστικές πληροφορίες -κυρίως από το στόμα της συζύγου του ιδιοκτήτη του εργοστασίου και γνωστής από την εποχή του covid-19 πνευμονολόγου Μίνας Γκάγκα- ότι ευτυχώς δεν κινδύνεψε κανείς, έβγαλαν από μέσα μας ένα μεγάλο «ουφ» ανακούφισης.
Αυτή η ανακούφιση όμως δεν κράτησε πολύ. Γιατί πριν καλά καλά σβήσουν οι φλόγες και υποχωρήσει ο πυκνός μαύρος καπνός, ήρθαν οι επιστήμονες να προειδοποιήσουν για τα προβλήματα που αυτός πιθανόν να δημιουργήσει μακροπρόθεσμα στους κατοίκους της περιοχής, τους εργαζόμενους και όσους βρίσκονται κοντά στο σημείο της πυρκαγιάς.
Οι ειδικοί προειδοποίησαν για έκκληση τοξικών και καρκινογόνων ενώσεων καθώς σε μια τέτοια φωτιά, υπάρχει συνήθως έντονη καύση οργανικών χημικών ουσιών όπως για παράδειγμα πλαστικά και λάστιχα. Αυτά τα μικροσωματίδια μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μας, μέσω της εισπνοής ή μέσω της κατάποσης.
Γι’ αυτό και όπως τόνισαν είναι πολύ σημαντικό, όλοι εκείνοι να προστατευτούν το επόμενο διάστημα. Ο εξωτερικός αέρας να μείνει… έξω, οι πόρτες και τα παράθυρα να μένουν κλειστά, οι ευπαθείς ομάδες να μην κυκλοφορούν πολύ, οι επιφάνειες (μπαλκόνι, φυτά) να καθαριστούν από μικροσωματίδια. Το… έξτρα ανησυχητικό είναι ότι πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς, οι καιρικές συνθήκες μπορεί να χρειαστεί τα μέτρα αυτά να τηρηθούν ακόμα και 30 χιλιόμετρα μακριά από το σημείο του συμβάντος!
Μάλιστα, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης, τόνισε στην κρατική τηλεόραση ότι «είναι σημαντικό ο Δήμος Κηφισιάς πέρα από την αστική προστασία, να παρέμβει με την έννοια του καθαρισμού από τη σκόνη, από τα σωματίδια με την πλύση των δρόμων από τις υδροφόρες του Δήμου, έτσι ώστε να μην υπάρχει δυνατότητα επαναφόρτισης των σωματιδίων».
Το πιθανότερο είναι ότι ο Δήμος έχει ήδη συμβουλευτεί επιστήμονες για το τι πρέπει να κάνει, προκειμένου να προστατέψει τους πολίτες του αλλά και το φυσικό περιβάλλον καθώς το νερό που μεταφέρει τα μικροσωματίδια απορροφάται από το χώμα και μένει στη γη.
Και σαν υστερόγραφο… ας ελπίσουμε ότι αυτή, θα είναι η τελευταία φωτιά που θα δούμε αυτό το καλοκαίρι στη γειτονιά μας.