Παρακολούθησα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την συζήτηση που έγινε στο πρόσφατο Δημοτικό Συμβούλιο του Ηρακλείου – προ ημερησίας- για τις συνθήκες που καλούνται να δώσουν εξετάσεις οι μαθητές για τις πανελλήνιες, αφού πλέον η κλιματικής αλλαγή είναι δεδομένο ότι έχει επιφέρει αλλαγές στις θερμοκρασίες που έχουμε πλέον στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Γονείς και μαθητές μίλησαν ότι πρέπει να εξασφαλιστούν κανόνες ισονομίας για όλους τους μαθητές που δίνουν εξετάσεις, μιας και είναι ήδη γνωστό ότι υπάρχουν πλέον εξεταστικά κέντρα που ήδη διαθέτουν κλιματιστικά, είτε με ευθύνη των οικείων Δήμων, είτε με τους γονείς να βάζουν το χέρι στην τσέπη για μια ακόμα φορά.
Βέβαια για μια ακόμα φορά παρατηρώ ότι το Υπουργείο Παιδείας σφυρίζει αδιάφορα, ενώ βλέπουμε και τις καταστροφικές συνέπειες της κατάργησης των Σχολικών Επιτροπών, αφού και η βούληση να υπάρχει από την εκάστοτε δημοτική Αρχή το θέμα κολλάει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας.
Επίσης υπάρχουν και ένα σωρό άλλα ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, όπως η επάρκεια των συστημάτων ώστε να αντέξει το δίκτυο κάθε σχολικής μονάδας το επιπλέον φορτίο, αλλά και το ενεργειακό κόστος που θα προκύψει.
Το ερώτημα βέβαια παραμένει, αν πρέπει να μπουν τα κλιματιστικά τα οποία ενδεχομένως να καλύψουν και κατά περίπτωση τις ανάγκες θέρμανσης.
Η εύκολη απάντηση είναι ναι, το δύσκολο είναι πως θα καλυφθεί το κόστος, όταν ήδη στα σχολεία δεν μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες για πιο απλά πράγματα όπως το να τοποθετήσουμε κουρτίνες σκίασης που θα βελτίωναν την κατάσταση στις αίθουσες διδασκαλίες.
Η απάντηση τουλάχιστον για μένα μοιάζει απλή και έχει να κάνει με έναν στρατηγικό σχεδιασμό πάνω στο θέμα ψύξη αλλά και θέρμανσης, μην το ξεχνάμε και αυτό, σε όλα τα σχολεία της χώρας.
Δεν πετάω στα σύννεφα, αλλά ας αρχίσουμε πλέον να σχεδιάζουμε το αύριο με σύστημα και όχι περιστασιακά.
Αν μας ενδιαφέρει η ευεξία των παιδιών και των δασκάλων, τότε θα πρέπει να εγκατασταθούν και συστήματα κλιματισμού με τα οποία ρυθμίζεται η θερμοκρασία του αέρα, ψυχρή για το καλοκαίρι και θερμή για τον χειμώνα.
Όσο για το ενεργειακό κόστος η λύση είναι να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά σε όλες τις ταράτσες των σχολείων σήμερα… ώστε να καλύψουν σημαντικό μέρος των ενεργειακών τους αναγκών.
Όλα αυτά θα πρέπει να ενσωματωθούν στα σχέδια για κατασκευή κάθε νέου δημόσιου σχολείου στο μέλλον.
Ασφαλώς και θα πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα στα σχολεία μας.
Κάθε άλλη συζήτηση όμως για την επίλυση του θέματος είναι λόγια του αέρα, ψυχρού, θερμού ή και ενίοτε δύσοσμου.